Svar: Gylper rigtig meget
Kære Kristine
Det er naturligt at børn gylper, det sker ofte i forbindelse med at barnet triller lidt omkring, ligger på maven og bruger sig selv motorisk. Der kommer ofte også gylp op sammen med en bøvs og det er også sådan at børn som får flaske ofte gylper en lille smule mere end børn der bliver ammet.
Man skal altid vurdere, hvorvidt barnet gylper for meget og er noget man skal gøre noget ved. Det vurderer man ved at se på hvordan barnet i øvrigt trives. Hvis barnet gylper så meget at det går ud over barnets vægt, at barnet ikke tager nok på eller måske ligefrem taber sig, så vil man gå ind og udrede barnet for at finde ud af hvad årsagen er. Hvis barnet trives, er glad og tilfreds, tager fint på og udvikler sig som det skal så ser man tiden an og så vil gylpen, som du skriver normalt blive mindre i takt med at barnet begynder at få mere og mere fast føde.
Når børn gylper meget taler man om refluks. Refluks er egentlig bare betegnelsen for at noget maveindhold glider tilbage gennem spiserøret og op i munden. Det vi som voksne kender som "sure opstød", hvilket er meget almindeligt.
Børn kan i forbindelse med forskellige sygdomme have refluks. Det kan f.eks. være børn med bugvægsdefekter og neurologiske lidelser, børn der fødes med mavemunds-forsnævring. Udredningen af refluks og behandlingen foregår altid i tæt samarbejde med en børneafdeling.
Til børn der får flaske kan det anbefales at købe Enfamil A.R. der er en speciel erstatning lavet til børn med refluks. Den har for det første dokumenteret effekt og derudover er det en fordel at den er tynd i flasken og først bliver tyk i maven. Jeg kan ikke ud af dit brev se om din datter bliver ammet eller får flaske, men hvis hun får flaske, så kunne denne erstatning være en idé. Bliver hun ammet, så er der ikke så meget at gøre...
Det vil være rigtig fint hvis du, nu hvor din datter er 6 måneder ...
... gammel begynder at tilbyde skemad 3 gange dagligt. Lav grød af de lidt grovere grødtyper - havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Det kan ligge lidt tungere i maven og det vil være godt for hende. Tilbyd derudover grøntsagsmos af forskellig slags og se om hun så ikke stille og roligt begynder at kunne holde mere og mere rigtig mad i sig.
I takt med at hun bliver ældre og kan øges i indtag af grød og mos, vil du forhåbentlig opleve en bedring af gylpen generelt. Giv altid vand sammen med skemaden og så må du vurdere, hvorvidt du skal følge efter med mælk eller om I er ved at være der nu, hvor skemaden kan begynde at udgøre en større del mod at hun så bedre holder det i sig. Mælkebehovet skal så naturligvis sikres på andre tidspunkter.
Prøv når du ammer eller giver flaske at lade hende sidde lidt op, så hun lettere holder mælken i sig. Lad hende også sidde i høj stol, når hun skal have sin skemad og vent lidt med at lægge hende ned bagefter, så maden lige får tid til at bevæge sig lidt videre i systemet. Hvis hun har tendens til at gylpe når hun sover, så kan du også lægge en lille pude eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så hun kommer lidt højere op at ligge med hovedet. Det kan også gøre at hun bedre holder mad og mælk i sig.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen: Amning/flaske og sover videre
Morgen: Havregrød evt. med lidt frugtmos, vand af kop
Formiddag: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost: Øllebrød eller grøntsagsmos og begynde med lidt kogt kød og fisk i mosen, vand af kop.
Puttes til middagslur evt. med amning/flaske
Eftermiddag: Amning/flaske
powrnapper eller springer evt. denne over
Aften: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Puttes til natten med amning eller flaske
Sen aften: Amning eller flaske
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. oktober 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Kære Helen Jeg har en søn på 6½ mdr. Han er en stor dreng, jeg ved ikke...
26. september 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen Min søn bliver 6 måneder i næste uge og skal derfor opstarte med...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mælkeforvirring - komælk til baby
Kære Helen Jeg er altså efterhånden blevet temmelig forvirret over...
23. september 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen Vi er en mødregruppe med børn i alderen 9-10 måneder, som har...
26. august 2024 | Kost og ernæring | 1 mdr.
Hjælp til at skifte rytme i flaske
Hej igen, Tak for dit meget fine svar på mit sidste brev :-) Det går...
Viden om børn:
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.