Annonce

Annonce

Barn nummer to: 10 trin, der er med til at sikre, at din ældste føler sig elsket og set


10. januar 2024


At udvide familien med et lille nyt familiemedlem er ofte e​n stor og glædelig begivenhed, men det indebærer ofte også en række udfordringer, især når det kommer til at opretholde opmærksomheden på den ældste. For dit ældste barn, er det bestemt ikke let at skulle dele forældrene med en lille ny baby. For dig, er det svært at vise den ældste samme overskud og opmærksomhed, som du gjorde, da det bare var jer.



I dag får du derfor 10 tips til at hjælpe dig med at navigere i denne overgangsperiode, og som kan være med til at sikre, at den ældste stadig føler sig elsket og set. 



1) Lad dit ældre barn holde sin nye søskende ved første møde. Når du lader den ældste holde den lille ny baby, så giver det en følelse af at have betydning, og det er med til at styrke den ældstes selvværd, en følelse af stadig at have værdi og være noget særligt.



Den fysiske kontakt kan også være med til at give en følelsesmæssig forbindelse fra starten, og det kan være et meget positivt minde at have med sig i tiden frem. For nogle børn, kan det være skræmmende at møde en lille ny baby. Når du lader den ældste holde babyen, er det med til at sende et budskab om tillid og tryghed. At det her ikke er farligt.



2) Sæt tid af til den ældste. Selvom den lille ny kræver dig rigtig meget, og det er intenst at have en lille ny baby, så er det vigtigt, at du finder tid til at være alene med den ældste.



Nogle gange kan det være noget så simpelt som at læse en bog sammen, eller måske blot at gå en kort tur sammen. Det vil være med til at sende et signal til dit ældste barn om, at barnet stadig er en vigtig del af familien. 



3) Involver den ældste i babyens rutiner. Når du inddrager den ældste - det kan være hjælpe med at hente bleer, vælge tøj, deltage når den lille skal bades osv. så vil den ældste føle sig betydningsfuld. En følelse af at hjælpe til er vigtig, og det kan være med til at styrke båndet mellem søskende.



Du kan f.eks. sige: "Vi skal skifte babys ble nu. Vil du hjælpe med at finde bleer og vådservietter? Du kan også vælge, hviklen farve bodystocking baby skal have på i dag".



4) Giv plads og tid til åben kommunikation. Skab et rum, hvor den ældste føler sig tryg ved at kunne udtrykke sine følelser. Det vil hjælpe med at håndtere evt. bekymringer eller jalousi, som den ældste kan have.



Det er helt naturligt, at den ældste f.eks. siger "vi kan godt aflevere ham igen, ik?". I stedet for at svare f.eks. "sludder, du er da glad for lillebror", så anerkend og svar f.eks. "du savner, at det bare er dig og mig, det forstår jeg godt". 



5) Planlæg specielle øjeblikke. Sørg for at lave ting med den ældste - ting og aktiviteter, som I gjorde førhen eller noget, der er specielt med fokus på den ældste.



Det kan være små rutiner i hverdagen, at det f.eks. stadig er dig, der giver bad eller putter. Det kan også være en ugentlig isdato eller en månedlig udflugt til f.eks. biblioteket, svømmehallen eller skoven - bare jer to. Det skaber forventning og viser, at du stadig prioriterer den ældste. 



6) Inkluder den ældste i beslutningsprocesser. Der er mange beslutninger, som skal ...


Annonce

... tages omkring den lille ny baby. Det kan være alt fra, hvilket tøj babyen skal have på, hvilken farve der skal males på babys værelse, hvilken bamse eller putteklud babyen skal have.



Lad din ældste være med til at vælge, det giver en følelse af kontrol og ansvar. Det er rigtigt rart at mærke, at ens mening tæller, og at forældre lytter til ens mening. 



7) Lær den ældste om ansvar og omsorg. Det kan være en god idé at involvere den ældste i små opgaver vedrørende babyen. Det kan være i en bred række af aktiviteter, der ikke nødvendigvis er fast rutine.



Måske kan den ældste synge for babyen og hjælpe med at berolige babyen med blide kærtegn. Måske kan den ældste lave små ting eller en tegning til babyen. Måske kan den ældste deltage i enkle lege, som at ryste en rangle. Den ældste kan også deltage i små snakke-pludre-stunder. Det kan også være praktiske ting som "Du er rigtig god til at rydde op. Vil du hjælpe mig med at organisere babys ting? Vi kan gøre det sammen".



8) Styrk søskendebåndet. Det er vigtigt at skabe gode oplevelser mellem børnene ved at opfordre til leg og samspil. Et eksempel kunne f.eks. være "kan du vise baby, hvordan man leger med den dukke, du elsker så meget? Du er en fantastisk legekammerat, og baby vil elske at lære fra dig".



Det er også en god idé at sætte ord på den særlige forbindelse, der ofte opstår mellem baby og deres ældre søskende. Det kan være at sige f.eks.: "Har du set, hvordan baby smiler til dig. Baby ved allerede, at du er en ældre søskende, og baby elsker dig allerede meget". 



9) Prioriter kvalitetstid over kvantitetstid. Det er vigtigere, at du proriterer at give dit ældste barn fuld opmærksomhed og engagement i de øjeblikke, som du deler med ham/hende, end at du fokuserer på mængden af tid, som I tilbringer sammen. Når I bruger tid sammen, bør det ikke kun handle om at være fysisk til stede, men også om at være mentalt nærværende og engageret. Det betyder blandt andet, at du skal lytte aktivt til den ældste, vise oprigtig interesse for, hvad barnet siger, stille spørgsmål og sætte dig ind i barnets følelser og perspektiver. 



10) Husk dig selv. Det er vigtigt, at du også har tid til selvomsorg. Livet med to børn kan være ekstra udfordrende, du vil naturligt være ekstra træt, og overskuddet ikke ret stort. Når du tager vare på dig selv som forælder, så har du bedre mulighed for at være til stede og være opmærksom på begge børn.



Sørg for at få støtte, så du kan tage dig tid til at hvile og få lidt fornyede kræfter. Når du går afsides for at tage dig af dig selv (og en anden voksen tager sig af børnene), så kan du feks. sige "jeg er nødt til lige at hvile lidt, så jeg går ind i soveværelset og lægger mig. Når jeg kommer tilbage, kan vi hygge os sammen, er det okay med dig?". Og så kan dit barn og den anden voksen sig godnat til dig, før du går i soveværelset. 



At kommunikere åbent og ærligt med dit ældste barn er nøglen til at skabe en tryg og støttende atomosfære - også når familien udvides. Jeg håber, at ovenstående giver lidt idéer til hvordan:)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce