Annonce

Annonce

Har du husket vaccinationen?


5. marts 2014

Mange forældre glemmer at MFR vaccinere deres barn. De​t seneste år har kun 81% af en årgang fået vaccinationen, og det har allerede betydet nye udbrud af mæslinger og fåresyge. Statens Seruminstitut vil derfor sende breve ud til de forældre, der har børn, der ikke er vaccineret eller som kun er blevet vaccineret en gang.

Men hvordan er det nu lige med børnevaccinationsprogrammet? Og skal dit barn vaccineres? Det har jeg skrevet en artikel om i dag.

Børnevaccinationsprogrammet
I Danmark er indført et børnevaccinationsprogram – barnet får bestemte vaccinationer i forskellige aldre og det er egen læge, der giver vaccinationerne. For at beskytte barnet bedst muligt anbefales det, at følge vaccinationsprogrammet og så vidt muligt overholde de fastsatte tidspunkter – det vil sige, når banet er 3-, 5-, 12- og 15 måneder og i 4, 5 og 12 års alderen.

I Danmark vaccineres mod Difteri, Stivkrampe, Kighoste, Polio, Hib-infektion, Pneumokok-sygdom, Mæslinger, Fåresyge, Røde hunde og livmoderhalskræft. Vaccinationerne mod disse sygdomme er med i børnevaccinationsprogrammet. Man kan godt vaccinere mod flere sygdomme, men så skal man selv betale.

Skal mit barn vaccineres?
Måske har du overvejet om det er nødvendigt eller en god idé at lade sit barn vaccinere – og svaret er JA! Børnevaccinationsprogrammets formål er at beskytte det enkelte barn, men det handler i høj grad også om at beskytte andre børn mod smitte. Jo flere der er vaccineret mod en børnesygdom f.eks. røde hunde, jo færre vil kunne bringe smitten videre.

Det er vigtigt, at virus ikke kan cirkulere i befolkningen. Man kalder dette for flok-immunitet og de få børn, der er en eller anden grund ikke kan vaccineres, vil være beskyttet, hvis tilstrækkeligt mange vaccineres.

Er der nogen børn, som ikke bør vaccineres?
Nogle børn fødes med sygdomme i deres immunsystem, som betyder, at vaccination kan være skadelig. Hvis et barn f.eks. har en medfødt immundefekt, vil man altid vurdere om barnet vil have ...


Annonce

... gavn af vaccination, eller om man vil fraråde det. Denne vurdering foretages af læge eller børneafdeling. Netop ved at vaccinere alle børn, der tåler vaccinen, vil de børn, der ikke tåler vaccinen, være bedre beskyttet.

Hvorfor skal alle børn have MFR-vaccinen?
MFR er en samlet vaccine mod Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde. Fåresyge kan gøre drenge sterile, og røde hunde kan skade det ufødte barn hos en gravid. Derfor spørger forældre af og til logisk nok, om det så ikke er tilstrækkeligt at vaccinere halvdelen af befolkningen, det il sige drenge mod fåresyge og piger mod røde hunde?

Men sådan er det desværre ikke. Hvis man nøjes med at vaccinere enten drenge eller piger, vil sygdommene kunne cirkulere i den anden halvdel af befolkningen. Vacciner vil aldrig dække 100 procent, og derfor vil der være enkelte i befolkningen, som så ikke er beskyttet.

Lade sit barn smitte i stedet for at vaccinere?
Det kan ikke anbefales at lade sit barn smitte af andre børn med børnsygdomme i stedet for at lade dem vaccinere hos lægen. Nogle forældre bruger såkaldte smittekæder, hvor de bevidst opsøger et barn med en sygdom og håber at deres eget barn på den måde smittes og får sygdommen på naturlig vis. De få bivirkninger der er ved vaccination er langt at foretrække frem for de følgesygdomme, der kan opstå ved, at barnet får sygdommen. I værste fald kan smitte med sygdommene give livsvarige men eller gøre, at barnet ikke overlever sygdommen.

Ifølge Statens Seruminstitut skal vi have en 95% vaccinationsdækning for første og anden vaccination – ellers vil vi se epidemier i Danmark og som følge deraf børn, som får livsvarige men eller ikke overlever sygdommen. Det er derfor vigtigt at huske vaccinationen, og MFR vaccinationen giver første gang, når barnet er 15 måneder og anden gang når barnet er 4 år.

Læs mere i ”Helens bog om børn og sygdom”.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce