Annonce

Annonce

Sponsoreret artikel

Når mors fødder også vokser

Dato: 5. november 2018

Efter fødslen kan en del mødre med stor fortrydelse konstatere, at deres fødder er vokset op til en hel skostørrelse. Også efter vandet i kroppen er forsvundet. Det lyder mærkeligt, men er faktisk ret udbredt hos nybagte mødre, og der er en helt naturlig forklaring.

Kvinders fødder kan ’vokse’ under graviditeten i den forstand, at ledbånd og muskler bliver slappe, og fødderne derfor ’flader ud’. Der hersker uenighed blandt fysioterapeuter om, hvorvidt man efter graviditeten kan træne foden op til oprindelige funktion og størrelse. Til gengæld er alle enige om, at fodtøjet spiller en vigtig rolle under graviditeten.

Graviditet og ekstra tyngde
- Mange mødre oplever, at fødderne bliver større under graviditeten som et resultat af væskeophobninger (ødemer). Men faktisk er der også mange, der kan konstatere, at fødderne heller ikke når tilbage til normal størrelse, når væsken er forsvundet. Det er en helt naturlig følge af graviditeten og rammer 60-70 % af alle gravide, forklarer fysioterapeut Sanne Kofod.

Under graviditeten undergår kroppen en masse forandringer, og mange tager naturligt nok en del kilo på. Den øgede vægt giver et ekstra pres på foden, og det kan i nogle tilfælde være nok til, at sener og ledbånd strækkes og ikke trækker sig sammen igen bagefter.

Og når ledbåndene slappes, holder de ikke længere så effektivt sammen på foden. Sammen med den øgede vægt – og dermed det øgede pres på foden – resulterer det i, at svangsenen bliver slappere, fødderne ’flader ud’ og derfor bliver både bredere og længere.

Heldigvis er der grænser for, hvor meget fødderne kan flade ud. De vokser ikke et nummer for hver graviditet og bliver højst 1-1 ½ skostørrelse større i alt. Derfor er der ingen grund til bekymring, hvis du drømmer om at få mange børn, men helst ikke vil have større fødder.

Kan det trænes væk?
Hvis noget er blevet ’slapt’, kan det vel trænes tilbage til dets oprindelige form, kan man hurtigt tænke. Men meningerne er delte, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt man kan ’træne’ fødderne tilbage til den oprindelige størrelse og funktion.

- Vi er ikke vant til at træne vores fødder, og mange af de muskler, vi bruger i fødderne, bruger vi ubevidst. Derfor kan det også være svært at få fat i de rigtige muskler, hvis vi sætter os for at træne dem. Det er heller ikke et område, der findes så meget forskning i, og derfor kan man ikke med sikkerhed sige, om det er anstrengelserne værd, pointerer Sanne Kofod.

Selvom det kan være en ærgerlig oplevelse at opdage, at fødderne er vokset, findes der dog også en positiv måde at gribe den nye situation an på. For det første er der højst sandsynligt ingen andre end dig selv, der opdager de få ekstra millimeter. Og leder du efter en undskyldning for at shoppe en masse flotte nye sko, så finder du nok ingen bedre, end at ’fødderne er vokset’.

Læs mere her

" border="0" width="1" height="1" />

Annonce