Annonce

Annonce

Modermælkens indflydelse på søvn - især når du giver flaske med modermælk


25. januar 2024


Modermælk indeholder essentielle næringsstoffe​r og antistoffer, og forskning har derudover vist, at modermælken kan have indflydelse på barnets søvn. Det er vigtigt at være opmærksom på - især hvis du malker ud og giver din mælk på flaske.



Modermælkens unikke sammensætning



Modermælk er sammensat af en kompleks blanding af proteiner, fedtstoffer, kulhydrater og en række andre stoffer. Forskning har vist, at modermælk også indeholder et stof som f.eks. melatonin. Melatonin er et hormon, som regulerer vores søvn-vågenhedsrytme. 



Undersøgelser viser, at mængden af melatonin i modermælk er højere om aftenen og natten, hvilket giver en naturlig forbindelse mellem modermælk og barnets søvn.



Effekten af modermælk på barnets søvn



At mængden af f.eks. melatonin er højere om aftenen og i løbet af natten betyder, at når du ammer dit barn på disse tidspunkter, så får dit barn naturligt en vis mængde melatonin. Dette har både en beroligende virkning på barnet, og det hjælper også barnet med at lettere at kunne falde i søvn. 



Forskningen viser også, at melatonin kan hjælpe med at regulere barnets døgnrytme og støtte udviklingen af sunde søvnvaner. Derudover indeholder modermælk også andre stoffer, som f.eks. tryptofan, der er en forløber for søvnhormonet melatonin, samt serotonin, der anses for at være en "feel-good" neurotransmitter. Alt sammen nogle vigtige stoffer, som er med til at give barnet en bedre og mere afslappet søvn. 



Tidspunktet for modermælksproduktion og søvn



Modermælken har en naturlig variation i sammensætning i løbet af dagen. Om morgenen er mælken ofte mere vandholdig og har en lavere fedtprocent, hvilket gør den lettere fordøjelig. Det giver barnet en mere hydrerende start på dagen og opfylder barnets behov for væske, især hvis barnet har sovet i længere tid om natten. 



Om aftenen og om natten øges fedtindholdet i modermælken. Dette er med til at give barnet en længere mæthedsfølelse, og som du kunne læse af ovenstående, så har modermælk også et højere niveau af søvnfremmende stoffer som melatonin om aftenen og natten. 



Når du malker ud og giver dit barn din udmalkede mælk på flaske, så vil det være en god idé at se på tidspunktet for udmalkning. Den mælk, som du malker ud om aftenen, kan med fordel gives om aftenen, ford du på den måde kan udnytte den beroligende virkning, som du får af melatonin og andre søvnfremmende stoffer i modermælken.



Og hvis du f.eks. har et barn, som har svært ved at finde ro og sove længere middagslur, så kan du med fordel forsøge at give en flaske med modermælk, der er udmalket aften eller nat - før middagsluren. Du kan på den måde udnytte de søvnfremmende stoffer i modermælken før middagsluren og måske så være heldig, at dit barn sover en længere lur midt på dagen. 



Praktiske tips



- Prøv ...


Annonce

... om du kan etablere en rutine, hvor dit barn naturligt får mælk, som fast del af sit putteritual. Mælken vil hjælpe barnet med at finde ro og finde ind i søvnen. Og dit barn vil kunne sove et længere søvnstræk, hvis barnet har fået mælk, lige før det puttes. 



- Hvis du malker ud, så noter altid tidspunkt for udmalkningen. Forsøg at tilbyde dit barn mælk på nogenlunde samme tidspunkt, som det er malket ud. Det er vigtigt her at nævne, at nogle børn naturligt sover godt, uanset tidspunktet for deres modermælksmåltider, mens andre børn godt kan have præferencer for bestemte tidspunkter.



- Hvis du giver dit barn flaske med udmalket modermælk, og dit barn har svært ved at falde i søvn, så kan du med fordel forsøge at tilbyde en flaske med mælk, der er udpumpet aften eller nat. På den måde kan du udnytte variationen af f.eks. søvnfremmende stoffer.



- Vær opmærksom på din kost. Den mad, som du indtager, vil være med til at påvirke sammensætningen af modermælken. Nogle fødevarer, f.eks. fødevarer, som er rige på tryptofan, kan være med til at øge indholdet af søvnfremmende stoffer.



Tryptofan findes f.eks. i:



Kylling og kalkun. Begge dele er en rig kilde til tryptofan.



Mælk og mejeriprodukter, yoghurt og ost. Mælkeprodukter indeholder calcium, der hjælper kroppen med at producere melatonin.



Bananer indeholder en vis mængde tryptofan, samt vitamin B6, der er nødvendig for omdannelsen af tryptofan til serotonin.



Nødder og frø. Det kan være nødder som cashewnødder eller mandler. Det kan også være frø som solsikkekerner og græskarkerner, der alle indeholder tryptofan.



Fisk. Det kan f.eks. være laks, tun og torsk, der alle indeholder tryptofan. Derudover er indeholder fisk også omega-3-fedtsyrer, som har mange sundhedsmæssige fordele. 



Æg indeholder tryptofan, og er derudover en kilde til protein. 



Hvis du spiser disse fødevarer, så kan du støtte den naturlige produktion af f.eks. serotonin i kroppen. Serotonin er en neurotransmitter, der spiller en vigtig rolle i reguleringen af humør, appetit og søvn. Hvis der er en større mængde tryptofan i kosten, så kan dette være med til at øge produktionen af serotonin, og dermed have postiv virkning på både humør og søvn.



Melatonin er et hormon, og sammenhængen er her lidt mere kompleks. Men melatonin produceres blandet andet fra serotonin, så hvis man har tilstrækkeligt med serotonin i kroppen, så vil det understøtte dannelsen af melatonin. 



Det er dog vigtigt at nævne, at selvom du spiser fødevarer, som er rige på tryptofan, så øger dette ikke automatisk din serotoninproduktion. Andre faktorer vil naturligt også spille ind. At medtænke en varieret kost og et indtag af tryptofanholdige fødevarer, kan dog aldrig skade - og hvis det virker på dit barns søvn at medtænke, hvad du spiser, og hvornår, er det jo godt! Ligesom det kan være en overvejelse værd, når man giver udmalket modermælk på flaske.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce