Annonce

Annonce

Dit barns gener påvirker din højtlæsning


15. juni 2023


Et nyt studie fra Roskilde Universitet viser, at bø​rns gener påvirker, hvor meget forældre læser højt for dem.  



Asta Breinholdt, der er adjunkt i sociologi på Roskilde Universitet, er en af forskerne bag undersøgelsen. Forskerne har fundet ud af, at børns genotyper har betydning for, hvor meget deres forældre læser for og leger med dem. Det er ikke kun din egen motivation - eller mangel på samme - som afgør, om du læser højt med dit barn eller tumler rundt på gulvet i leg.



Asta Breinholdt fortæller blandt andet: "Forældre-barn-forholdet er et tovejsforhold. Det går begge veje, og nogle gange putter vi måske lidt for meget over på forældrenes skuldre. De spiller en stor rolle, men børn spiller også en rolle. Det er ofte genkendeligt for forældre med flere børn, hvor søskende reagerer forskelligt på f.eks. højtlæsning".



Forskningen er interessant, fordi det udfordrer opfattelsen af, at enten er vores adfærd bestemt af det sociale miljø eller af vores genetik. Undersøgelsen viser, at andres genetik påvirker vores adfærd (det vil sige, at børn påvirker deres forældre), ...


Annonce

... men samtidig viser studiet, at et socialt miljø kan trumfe genetik:



Universitetsuddannede forældres højtlæsning er ikke påvirket af barnets gener.



Undersøgelsen viser, at højtuddannede forældre generelt læser meget højt for deres børn, muligvis på grund af større viden om, hvor vigtig højtlæsning er, og hvilke fordele højtlæsning giver. Teorien er, at højtuddannede forældre insisterer på at gennemføre højtlæsning, selvom deres barn ikke har de gener, der typisk er knyttet til højtlæsning. 



Det er vigtig viden i forhold til at erkende, at en indsats, som den de højtuddannede forældre gennemfører, kan bryde den tilgang til læsning, som barnet har via sin genotype.



Du kan læse mere på RUC.dk, og du finder også forskningsartiklen Child-Driven Parenting: Differential Early Childhood Investment by Offspring Genotype her.



God højtlæsning til alle :)



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce