Annonce

Annonce

Svar: Hvornår ris og pasta mv.


5. januar 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maibrit

Det er rigtigt at de fleste børn i 8 måneders alderen vil være så gode til at tygge at de der kan spise ris og pasta uden større problemer, men det betyder ikke at de ikke må få det før.

I forhold til ris, så indeholder dette ikke gluten og netop ris kan være med til at give maden lidt struktur og vende barnet til at tygge lidt mere, ligesom en lille smule kød eller fisk i grøntsagsmosen også er med til at vende barnet til at maden ikke er helt blendet, men skal arbejdes lidt mere med i munden. Omkring 7 måneders alderen vil de fleste børn have godt af at få lidt grovere mos og sundhedsstyrelsen taler her direkte om et vindue, som man skal søge at udnytte:

"Tilvænning til skemad må ikke ske meget efter de 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at vænne barnet til at spise en varieret kost. Fra 7 måneders alderen skal maden gradvist gøres grovere, idet der synes at være et 'kritisk vindue' i 7-8 måneders alderen, hvor barnet lettere accepterer en ny smag og konsistens, specielt tyggemad" (Citat, anbefalinger for spædbarnets ernæring 2005).

Netop lidt ris i mosen kan altså være med til at gøre det en lille smule grovere. Det er klart, at hvis man har et barn, som har rigtig svært ved grovere moset mad, så er det fint at vente - som sagt vil nogle børn først være parat til at tygge omkring 8 måneders alderen.

Med hensyn til pasta, så indeholder almindelig pasta en stor del hvede og dermed gluten. Man kan godt købe glutenfri pasta og kan godt give lidt pasta fra 6 måneders alderen, men det skal være meget små mængder og det skal her naturligvis moses rigtig godt. Større stykker pasta, pastaskruer osv. er derimod rigtig gode i 8-9 måneders alderen, hvor barnet ofte selv begynder at putte i munden.

Hvis du lægger mærke til det, så kan ...


Annonce

... man godt købe industrielle middagsretter på glas til babyer som indeholder både ris og pasta i meget små stykker og som kan gives fra 6 måneders alderen :o)

Hvis Valdemar allerede kan spise små stykker brød, så vil han højst sandsynligt også kunne spise lidt ris i sin grøntsagsmos eller med lidt sovs .. De fleste børn vil også først i 8 måneders alderen kunne spise brødhapser - det står også i sundhedsstyrelsens bog ... ;o) Normalt anbefaler jeg ikke rugbrødshapsere så tidligt, men kan han spise det og vil han det gerne, er det helt okay. Jeg anbefaler normalt at man starter med at give barnet nogle ristede rugbrødsbjælker i hånden, som han kan gnaske lidt i, opbløde med spyt og øve sig på. Derudover kan man en gang imellem give lidt øllebrød, så han også på den måde vender sig til rugbrødssmagen inden man begynder med rigtige rugbrødshapsere (omkring 8 måneder) :o)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det behøver ikke være bondebrød, du kan købe flere forskellige slags rugbrød. Det bør være med et højt fiberindhold og uden hele kerner, så er det rigtig fint.

Med hensyn til det 4 skemåltid om eftermiddagen, så vil grød om eftermiddagen mætte for meget og tage pladsen væk fra aftensmaden eller fjerne et mælkemåltid og gøre at barnet kommer til at mangle væske. I givet fald er det bedre kun at give lidt frugt, som ligger lettere i maven. Men for andre fungerer det rigtig godt med en lille smule grød. Det er jo ikke en meget stor mængde vi taler om, måske 3/4-1 dl med lidt frugtmos og lidt vand af kop. Ofte vil eftermiddagsmåltidet ligge omkring kl. 16, måske lidt før og der vil således fortsat være et par timer til aftensmaden. Aftensmaden kan også flyttes til 18.30 hvis det fungerer bedre - mine tidspunkter er vejledende :o)

Håber mine uddybning hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce