Annonce

Annonce

Anbefalinger for fysisk aktivitet og stillesiddende tid 0-4 årige børn


28. juli 2023


Fysisk aktivitet er vigtigt for børn. Når bar​net bruger sin krop motorisk, så sanser det, interagerer det og udfordrer det omgivelserne, og barnet udvikler på den måde sine motoriske færdigheder, sin koordinationsevne og sine bevægelser. 



Det er en stor udfordring at gennemføre undersøgelser, der beskriver de mindste børns sundhed. Der findes ikke ret mange undersøgelser af de mindste børn, og derudover kan man hos de mindste børn heller ikke se hjerte- karsygdomme, type-2 diabetes og lignende, som man kan se hos voksne, der ikke er fysisk aktive. 



Der er dog ingen tvivl om at fysisk aktivitet, motorik og bevægelse er væsentligt for, at børn udvikler sig godt både fysisk, socialt og følelsesmæssigt. Gode bevægelsesvaner tidligt i livet øger sandsynligheden for at være fysisk aktiv senere, og Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at både forældre og daginstitutioner giver børn de bedste muilgheder for at udfolde sig fysisk. 



Sundhedsstyrelsen har i deres rapport Fysisk aktivitet for de mindste børn (0-4 år) beskrevet og samlet deres anbefalinger. Rapporten er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, og den bygger blandt andet på litteraturgennemgange fra WHO og forskellige forskningsinstitutioner i USA og Canada. 



ANBEFALINGER FOR FYSISK AKTIVITET OG STILLESIDDENDE TID



BØRN UNDER 1 ÅR



- Lad barnet ligge så meget som muligt på maven, når det er vågent



Anbefalingen gælder fra lige fra barnet er helt nyfødt. Når barnet ligger på maven, styrker det ryggen, nakke- og armmuskler, så det med tiden kan holde hovedet, skubbe sig op på armene, rulle, sidde stabilt, kravle og gå.



- Hjælp barnet til at bevæge sig på forskellige måder i løbet af dagen



Sammen med forældrene kan barnet øve sig i nye og forskellige lege og bevægelser f.eks. at trille, eller række ud efter ting, som barnet kan tage fat i eller skubbe til, og på den måde lære sin krop at kende. 



Interaktiv leg med forældre hjælper også med at opbygge tillid.



- Giv barnet muilghed for at bevæge sig mest muligt i løbet af dagen



Der kan være brug for, at barnet sidder i en skråstol, autostol og højstol f.eks. under måltider eller køretur, men det bør kun være i kort tid af gangen. Lad ikke barnet sidde passivt f.eks. foran tv og andre skærme, da det vil kunne forsinke den motoriske udvikling. Barnets motoriske udvikling styrkes, når det har mulighed for at bevæge sig. 



At lege med legetøj og bløde genstande vil styrke barnets muskler og motoriske ...


Annonce

... færdigheder



- Husk pauserne



Lige så vigtigt nærhed, øjenkontakt og aktiv bevægelse er for små børns udvikling, lige så vigtige er pauserne. Barnet reagerer typisk med uro eller gråd, hvis det bliver overstimuleret, så læg mærke til barnets signaler. 



For børn under 2 år bør skærmtid holdes til det absolutte minimum. Det anbefales, at børn under 2 år ikke har mere end 1 times stillesiddende skærmtid - undtaget er videoopkald med familie (WHO). Stillesiddende aktiviteter, der er til gavn for barnets udvikling, som f.eks. læsning af bøger, bør opmuntres.



BØRN I ALDEREN 1-4 ÅR



- Giv barnet mulighed for at bevæge sig mest muligt i løbet af dagen



Tænk over, om der er situationer, hvor barnet er forhindret i at bevæge sig, uden at det egentlig er nødvendigt. Det kan f.eks. være, at barnet sidder i klapvognen eller står på et ståbræt, hvor det måske kunne gå eller cykle ved siden af klapvognen. Barnets motoriske udvikling bliver bedre, når det har mulighed for at bevæge sig.



Børn i denne alder elsker at udforske verden omkring sig. Opfordre derfor barnet til leg på legepladser, løb, hop, klatring og andre sjove aktiviteter.



- Giv barnet muilghed for at bevæge sig på forskellige måder i løbet af dagen



Når barnet bevæger sig på nye og forskellige måder, så får det flere motoriske færdigheder og bliver dermed bedre til at kontrollere sin krop. Det er tilfredsstillende for barnet at opleve, at kroppen kan mange forskellige ting, og det giver barnet selvtillid og gode forudsætninger for at lege med andre børn.



Børn i denne alder kan have glæde af organiseret leg som gymnastik eller lignende, ligesom det vil være godt at opfordre barnet til at cykle og generelt have en aktiv livsstil.



- Begræns tid, hvor barnet sidder stille



Små børn har brug for pauser, hvor de i kortere perioder sidder stille og slapper af f.eks. med at lege med klodser, bil, dukker eller læse i en bog. Den type stillesiddende aktiviteter styrker samtidig vigtige områder af barnets udvikling f.eks. finmotorik, sprog og evnen til at koncentrere sig. Men meget tid, hvor barnet ikke bevæger sig, f.eks. hvis det ofte sidder foran tv eller andre skærme, kan påvirke barnets sundhed, udvikling og trivsel negativt. 



Børn i alderen 1-4 år bør være aktive i mindst 180 minutter dagligt. Denne aktivitet bør spredes ud over dagen og inkludere forskellige former for bevægelse (WHO).



Ovenstående er fra rapporten "Fysisk aktivitet for de mindste børn - Viden om sundhed og forebyggelse. Sundhedsstyrelsen 2023".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce