Annonce

Annonce

Hud mod hud kontakt, hvorfor er det vigtigt


16. august 2023


At have hud-mod-hud kontakt med sit barn refererer til, at​ man i praksis placerer en nyfødt direkte på mors eller fars bare brystkasse. Barnet ligger uden tøj, dog ofte med en ble. Og på den måde er babys bare hud i kontakt med forældrenes hud. Denne praktisk er blevet undersøgt og har vist sig at have flere fordele for både baby og forældre.



Der er rigtig mange gode grunde til at holde sit nyfødte barn tæt og lade det ligge hud-mod-hud. Nogle af de dokumenterede fordele ved hud-mod-hud kontakt mellem forældre og deres nyfødte gennemgår jeg her:



1) Regulering af kropstemperatur



Nyfødte babyer har svært ved at regulere deres kropstemperatur, og hud-mod-hud kontakt hjælper med at stabilisere og opretholde en passende kropstemperatur. Forældres kropstemperatur hjælper med at holde babyen varm og tempereret.



Hvis babyen er kold, så vil forældres hudtemperatur stige for at hjælpe med at opvarme barnet. På samme måde, kan forældres kropstemperatur falde lidt, hvis babyen har tendens til at blive for varm. 



2) Åndedrætsstabilitet



Hud-mod-hud kontakt har vist sig at have en postiv effekt på babyens åndedræt og respiration.



Den fysiske nærhed og berøringen af forældrenes hud har en beroligende virkning, der kan hjælpe med at stabilisere babyens åndedrætsmønstre og forbedre iltmætningen i blodet.



3) Stabilisering af hjerteaktivitet



Hud-mod-hud kontakt kan føre til en mere stabil hjertefrekvens hos nyfødte.



Den nære fysiske forbindelse mellem forældrenes brystkasse og babyens krop hjælper med at regulere babyens hjerteaktivitet og kan bidrage til en jævn ...


Annonce

... hjerterytme.



4) Amning og ernæring



Den tidlige hud-mod-hud kontakt fremmer amning ved at hjælpe babyen med at finde brystvorten og stimulere sutterefleksen.



Den fysiske nærhed og duften af forældrene hjælper med at skabe en tryg og komfortabel atmosfære for babyen, hvilket kan øge sandsynligheden for en vellykket amning. 



5) Smertelindring



Hud-mod-hud kontakt er blevet forbundet med smertelindring hos nyfødte under medicinske procedurer. Det gælder f.eks. hvis det lille barn skal have taget en blodprøve eller lignende. 



Den berolignede virkening af forældrenes hudkontakt frigiver oxytocin, hvilket kan reducere babyens opfattelse af smerte og stress.



6) Forbedret tilknytning og forældre-barn-forhold



Den tætte kontakt, der opnås, når man holder sit barn hud-mod-hud, hjælper med at styrke det følelsesmæssige bånd mellem forældrene og babyen.



Dette skaber en dybere forbindelse og kan bidrage til en sund og kærlig forældre-barn-relation.



7) Reduceret stress og angst



Hud-mod-hud kontakt stimulerer frigivelsen af oxytocin, som har en beroligende virkning på både forældre og baby.



Dette kan reducere stressniveauer og fremme en følelse af velvære og tryghed. 



Opsummering



Samlet set understreger hud-mod-hud kontakt vigtigheden af den naturlige og kærlige interaktion mellem forældre og deres nyfødte baby. Denne praksis kan have positive virkninger på både fysisk sundhed og følelsemæssig trivsel, og hud-mod-hud kontakt kan spille en afgørende rolle i at skabe en sund start på livet for den nyfødte. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce