Annonce

Annonce

Myter og fakta om lejringsbetinget skævhed af kraniet hos spædbørn


1. februar 2024


Myter og fakta om lejringsbetinget skævhed af kranie​t hos spædbørn



Hvert år henvises der børn til sygehuset med diagnosen Lejringsbetinget Plagiocehali, det vil sige lejringsbetinget skævhed af kraniet, altså en fladhed eller skævhed af spædbarnets hoved. Og mange forældre er naturligt bekymrede for og også opmærksomme på deres barns hovedfacon. 



Der florerer imidlertid en række myter omkring denne problematik, og derfor vil jeg i denne artikel gennemgå nogle af de mest almindelige myter om lejringsbetinget skævhed af kraniet.



1. Myte: Skævhed af kraniet skyldes genetik.



Fakta: Genetiske faktorer kan spille ind, men fladheden og skævheden skyldes normalt, at spædbarnets hoved bliver belastet ensidigt. Det kan ske, hvis barnet f.eks. altid sover med hovedet til samme side.



2. Myte: Det er kun, hvis man ser tendens til fladhed og skævhed, at man skal gøre noget.



Fakta: Alle forældre bør være opmærksomme på at forebygge skævhed og fladhed af deres barns hovedfacon. Barnet skal f.eks. lige fra fødslen vænnes til at ligge på maven, når det er vågen, og forældre skal også være opmærksomme på at vende barnets hoved skiftevis til venstre og højre side, når det sover, bæres rundt, bøvses af og bliver puslet.



3. Myte: Hvis baby selv kan dreje hovedet fra side til side, så behøver du ikke gøre noget.



Fakta: Selvom dit spædbarn godt kan dreje hovedet, så er det vigtigt, at du hjælper barnet med at dreje hovedet skiftevis til højre og venstre side. Mange børn får en favortside, så de har tendens til altid at lægge hovedet til samme side. 



4. Myte: Det er for sent at gøre noget, hvis barnet først er blevet 4 måneder gammel.



Fakta: Spædbarnets kranieknogler er meget bløde og derfor særligt påvirkelige af, hvordan barnet ...


Annonce

... lejres. Hovedfaconen kan påvirkes, så længe kraniestrukturer og fontaneller ikke har lukket sig sammen. Tidlig indsats er meget vigtigt, men korrigerede foranstaltninger kan stadig være effektive, selvom barnet bliver ældre. 



5. Myte: Skævhed af kraniet forsvinder af sig selv.



Fakta: En lille del af den skævhed, som barn har, kan godt korrigere sig selv, men det kræver ofte en ihærdig, aktiv og fast indsats at rette op på barnets kranieform. 



6. Myte: Specielle hovedpuder til baby kan forhindre skævhed af kraniet.



Fakta: Korrekt lejring under søvn og tid på maven, når barnet er vågen, er mere effektivt end specifikke puder. Overflødige puder i sengen kan øge risikoen for vuggedød. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brug af specielle puder.



7. Myte: Flaskeernæring øger risikoen for skævt og fladt kranie.



Fakta: Både amning og flaskeernæring kan føre til skævhed og fladhed af kraniet, hvis barnet altid holder hovedet på den samme side.



8. Myte: Lejringsbetinget skævhed af kraniet påvirker kun udseendet.



Fakta: Lejringsbetinget skævhed af kraniet kan godt skyldes f.eks. stramning af halsmuskler, og det kan også medføre asymmetrisk muskeludvikling, hvis det ikke behandles. 



9. Myte: Babyer bliver altid født med et skævt hoved.



Fakta: Selvom spædbarnets hoved ved fødslen godt kan være skævt og trykket af fødselsvejen, så skal vedvarende eller betydelig skævhed altid tjekkes af sundhedsplejerske og læge.



10. Myte: Professionel behandling er kun nødvendigt i ekstreme tilfælde.



Fakta: Professionel behandling som f.eks. fysioterapi, osteopati og vejledning kan være gavnligt i mange tilfælde, også selvom skævheden ikke synes alvorlig. Jo tidligere man kan sætte ind, jo bedre resultater.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce