Annonce

Annonce

Hold dit barn i hånden: Hvorfor det er vigtigt at holde i hånd


12. juli 2023


Som forældre har vi mange opgaver, når det kom​mer til at opdrage vores børn. En af de mest naturlige og instinktive handlinger, vi ofte gør, er at holde vores barn i hånden. Men hvorfor er det så vigtigt at holde fast i den lille hånd?



At holde i hånden er en handling, som ofte bliver overset, men som har stor betydning for vores relation og for det lille barns udvikling. Forskning har vist, at det at holde sit barn i hånden har en lang række fordele, der går langt ud over blot fysisk berøring. Det handler min artikel om i dag.



Sørge for sikkerhed



En af de vigtigte årsager til, at vi holder vores barn i hånden handler om sikkerhed. Vi holder barnet i hånden, når vi går ved vejen for at sikre, at barnet ikke løber ud på vejen og risikerer at blive kørt over. Vi holder barnet i hånden, når vi bevæger os rundt et sted, hvor der er mange mennesker, for på den måde at sikre, at barnet ikke bliver væk i menneskemængden. Vi holder barnet i hånden, når vi gå op eller nej af en stejl trappe for at sikre, at barnet ikke skal falde og slå sig...



Når vores barn holder mor eller far i hånden, så passer vi på barnet, og barnet vil naturilgt føle sig beskyttet og passet på. 



Opbygning af følelsesmæssigt bånd



Når vi holder vores barn i hånden, så styrkes båndet imellem os. Når vi forældre holder vores barn i hånden, så sender vi naturligt signaler til barnet om kærlighed og hengivenhed. Det er med til at styrke relationen mellem os, og det opbygger en følelse af tillid og intimitet.



Det at holde i hånd kan give en følelse af nærhed, som både kan være beroligende for barnet og for den voksne. Forskningen viser at berøring, især at holde i hånden, er med til at udløse frigvelsen af oxytocin, som også kaldes vores kærlighedshormon. Dette hormon spiller en afgørende rolle i udviklingen af tillid, empati og følelsesmæssig forbindelse mellem os.



Skabe tryghed og støtte



Når vi holder vores børn i hånden, så kommunikerer vi til dem, at de ikke er alene, og at vi er der for at vejlede og beskytte dem. Vi kan ved at holde barnet i hånden lindre angst og give det en følelse af tryghed.



Det er f.eks. når barnet skal til lægen, hvis barnet ikke tør krydse vejen, eller hvis barnet på anden vis ...


Annonce

... står i en situation, der kan være udfordrende. Den følelsesmæssige forbindelse, der skabes ved at holde i hånd i disse situationer, er et vigtigt grundlag for at opbygge et stærkt forældre-barn-forhold, som vil vare hele livet igennem. 



Støtte barnets kognitive udvikling



Den fysiske berøring og den sensoriske feedback, der bliver modtaget, når man holder i hånd spiller en central rolle i stimuleringen af neurale veje og hjernens udvikling.



Forskning viser, at denne taktile interaktion hjælper med at aktivere områder i hjernen forbundet med sprog, rummelig bevidsthed og problemløsningsevner.



Et læringsværktøj for barnet



Forskningen viser også, at når forældre holder i hånden, så har dette en vigtig funktion som læringsværktøj. Hånd-i-hånd kan forældre introducere barnet til verden omkring dem, pege på genstande, diskutere farver, former og teksturer. 



Denne interaktive oplevelse fremmer nysgerrighed, observation og tidlig sproglig udvikling, som alt sammen danner grundlag for barnets kognitive vækst.



Fremme uafhængighed og selvtillid



Mens det at holde i hånden giver en følelse af sikkerhed, så er det lige så vigtigt gradvist at opmuntre til uafhængighed i takt med at barnet bliver ældre. Processen med at holde i hånden udvikler sig fra fysisk vejledning til et middel til at fremme selvsikkerhed og selvtillid. Som forældre skal vi finde en balance mellem at pleje barnets uafhængighed og sikre dets sikkerhed.  



Ved gradvist at løsne vores greb og lade barnet tage føringen, giver vi barnet mulighed for at udforske omgivelserne og udvikle beslutningsevnen. Denne følelse af autonomi giver barnet en tro på egne evner og booster barnets selvtillid. 



At holde i hånden bliver på den måde en symbolsk gestus, der minder vores børn om, at vi er der, parate til at fange dem, hvis de snubler, men også opmuntrer dem til at tage deres egne skridt fremad.



Konklusion



Det kan godt være, at vi i hverdagen ikke tænker så meget over vigtigheden af at holde vores børn i hånden, men forskningen viser, at det at holde i hånden er vigtigt for båndet mellem forældre og børn. Forskningen fremhæver betydningen for at fremme følelsemæssige bånd, stimulere kognitiv udvikling og fremme uafhængighed. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce