Annonce

Annonce

Smerter hos børn under 2 år


18. februar 2015


Mange børn bliver syge lige nu og sammen med sygdom​ hører desværre ofte smerter. Særligt hos de mindste børn er det vigtigt at være opmærksom på smerter, så barnet kan blive hjulpet, behandlet og trøstet bedst muligt. 



Tegn på at dit barn har ondt



Et lille barn vil ofte græde, bukke kroppen sammen og trække benene op under sig, når det har smerter. Dit barn afslører med sit kropssprog, at det er sygt eller har ondt. Det kan også tage sig til maven eller holde sig på ørerne - uden at det nødvendigvis gør ondt i maven eller ørerne, smerten kan godt sidde et andet sted.



Dit barn kan også ligge og virre med hovedet, kaste hovedet fra side til side. Gråden kan være jamrende, klagende, pibende eller klynkende.



Dit barn vil ofte også trække vejret hurtigt, hjertet slår hurtigt og du kan fornemme at barnets puls er hurtig. Barnet kan også svede voldsomt. Alt sammen kan være udtryk for, at dit barn har ondt.



Det kan virke skræmmende på dit barn



Når man er under 2 år, bliver man let skræmt af nye situationer. Der er mange ting, som det lille barn ikke forstår - barnet mangler både sprog og erfaring for at kunne føle sig tryg og samtidig er barnet stadig så lille, at det vil have svært ved at forstå en forklaring.



Dit barn kan virke bange for smerten, som det ikke forstår. Og det forstår ikke, hvorfor du ikke bare kan fjerne smerten, få det til at holde op med at gøre ondt. 



Dit barn kan også være bange for fremmede, det kan være lægen, som skal undersøge dit barn og dit barn kan græde utrøsteligt, hvis og når lægen nærmer sig. Det går ofte lidt lettere, hvis dit barn kan få lov til at sidde hos dig imens lægen undersøger barnet.



Sådan hjælper du dit syge og forskrækkede barn



- Se på dit barns ansigtsudtryk. Læg mærke til barnets mimik og prøv at fornemme, om barnet har ondt. Har barnet sammenpressede øjne? Skærer det tænder? Hvordan sover dit barn - har det urolig søvn, virrer det med hovedet, græder det i søvne og har det optrukne arme og ben?



- Lyt til gråden. Læg mærke til lyden i dit barns ...


Annonce

... gråd. Et smerteplaget barn vil ofte skrige i høje skingre toner. F.eks. et højt gennemborende skrig, måske afbrudt af en kort pause, herefter kommer et nyt skrig af samme kaliber. Smertegråd skifter karakter efter et stykke tid - når et lille barn har haft ondt og har grædt længe, bliver gråden svagere og kan lyde som en jammer eller piben.



- Rør ved dit barn. Når du lægger hånden på det sted/de steder, hvor du tror, barnet har ondt, f.eks. på maven, ryggen eller benene, vil du ofte kunne fornemme om smerten sidder netop der. Nogle gange vil barnet falde til ro, når du rører, fordi varmen fra dine hænder og din berøring lindrer på det ømme sted. Andre gange vil trykket fra dine hænder fremkalde smerte, så barnet trækker sig sammen, eller laver en grimasse, som tegn på, at det er der, det gør ondt.



Tag smerter alvorligt



Smerter er altid tegn på, at noget ikke er som det skal være. Det er ikke meningen at børn skal have ondt. Derfor skal dit barn undersøges af lægen, så I kan finde ud af, hvorfor barnet har ondt og så barnet kan få den rette behandling - herunder også tale med lægen om behovet for smertestillende. 



Det er vigtigt, at du forsøger at gøre dit barn så tryg som muligt. Et lille barn, der oplever smerte, og som samtidig er bange for smerten, vil naturligt kunne bære denne erfaring med sig videre i livet, og når det igen støder på smerte, sygdom, behandling og lignende, har det betydning, hvordan der er taget hånd om barnet allerede, da det var lille. 



Dårlig sygdomsoplevelser forebygges bedst ved at sørge for rigelige doser af omsorg, nærhed, fysisk kontakt, trøst og pleje, så barnet på trods af smerter og behandling, føler sig hjulpet og føler sig tryg.



Vær også opmærksom på, hvordan du selv reagerer. Virker du bekymret, skræmt eller rolig, empatisk og tryg i blikket? Det har alt sammen betydning for, hvordan dit barn har det og hvordan dit barn bliver hjulpet igennem sin sygdomsperiode.



Læs meget mere om smerter, de forskellige sygdomme, pleje, behandling og omsorg for dit barn i min bog "Helens bog om børn og sygdom".



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce