Annonce

Annonce

Skærmguide fra Børns Vilkår


27. september 2023


Børns Vilkår har netop lanceret en rækk​e nye, detaljerede skærmanbefalinger for børn og unge.



Anbefalingerne gælder børn i alderen 0-18 år, og de er delt op i 7 forskellige aldersgrupper. Anbefalingerne har form som en guide, der er målrettet forældre og fagpersoner, der ønsker råd, retningslinjer og idéer til, hvordan man kan hjælpe sit barn med at få et balanceret forhold til digitale medier. 



I følge Børns Vilkår, så ved vi stadig ikke ret meget om, hvordan skærme påvirker vores børn og unge, men vi har tilstrækkelig viden til at kunne konkludere, at vi bør være mere forsigtige, end vi er i dag.



For de 0-2 årige børn er anbefalingen: Ingen skærmbrug. Børn under 2 år lærer at forstå verden gennem fysisk kontakt med både ting og mennesker. De har brug for at røre, lugte, lytte og smage samt spejle sig i voksne. Det kan de digitale medier ikke tilbyde. 



For børn, der er fyldt 2 år: Begræns skærmbrug. Børn i denne alder har stadig et stort behov for menneskelig og fysisk kontakt, og de har meget at lære om den fysiske verden. Det er vigtigt, at dette ikke bliver erstattet af skærmbrug. Hvis barnet er på skærm, anbefales det at være så kort tid ad gangen som muligt. En tommelfingerregel er max 1/2 time om dagen og max 4 timer om ugen.



For de 3-6 årige er anbefalingen: Begræns skærmbrug. Det er vigtigt, at tid foran ...


Annonce

... skærmen ikke erstatter den tid, barnet har brug for at bevæge sig, være sammen med andre og lege. Hvis barnet er på skærm, anbefales det, at man prioriterer skærmbrug, hvor barnet er aktiv. En tommelfingerregel er max 5 timer om ugen, gerne mindre, og ikke mere end 45 minutter pr. dag. En undtagelse kan være at se en film sammen med en voksen.



Derudover har børns vilkår også lavet anbefalinger i forhold til:



- Hvordan I kan være sammen om at bruge skærme.



- Hvordan du kan hjælpe dit barn med at forstå og håndtere de følelser, som skærmbrug kan igangsætte.



- At skærme ikke bliver brugt som trøst eller afledning fra følelser.



- At man holder skærmfri tid under måltider.



- At undgå skærmbrug før sengetid og ved putning.



Du kan læse meget mere uddybende om skærmbrug for de 0-2 årige, de 3-6 årige, 6-9 årige, 9-12 årige, 13-15 årige, og 16-18 årige på Børns Vilkårs hjemmeside.



Du kan finde masser af gode råd for dig som forælder og dit eget skræmbrug - når du er sammen med dit barn.



Du kan også finde anbefalinger til institutioner og skoler. Det gælder både dagpleje, vuggestue, børnehave, indskoling, SFO/fritidshjem, mellemtrin og klub, samt udskoling.



Læs meget mere om skærmguiden her.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce