Annonce

Annonce

Piktogrammer til børn - sådan skal de bruges


14. februar 2024


Piktogrammer, også kaldet billedkort, er visuelle be​skrivelse af ord eller begreber. Det er blevet mere og mere populært at bruge piktogrammer som et redskab til at hjælpe børn med kommunikation, læring og forståelse. Det er i princippet rigtig godt, da piktogrammer kan styrke den verbale kommunikation. Det er dog vigtigt at bruge piktogrammer på den rigtige måde, og det skal min artikel handle om i dag.



Kan alle børn have glæde af piktogrammer



Generelt set kan de fleste børn have gavn af piktogrammer, især de børn der har vanskeligheder med sprogudvikling, kommunikation og forståelse. Dette kan omfatte børn med forskellige sprogforstyrrelser, autismespektrumforstyrrelser, udviklingsforstyrrelser eller andre særlige behov. Piktogrammer kan hjælpe disse børn med at udtrykke sig, forstå verden omkring sig, og det kan være en måde for barnet at skabe rutiner og struktur i hverdagen.



Børn uden særlige behov kan dog også have stor glæde af piktogrammer, som supplement til deres verbale kommunikation. Det gælder især små børn, der stadig mangler ord, børn som har brug for lidt sproglig støtte, eller de lidt større børn, som stadig ikke kan læse. 



Hvilke fordele giver brug af piktogrammer



1. Giver barnet visuel forståelse



Når barnet set et billede af f.eks. en tandbørste med tandpasta, så hjælper det barnet til at forstå, at det f.eks. er tid til at få børstet sine tænder. Et billede af en sol og en sky kan beskrive "solrigt vejr", og et billede af en sky og regn kan beskrive "regnvejr". Dette kan gøre det lettere for barnet at forstå f.eks. vejrbegreber.



2. Støtter barnets selvstændighed



Piktogrammer kan støtte barnets selvstændighed ved, at man opsætter en rækkefølge af billeder - f.eks. undertøj, bukser, bluse - og barnet kan se, at det f.eks. skal begynde med at tage sit undertøj på, derefter bukserne og til sidst blusen. Barnet får således muilghed for på egen hånd at gå igang med forskellige praktiske opgaver.



3. Kan skabe struktur og rutiner



Piktogrammer kan bruges i forskellige aktiviteter - f.eks. at man skal stå op, spise morgenmad, børste tænder, klæde sig på. Eller om aftenen skal tage tøjet af, sætte sig i badekarret, tørre sig med håndklædet, tage nattøj på, lægge sig i sengen, få læst historie. På denne måde kan børn hjælpes med at følge en forudsigelig og struktureret plan.



4. Kan bruges på alle sprog



Brug af piktogrammer er en universel kommunikationsform, der kan forstås på tværs af sprog og kulturer. Det er derfor ofte en god måde at inkludere alle børn i forskellige sociale og pædagogiske sammenhænge. Ved at bruge piktogrammer, når man vil fortælle børnene noget, så sikrer man, at alle børn får samme information, selvom de ikke nøvendigvis taler samme sprog eller har samme ordforråd. 



5. Kan understøtte en kollektiv besked



Små børn (under skolealder) har svært ved at forstå en kollektiv besked. Brug af piktogrammer giver en klar og enkel repræsentation af budskabet, uden at man behøver komme med lange forklaringer. Det er en måde at kommunikere enkelt og give klare intruktioner, som også de mindste børn har større mulighed for at følge og dermed vide, hvad der nu forventes.



6. Støtter barnets verbale sprog



Piktogrammer hjælper med at opbygge barnets forståelse af ord og begreber ved at associere billeder med de tilhørende ord. Når barnet ser et billede og samtidig hører det tilhørende ord, så støttes barnets sprogudvikling naturligt. Piktogrammer kan udvide barnets ordforråd, og hvis man kombinerer forskellige piktogrammer, så kan det f.eks. være med til at opbygge barnets færdigheder inden for sætningsstruktur og grammatik.



7. Støtter barnets eget kommunikative initiativ



Brug af piktogrammer kan opmuntre barnet til at tage initiativ til kommunikation. Når et barn f.eks. kan pege på et billede af en kop og en tallerken, så hjælper det barnet med at udtrykke, at barnet f.eks. er tørstig eller sulten, og at barnet således gerne vil have noget at spise. Barnet kan dermed vælge og bruge relevante piktogrammer til at udtrykke behov, ønsker eller tanker. 



Hvilken type piktogrammer findes der



Der findes mange slags piktogrammer, og piktogrammer bruges som en helt naturlig del af vores hverdag. Uanset hvor i verden vi befinder os, så kender vi f.eks. piktogrammer for toiletter, advarselsskilte eller vejvisning. Det kan også være særlige sundhedspiktogrammer, som vi genkender som førstehjælp, medicinsk udstyr eller farlige stoffer. Og når vi f.eks. bruger vores smartphones, tablets og computere, så bruger vi mange forskellige emojis, ikoner og symboler - alt sammen piktogrammer, der undersøtter det, vi gerne vil sige. 



Piktogrammer til børn



Der findes mange forskellige typer piktogrammer til børn, herunder illudstrationer og fotos, samt piktogrammer som ...


Annonce

... ud over et billede også viser et bogstav eller ord. De forskellige former for  piktogrammer giver barnet noget forskelligt:



Illustrationer



Illustrationer er ofte meget farverige, hvilket kan gøre dem spændende for mindre børn at kikke på. Derudover er de ofte tegnet meget simpelt, hvilket kan være med til at forenkle ord og begreber, så de gøres lidt mere forståelige for små børn.



Illustrationer kan dog også være mindre realistiske end fotos og kan være sværere for børn at genkende og forbinde illustrationer med den virkelige verden. 



Fotos



Fotos giver en realistisk og genkendelig repræsentation af bestemte ting, situationer eller begivenheder. Det gør dem derfor lettere for børn at forbinde med den virkelige verden, og de hjælper barnet med at forstå betydning og kunne anvende ord bedre. 



Fotos vil ofte ikke stimulere barnets fantasi på samme måde som illustrationer, da de giver et meget realistisk billede af en ting eller en begivenhed. 



Bogstav og ord



Du kan også få piktogrammer, hvor der sammen med billedet angives et bogstav eller et ord. Forskning viser, at dette er en effektiv måde at understøtte barnets sprogudvikling. 



Når børn ser piktogrammer sammen med ord eller bogstaver, så hjælper det barnet med at opbygge forbindelse mellem det visuelle og det verbale, samt at kunne forstå sammenhængen mellem symboler, lyde og betydning. Barnet får en større forståelse af forskellige af ord og begreber, og når man kombinerer piktogrammer med ord eller bogstaver, så støttes barnets evne til at kunne læse.



Anbefaling



Det anbefales, at du bruger både piktogrammer med illustationer og fotos til børn, fordi de på denne måde får en bredere vifte af oplevelser og muligheder for at styrke deres sprog på forskellig vis. Realistiske fotos kan udvide barnets ordforråd og forståelse af den faktiske verden. Kreative illustrationer kan stimulere barnets fantasi. 



Du kan med fordel tage billeder af ting, som I bruger eller ser i jeres hverdag. I stedet for at bruge en illustration af et hus, så kan du tage et billede af jeres eget hus, eller f.eks. tage et billede af bedsteforældrenes hus - og du kan tale med dit barn om de forskellige huse, hvem der bor hvor osv. Hvis du vil støtte barnets sprog yderligere, så kan du skrive "H" eller "HUS" under billedet, så du på den måde også får støttet barnets evne til at genkende bogstaver og lyde.



Piktogrammer er barnets værktøj 



Piktogrammer er barnets værktøj - det er ikke forældrenes eller de voksnes værktøj. Det betyder, at brugen af piktogrammer primært er rettet mod at hjælpe barnet med at udtrykke sig og kommunikere på en måde, der er meningsfuld og relevant for barnet:



- Piktogrammer skal hjælpe barnet med at udtrykke sit behov, ønsker og tanker. Og forældre og andre voksne, skal være lydhøre overfor barnets valg. Hvis man som forælder f.eks. opsætter piktogrammer i en bestemt rækkefølge, som ting skal gøres på - vaske sig, spise morgenmad, tage tøj på - så er det vigtigt, at barnet kan bytte rundt på rækkefølgen, og at der er plads til, at barnet selv kan bruge piktogrammerne aktivt. 



- Piktogrammer må ikke bruges som erstatning for sproglig kommunikation. Det er vigtigt, at man opfordrer barnet til at bruge sit verbale sprog. Piktogrammer skal ses som et redskab til at støtte og fremme barnets sprogudvikling - og ikke som erstatning for det. Piktogrammer er ikke en universel løsning, og de bør altid anvendes som supplement til verbalt kommunikation og andre former for udtryk.



- Piktogrammer vil ofte være for simple til at udtrykke komplekse tanker og følelser. Selvom du viser dit barn et billede af en grædende  person, så får du ikke alle nuancer med. Billedet fortæller f.eks. ikke, hvorfor personen græder. Hvis dit barn peger på et kort med en person, der græder, så ved du f.eks. heller ikke nødvendigvis, om dit barn fortæller dig, at barnet selv er ked af det, eller om barnet forsøger at spørge dig, om du er ked af det. Brug af piktogrammer kræver derfor altid en dialog, så du sikrer dig, at du ikke misforstår, hvad barnet forsøger at udtrykke - og så du ud over brugen af piktogrammer også lærer dit barn, hvordan det verbalt kan udtrykke sig fuldt ud.  



- Piktogrammer skal passe til barnets alder og udviklingsniveau og bruges ud fra det enkelte barns behov. Piktogrammer med komplekse og detaljerede illustrationer er mere hensigtsmæssige for ældre børn, hvor yngre børn har gavn af mere enkle og letforståelige piktogrammer. Derfor kan det være relevant at udskifte de forskellige piktogrammer i takt med, at barnet bliver ældre. Det er vigtigt, at man ikke bruger piktogrammer på en måde, som kan hæmme barnets evne til at udvikle sig verbalt og kreativt. Det er vigtigt, at man altid opfordrer sit barn til at bruge en bred vifte af udtryksformer  - feks. at tale, bruge fagter, udtrykke sig gennem tegninger, gennem leg osv.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce