Annonce

Annonce

Fingermad til baby - derfor er fingermad vigtigt


10. april 2024


Fingermad er vigtigt for babyer. At få lov til at sp​ise selv spiller en afgørende rolle i det lille barns ernæringsmæssige udvikling, og Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet, at man kan tilbyde børn mad i hånden som supplement til deres øvrige mad. Maden skal naturligvis tilpasses barnets alder og modenhed, og børn må aldrig sidde med mad i hånden uden opsyn. 



Men hvorfor er fingermad så vigtigt? Det skal min artikel handle om i dag.



Sensorisk stimulation



Når det ille barn spiser med fingrene, så får det masser af sensoriske stimuli. Når barnet sidder med maden i hånden, har det mulighed for at udforske madens forskellige teksturer, smage og former. Barnet kan undersøge både med sine hænder og sin mund.



Alle sanser bliver stimuleret, det gælder både berøringssansen, smagssansen, synssansen, lugtesansen, og barnet træner også sin mundmotorik og mundfornemmelse.



Finmotorisk udvikling



Fingermad har betydning for barnets finmotoriske udvikling. Når det lille barn griber og klemmer om maden, udvikles dets finmotorik, samtidig med at koordinationen mellem øjne og hænder øves. Barnet bliver stille og roligt i stand til at kontrollere og koordinere de små muskler i hænder og fingre, hvilket er vigtigt for senere at kunne lære at bruge bestik, klæde sig selv af og på, holde på en blyant og lignende. 



Fingermad spiller en vigtig rolle i forhold til at lære at gribe og flytte, samt i forhold til at lære pincet-greb. I begyndelsen bruger barnet tommelfinger, pegefinger og langefinger til at gribe med og gradvist udvikles det fulde pincet-greb, hvor barnet begynder kun at bruge tommel- og pegefinger.



Fingermad styrker hånd-øje-koordinationen. At undersøge, røre ved, gribe, flytte og spise fingermad kræver, at håndbevægelserne kan koordineres med synet. At spise fingermad er således god træning for netop dette.



Objektpermanens



Små børn forstår ikke, at en ting stadig kan eksistere, selvom den ikke er synlig eller forsvinder ud af synsfeltet. At lære dette er en vigtig milepæl i barnets udvikling. I de første ca. 6 måneder forstår barnet f.eks. ikke, at mad, der er faldet på gulvet, stadig findes, og barnet vil derfor ikke søge efter det.



Når barnet i 6-8 måneders alderen tager sin mad med fingrene og fører den til munden, vil barnet opleve, at maden "forsvinder" ind i munden - hvilket kan give barnet en erfaring om, at maden stadig eksisterer, selvom den ikke er synlig i barnets hænder. Barnet begynder således at få en forståelse af det, der kaldes objektpermanens.



Selvstændighed og selvbestemmelse



Små børn har en naturlig lyst til at udforske og lære. De vil rigtig gerne inddrages, og de har brug for at mærke, at de kan flere og flere ting selv. At lade barnet spise selv er med til at fremme dets følelse af selvstændighed og selvbestemmelse. Det lille barn har brug for at mærke, at det kan handle efter egne ønsker og behov, og at kunne spise selv styrker blandt andet dit barns selvtillid. 



Fingermad giver dit barn en følelse af kontrol. Det giver dit lille barn en følelse af fysisk uafhængighed, når dit barn kan sidde med ved bordet i sin højstol og spise selv. Dit barn lærer at regulere, mærke efter, hvornår det er sulten, og hvornår det er ...


Annonce

... mæt. 



Tyggefærdigheder



Når det lille barn tygger på mad, der i starten er blød og efterhånden kan have mere og mere bid, træner barnet til at kunne spise mere og mere fast føde og dermed spise familiemad.



Styrkelse af barnets tyggefærdigheder og mundmotoriske udvikling er vigtigt af flere grunde. Det har blandt andet betydning for barnets evne til at koordinere tunge og kæbe, så barnet ikke bider sig selv i kinden eller i tungen, ligesom barnet lærer at bearbejde maden i munden, så fejlsynkning undgås.



Det har også betydning for barnets sprogudvikling. Tyggefærdigheder og mundmotorisk kontrol er tæt forbundet med barnets sprogudvikling. Når dit barn tygger maden, bruger det de muskler, som også er afgørende for korrekt udtale. Det styrker barnets grundlæggende fornemmelse af, hvordan man kan forme sin mund og ændre positionen af tungen for at producere forskellige lyde og ord. Også tungens og kæbens bevægelser har betydning for korrekt udtale. 



Og så har det at kunne tygge maden tilstrækkeligt også betydning for at maven og tarmene kan nedbryde made og optage næringsstofferne. 



Madoplevelser og smagsudvikling



Når du tilbyder dit barn fingermad, så giver du dit barn mulighed for at møde forskellige smage. Det vil være med til at udvikle dit barns smagspræferencer og dermed åbne for en større variation i barnets kost. 



Jo flere forskellige smagsoplevelser, du kan give dit barn, før det fylder et år, jo mere forskelligt vil barnet spise - og også spise, når det bliver ældre. Jo flere gange du tilbyder dit barn en bestemt smag eller fødevare, jo mere øger du chancen for, at dit barn begynder at kunne lide det.



Det er også vigtigt for dit barns lyst til at smage og spise nye fødevarer, at det oplever det at spise som noget trygt, dejligt og rart. Når barnet spiser selv, så kan barnet dufte til maden, se på den, mærke den og smage på den igen og igen, hvilket ofte giver tryghed og lyst til at spise.



Socialt samspil med familien



Fingermad giver mulighed for, at hele familien kan spise det samme. Når I spiser det samme, vil dit barn få en mere positiv og nysgerrig tilgang til det at spise. Ethvert måltid giver mulighed for at skabe en god madoplevelse. 



Når dit barn oplever, at I sidder og spiser den samme mad, skaber det en følelse af fællesskab, og dette vil give dit barn lyst til at smage mere, og I kan udforske forskellig mad sammen. Du er rollemodel for dit barn, og dit barn spejler sig også i dine spisevaner, måden du nyder maden på osv.



Når du serverer fingermad for dit barn, så kan det skabe en følelse af tryghed og tillid. Dit fokus vil ofte være på, at dit barn skal have lov til at udforske og afprøve maden i sit eget tempo, og mindre på, hvordan dit barn spiser. Dit barn føler sig således mindre presset til at spise på en bestemt måde, i en bestemt rækkefølge eller til at spise op. Tryghed under måltiderne er vigtigt for gode madoplevelser senere hen. 



Ovenstående kan du læse meget mere uddybende om i min nyeste bog "Helens bog om Fingermad & Bælgfrugter". I den finder du også mere end 50 opskrifter på fingermad, som dit barn (hele familien) kan spise. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce