Annonce

Annonce

Gode råd til skolestart


19. juli 2023


Om få uger slutter sommerferien, og det betyder, at r​igtig mange børn vil opleve deres første skoledag. Det kan være en spændende, men også lidt overvældende oplevelse, og det er vigtigt, at du som forælder forsøger at forberede dit barn, så dit barn kan føle sig så tryg ved det hele som muligt. 



I dag får du mine forslag til, hvordan du kan forberede dit barn til den første skoledag.



Skab en positiv forventning



Tal med dit barn om skolen og om alt det nye, som barnet vil opleve, og hvad der vil ske. Husk dog på, at barnet starter i 0. klasse, hvor en stor del af læringen handler om at finde ud af at være i skole, sidde i en klasse, kunne modtage en kollektiv besked, vente på tur osv. og mindre om at man skal lære at læse og regne.



I 0. klasse handler læringsmålene om at stimulere barnets sociale, faglige og personlige færdigheder. Der er fokus fællesskab, krop og bevægelse, sprog og matematisk opmærksomhed, kreativitet, musik og sang, og naturfaglige fænomener som naturen og årstiderne. 



Opbyg rutiner



Sørg for at ændre døgnrytmen, så det passer til den kommende hverdag. Det er dejligt, hvis man kan sove lidt længere eller komme senere i seng, når det er sommerferie, men det er vigtigt, at rytmen hjælpes på vej, før hverdagen rammer. 



Sørg for at dit barn, senest en uge før skolestart, hjælpes med faste stå-op-tider og en fornuftig sengetid, så dit barn får den mængde søvn, som dit barn har behov for. Det gennemsnitlige søvnbehov for børn på 6 år er 10.5-11 timer i døgnet. Det betyder, at hvis barnet f.eks. skal op kl. 06.30, så skal barnet puttes kl. ca. 19.30-20.



Undgå skærme før sengetid, da det blå lys vil være med til at holde barnet vågen og gøre, at barnet er længere tid om at falde i søvn.



Styrk sociale færdigheder



De sociale færdigheder er noget, man er opmærksom på i skolen, men det er vigtigt, at I også øver sociale færdigheder, når I er hjemme, og når I besøger andre. Det er godt, hvis dit barn hilser på nye mennesker, kan vente på tur, kan lytte og også udtrykke sig klart, når det bliver spurgt om noget.



I kan f.eks. øve jer omkring middagsbordet om aftenen. Tale om dagen, hvad I har lavet og oplevet, skiftes til at fortælle, lytte, stille spørgsmål.



Fortæl hvordan rammerne er



Der er meget uforudsigelighed, når man skal begynde i skole, alt er nyt og fremmed. Der er mange nye regler, meget man pludselig skal kunne og have styr på. Det kan gøre barnet utryg, og det kan derfor være en god idé at sætte lidt ord på, hvordan det hele foregår. 



I kan f.eks. tale om, hvordan skoledagen foregår, hvordan barnet bliver afleveret, hvor lang skoledagen vil være, at barnet skal på SFO efter skole, og hvordan barnet kommer derhen. I kan også tale om, hvem der henter barnet.



I kan evt. besøge skolen. Det kan være rart for barnet at se, hvor man mødes første skoledag, og I kan også prøve at gå turen fra skolen til SFO, så barnet har prøvet dette.



Læs bøger om skole



Inroducer dit barn for bøger, der handler om skole og skoleoplevelser. Det vil hjælpe barnet med at få en idé om, hvad barnet kan forvente, og det kan også give ...


Annonce

... muilghed for samtaler omkring skolen derhjemme. 



At få læst højt støtter også barnets evne til at lytte, samtidig med at det giver barnet læselyst - hvis barnet er vant til at få læst bøger højt, så er der større sandsynlighed for, at barnet også gerne selv vil begynde at læse, hvilket er vigtigt, når man går i skole. Højtlæsning er den bedste måde at styrke barnets sprogudvikling på - igen vigtigt for en god skolestart.



Øv forskellige "skoleaktiviteter"



Nogle børn har stor glæde af at få en forsmag på nogle af de aktiviteter, som de vil møde i skolen. Det kan f.eks. være at øve at skrive sit navn, lægge puslespil, farvelægge en tegning eller tælle.



Du kan købe opgavebøger, som støtter netop disse ting. Det vil styrke barnets selvtillid og gøre barnet mere fortrolig med lignende opgaver i skolen.



Opfordre til uafhængighed



Det er vigtigt, at du hjælper diti barn med at udvikle uafhængighed ved at opmuntre til, at barnet kan klare små opgaver selv. Det er f.eks. vigtigt, at dit barn selv kan tage tøj af og på, at barnet selv kan tørre sig efter toiletbesøg, at barnet husker at vaske hænder, at barnet selv kan pakke sin taske, at barnet selv bærer sin skoletaske.



Det giver selvtillid at kunne selv, og det vil naturligt give barnet en følelse af at kunne klare skolen og nogle af de krav, som stilles der.



Vær støttende og opmærksom



Lyt til dit barn, når dit barn fortæller, hvad det oplever, måske er utryg ved eller usikker på. Tag dit barns følelser alvorligt og nedgør ikke barnets bekymringer ved f.eks. at sige "det skal du ikke bekymre dig om". Hjælp i stedet barnet med at finde løsningsmuligheder "hvis det sker, så kan du altid spørge læreren" eller lignende. 



Vær også opmærksom på dine egne følelser. Hvis du selv har haft en svær skolegang, så vil du naturligt kunne være påvirket af dette. Prøv ikke at lade dette påvirke de tanker, du har omkring dit barns skolegang, og hvordan det skal gå. 



Skru ned for aktiviteter



Når dit barn begynder i skole, så er det ofte en god idé at skrue ned for aktiviteter og sociale arrangementer. Det kræver meget energi og overskud at starte i skole og vænne sig til den nye store verden, som skolen er. 



Sørg derfor for at ryde familiens kalender den første tid, så I ikke har en masse aktiviteter, som I skal til, når I er hjemme, og når det er weekend. 



Giv barnet tid



Det tager tid at vænne sig til skolelivet. Det er nogle lange dage, som er fyldt med en masse ny læring og en masse nye krav. Det betyder, at mange børn godt kan blive kede af det eller pludselig virke frustrerede eller vrede. 



Nogle børn vil også søge deres forældre om natten, når skolelivet begynder. Det er helt normalt, at barnet på den måde søger ekstra tryghed og nærhed. Det er alt sammen udtryk for, at barnet blot skal vænne sig til alt det nye.



Hvis dit barn er ked af det i længere tid og giver udtryk for, at det med skolen er meget svært, så skal du naturilgvis tale med skolen omkring det, og hvad lærerne/pædagogerne oplever.



Rigtig meget held og lykke med den første skolestart!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce