Annonce

Annonce

Pleje af små børns følsomme hud om vinteren


6. december 2023


Vinteren kan være hyggelig med frostklare dage og sn​efald, men kulden kan give ekstra udfordringer for det lille barns sarte hud. Små børns hud er særligt følsom, og det kolde og tørre vejr kan forårsage ubehag og irritation.



Vi er alle meget opmærksomme på at om sommeren, når solen skinner, så skal vi beskytte vores børns hud med blandt andet solcreme. Men om vinteren, skal vi faktisk også være meget opmærksomme på at beskytte barnets hud. Og det handler min artikel om i dag. 



Det lille barns hud



Det lille barns hud adskiller sig fra voksnes hud. Den er tyndere, mere følsom, og huden har ikke samme beskyttelsesbarriere, som huden hos voksne har. Det betyder, at det lille barns hud er mere modtagelig for udtørring, huden bliver lettere irriteret, og så reagerer det lille barns hud ekstra på eksterne påvirkninger som kulde og blæst. 



Det er derfor vigtigt, at vi beskytter barnets hud, og det er særlig vigtigt om vinteren. Kolde temperaturer og tør luft kan forårsage udtørring og rødme, og små børn er særligt tilbøjelige til at udvikle tør hud og eksem. 



Selvom mange små børn har et naturligt ekstra fedtlag under deres hud, så hjælper dette ikke til at modstå de udfordringer, som koldt vejr og tør luft kan udgøre, det kan tværtimod nogle gange gøre huden mere sart og ekstra følsom overfor miljømæssige påvirkninger. 



Sådan beskytter du bedst



- Det er vigtigt at tilføre huden ekstra fugt. Det gør du ved at vælge en god kvalitetscreme, der er specielt lavet til små børns sarte hud. Påfør cremen efter badet og før sengetid, før at bevare fugtigheden bedst. 



- Vælg altid fugtighedscremer uden parfume og allergifremkaldende stoffer. Vælg creme med "Den blå Krans", "Asthma Allergy Nordic", og/eller Svanemærket. 



- Vælg creme med et højt fedtindhold. En lotion indeholder ca. 15 procent fedtstof, og resten er vand. Det betyder, at brug af lotion kan gøre hudproblemerne værre, da vand fryser i frostvejr. Undgå derfor brug af lotion i vinterkulden.



En salve eller olie indeholder 100 procent fedtstof



En fedtcreme indeholde 70-90 procent fedtstof (resten er vand)



En creme indeholder 20-50 procent fedtstof (resten er vand)



Særlig pleje af ansigt og kinder



Små børns ansigt og kinder er særligt følsomme og udsatte områder. Det kræver særlig opmærksomhed:



Blid rensning. Når du vasker dit barns ansigt, så er det vigtigt, at du bruger milde renseprodukter, som er beregnet til netop det lille barns ansigt, så du undgår hudirritation.



Brug renseprodukter, som ikke indeholder skadelig kemi, og vælg igen produkter, som er allergimærket eller svanemærket.



Brug evt. produkter med naturlige ingredienser som f.eks. havre, der kan være beroligende og skånsom for det lille barns hud.



Brug bløde vaskeklude. Undgå grove eller ru klude, der kan irritere huden ekstra meget. 



Ekstra fed creme. Påfør ekstra fedtcreme på kinder og næse, da disse områder er mest udsat for vind og kulde.



En ekstra fed creme har (jf. ovenstående) et fedtindhold på 70-90 procent. Du kan også vælge at bruge en salve, lavet specielt til børns ansigt. 



Undgå altid lotion og creme med højt vandindhold i ansigtet. Vand fryser i frostvejr, og det kan give frostkader på dit barns kinder. 



Beskyt med hue og f.eks. halsedisse. Det er vigtigt, at dit barns ansigt er dækket af en lun hue og f.eks. en halsedisse, når det er koldt, og I opholder jer ude. Det gælder også, hvis barnet sover lure udenfor. 



Huen og halsedissen skal beskytte barnet mod koldt vejr og blæst. Det er ...


Annonce

... godt at bruge uld. Hvis barnet sveder, vil ulden suge en stor del af sveden, så barnet stadig føler sig tør. 



Vær opmærksom på netop sved. Det er vigtigt, at barnet har det varmt, men barnet må ikke have det for varmt. Hvis barnet sveder meget, vil dette kunne føre til hudirritation. Sørg derfor for at dit barn er behageligt klædt på.



Frostkinder



Frostkinder er betegnelsen for den rødme og irritation, der kan opstå på kinderne som følge af udsættelse for koldt vejr. Små børn er, på grund af deres sarte og følsomme hud, særligt tilbøjelige til at få frostkinder.



Symptomer på frostkinder



Rødme. Kinderne bliver røde. Huden er tydeligt irriteret på grund af den nedsatte blodcirkulation, der er forårsaget af kulde. 



Når huden udsættes for koldt vejr, så trækker blodkarrene sig sammen for at forhindre varmetab. Dette kaldes også vasokonstriktion. Blodgennemstrømningen reduceres, og der kommer mindre ilt og næringsstoffer til huden. Det kan føre til ophobning af affaldstoffer og kuldioxid i blodkarrene, som vil irritere hudens nerveender og forårsage inflammation.



Når blodcirkulationen igen øges, fordi barnet f.eks. kommer ind i varmen, så udvider blodkarrene sig. Det kaldes vasodilatation. Dette fører til en intensivering af rødmen, da blodet vender tilbage til de områder, hvor cirkulationen tidligere var nedsat. 



Tørhed og flager. Huden på kinderne kan blive så tør, at den danner flager. Det sker på grund af dehydrering af huden.



Når huden udsættes for koldt vejr og luften er tør, så fordamper fugtigheden fra hudens overflade hurtigere end normalt. Det betyder, at den naturlige fugtbalance i huden forsvinder. Det betyder igen, at huden mister sin smidighed og elasticitet, og derfor dannes tørre hudflager. Hudflager er døde hudceller, der bliver adskilt fra hudens øverste lag på grund af dehydrering/tab af fugt.



For at forhindre og behandle tørhed og flager, er det derfor vigtigt at bevare hudens fugtbalance ved regelmæssigt at smøre huden med fedtcreme, som samtidig danner en beskyttende barriere mod vinterens kulde. 



Smerte og kløe. Frostkinder kan være meget smertefulde og kan også klø. Det kan naturligt være meget ubehageligt for barnet, og det lille barn kan f.eks. godt græde på grund af smerter fra kinderne. 



Smerterne opstår ofte, fordi der sker en form for irritation og betændelse i hudens øverste lag. Det kan aktivere hudens nerveender, og kan også betyde frigivelse af histamin, som en del af hudens naturlige reaktion på betændelse - hvilket kan øge både smerten og kløen yderligere.



Smerter kan også opstå, fordi der sker mikroskopiske skader på hudens overflade, så det gør ondt, når man f.eks. bare rør ganske let ved huden.



For at afhjælpe smerter og kløe i forbindelse med frostkinder, er det vigtigt at bruge cremer eller salver, der hjælper med at reducere irritationen, og som fremmer helingen af huden. Er det meget slemt, vil det være godt at drøfte det med lægen. 



Gode hverdagsrutiner



Det er en god idé at indføre en fast hverdagsrutine, når det kommer til pleje af det lille barns hud. Gør det til en vane f.eks. at smøre huden ind i forbindelse med bleskift morgen og aften eller f.eks. i forbindelse med at dit barn får et bad. 



Vær særligt opmærksom før dit barn skal ud at sove lur i kulden, eller før dit barn skal ud at lege i sneen, skal en tur på legepladsen, eller bare være udenfor i det kolde vejr. På samme måde, som der om sommeren lige skal smøres lidt ekstra solcreme på, så skal der om vinteren lige lidt ekstra fedtcreme til :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce