Svar: Overvægtig baby 9 mdr - Mad og søvnrytme
Kære Astrid
Tak for din dagsplan :)
Jeg synes det ser super fint ud og meget aldersvarende. Du tilbyder din dreng variation af forskellige fødevarer - han får grød, grøntsagsmos, kød, fisk, pasta, ris, kogte grøntsager i stykker, ligesom han også får frugt, bær og brød. Det er alt sammen super!
Du varierer også mellem mme og vand af kop, som drikkelse. Det er også rigtig godt. Det er vigtigt, at han lærer at drikke vand. Det er super flot, at han er i stand til at klare sig uden flaske fra kl 19 - det er der ikke ret mange børn i hans alder, der kan - og det er jeg sikker på, at mange vil misunde dig. Du må meget gerne holde fast i dette, det er rigtig fint, at han får to flasker i døgnet - før middagslur og før putningen om aftenen. Ialt får han 450 ml mme her og det er tilstrækkeligt til at dække hans behov for jern. Derudover tilbyder du så lidt mme af kop før han puttes om formiddagen og bruger også lidt mme i hans grød om morgenen - jeg synes det lyder super fint!
Jeg er helt enig i, at du skal komme lidt smør eller andet fedtstof på hans boller og rugbrød, så han ikke skal spise det tørt, men det er fint, at du skraber det - han behøver ikke "tandsmør".
Han må også meget gerne få sovs om aftenen - det kan være en måde at sikre ham lidt fedtstof på og variere mellem de forskellige typer af fedtstof, uden at du på den måde energiberiger hans mad ved at tilsætte ekstra fedt. Lad hans mad tage udgangspunkt i den mad, som I voksne selv spiser. ...
...
Vælg også de fede fisketyper som makrel, hellefisk, laks, sild, ørred - så han får naturlige fedstoffer den vej igennem. Også avokado indeholder "sundt fedt" og den kan fint bruges som smørbart pålæg.
Jeg mener som udgangspunkt ikke at små børn skal sættes på kur og med den alder jeres dreng har, så vil han motorisk naturligt være rigtig godt igang og være meget aktiv. Det er vigtigt, at hans behov for energi bliver tilstrækkeligt dækket og han må ikke gå rundt og være sulten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis du er i tvivl om hans behov, så tænker jeg (som nævnt i mit tidligere svar), at det vil være rigtig godt, at drøfter overvægt/vægttab med jeres læge og evt. får henvisning til en diætist, hvis der skal ske yderligere ændringer. Dagsplanen som du sender i dag, ser dog umiddelbart rigtig fin ud og det ser ikke ud som om, at jeres lille dreng mangler noget:)
Med hensyn til to eller tre lure, så vil det, at han starter dagen tidligt og derfor er nødt til at sove sin formiddagslur tidligt ofte gøre, at han ikke kan klare sig igennem eftermiddagen uden en lille ekstra lur - og det er helt okay. Hvordan det går i vuggestuen, må I se til den tid. Måske vil han blive så overvældet og træt af alle de nye input, at han vil begynde at sove en længere formiddagslur og derfor sove sin middagslur senere - og dermed kunne springe den 3. lur over - det må tiden vise. Lige nu skal du gøre det, som du fornemmer fungerer bedst for både ham og dig:)
Håber du kan bruge dette lidt videre:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Forstoppelse
Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.
Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...