Annonce

Annonce

Sådan bruger du en babynest


22. august 2023


Rigtig mange forældre bruger en babynest, og de er r​igtigt glade for den. Det er dog ikke helt ufarligt at bruge en babynest. 



I min artikel i dag, vil jeg derfor komme ind omkring nogle af de overvejelser, som du bør gøre dig i forbindelse med brug af babynest.



Hvad er en babynest



En babynest kaldes også for en babyrede, og det er oprindeligt en svensk opfindelse. I løbet af få år har brugen af babynests spredt sig til hele verden, og også her i Danmark bliver babynests brugt rigtig meget. 



Du kan lægge dit barn i en babynest, når du gerne vil give dit barn en følelse af at føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at du f.eks. kan lægge dit barn i babynesten, når du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad eller lignende. Du kan på den måde stadig have dit barn i nærheden af dig, og du sikrer, at barnet ligger trygt og godt i sin nest, fremfor at barnet f.eks. ligger på sofaen, hvor barnet kan risikere at trille ned. 



En babynest kan også medbringes, hvis I f.eks. skal besøge bedsteforældre. På den måde kan den lille have noget trygt og genkendeligt omkring sig, selvom omgivelserne er nye og ukendte for barnet. 



Hvornår bør en babynest ikke bruges



En babynest bør ikke bruges i din egen seng, da der er risiko for, at dit barn så bliver overophedet. Den bør ikke bruges til samsovning - heller ikke selvom producenten oplyser, at den er velegnet til dette. 



En babynest bør ikke bruges sammen med en dyne, da barnet også her kan få det for varmt. Derfor anbefales det normalt heller ikke, at du bruger babynesten i tremmesengen om natten, hvor dit barn naturligt vil være puttet med en dyne. 



En babynest bør ikke bruges, uden at dit barn er under opsyn. Hold altid øje med dit barn, når det ligger i en babynest. 



Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn sover i deres egen seng i samme rum som deres forældre. Hvis forældrene alligevel vælger at sove med barnet i deres egen seng, så anbefales det, at barnet ligger mellem den ene af forældrene og sin egen seng - og ikke mellem forældrene. Barnet skal i givet fald have lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng.



Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man undgår, at barnet får det for varmt, når det sover. Dette for at forebygge vuggedød.



Hvorfor kan babynests være farlige



Ud over at den lille baby kan få det for varmt, når det sover i en babynest, så har mange babynests en dyb revne mellem siderne og bunden. Det giver risiko for, at barnets hoved kan sidde fast, så barnet ikke kan trække vejret og i værste fald blive kvalt. 



Babynests kan også have så lange snore (mere end 22 cm), som øger risikoen for, at der kan dannes løkker, og snoren kan vikle sig om barnets hals. 



Babynests kan også have en åbning i enderne, hvilket giver risiko for, at det lille barn kan skubbe sig ud igennem åbningerne ...


Annonce

... og derved komme i klemme. 



Babynests kan have så bløde sider, at babyen kan risikere at falde ud. Madrassen kan også være for blød. Bløde sider og en blød madras øger risikoen for, at barnet ikke kan trække vejret, hvis det får ansigtet lagt for tæt på babynestens stof.



Babynests kan være lavet med en pude, men små børn har slet ikke brug for hovedpude, og en pude kan være direkte farligt for det lille barn.



Babynests kan have aftageligt betræk, der gør det muligt for barnet at komme ind til skumfyldet. Det kan være farligt, da barnet kan pille det i mindre stykker og få det galt i halsen.



Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn altid lægges til at sove på ryggen, og at sengen har en fast bund og en relativt fast madras. Madrassen skal gå helt ud til kanten af sengen, og der må ikke være en åbning, revne eller form for fordybning mellem bund og side, hvor barnet kan få sit ansigt ned, da barnet så risikerer at blive kvalt. 



Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at det lille barn ikke ligger med puder, løse lagner, stofbleer, tæpper, bamser eller lignende omkring sig. 



Regler for produktion af babynests



Der findes på nuværende tidspunkt ikke en sikkerhedsstandard for babynests. Vi har i Danmark forskellige sikkerhedsstandarder for babyudstyr, der findes f.eks. sikkerhedsstandarder for produktion af sengerande, bedside cribs, vugger, tremmesenge og lignende - men altså ikke for babynests.



Når producenterne udvikler en babynest, så er de derfor nødt til at lave deres egen risikovurdering, og der er i Danmark ingen faste retningslinjer, som de kan teste deres produkter op imod. 



Når du bruger en babynest



Når du gerne vil bruge en babynest, så er det derfor en god idé at huske på, at en babynest ikke er til samsovning. Dit barn bør sove i sin tremmeseng eller vugge.



Det er også vigtigt, at du vælger en babynest, som ikke har lange snore, og som ikke er åben i den ene ende. En lukket model er at foretrække.



Babynesten bør altid stilles sikkerhedsmæssigt forsvarligt, så den ikke kan falde ned. Dit barn skal altid være under opsyn, og dit barn skal ligge helt fladt og på en fast bund, når det sover.



Babynesten må ikke være for blød, og der må ikke være en revne eller fordybning mellem madras og sider.



Hvis babynesten skal bruges som lift, så vælg en babynest, der er godkendt som lift - der findes netop sikkerhedsstandarder for babylifte.



Sidste overvejelse



Som med alt andet babyudstyr skal du naturligvis altid overveje, om en babynest overhovedet er nødvendig og i givet fald, hvordan I så vælger at bruge den...;)



Du kan læse mere om babynests samt andet udstyr til babys søvn i min bog "Helens bog om Børn & Søvn" i 2020 udgaven, som netop er opdateret omkring dette emne:)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce