Annonce

Annonce

Svar: P-piller, fortrydelsespiller og graviditet


8. august 2008

Kategori:
Alder:
17 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Unge.

Kære Bolette

Man kan godt købe fortrydelsespiller i håndkøb på apoteket. En fortrydelsespille koster godt 100,-kr.

En fortrydelsespille bruges som nødprævention og det er vigtigt at tage medicinen så hurtigt som muligt. Det vil sige senest 72 timer efter et ubeskyttet samleje. Det er sådan at en fortrydelsespille indeholder store doser af kvindeligt kønshormon og det betyder at der er en del bivirkninger ved at tage pillerne. Det er derfor meget vigtigt at man kun tager dem, når det er nødvendigt og at man ikke bruger dem som alternativ for anden prævention f.eks. i stedet for brug af kondom og p-piller.

Du skriver at du allerede tager p-piller. Hvis du har taget disse i en periode og husker at tage dem dagligt til samme tid, ikke kaster op eller lignende, så skulle dine p-piller virke og nødprævention ikke være nødvendigt. Hvis du tager dine p-piller uregelmæssigt og nogle dage glemmer en pille eller lignende, så kan du i teorien godt blive gravid også selvom din kæreste trækker sig ud af dig inden han kommer. Det er sådan at der i den første sperm der kommer lige inden udløsning vil være sædceller, som godt kan bevæge sig op i din livmoder og gøre dig gravid.

At tage pillerne dagligt mellem 9-11 lyder dog regelmæssigt og som om at pillerne virker som de skal. Vil du være helt sikker en anden gang, så er det derfor en god idé at I også bruger kondom – ...


Annonce

... det beskytter dig jo også mod seksuelt overførte sygdomme.

Det er sådan at hvis du tager dine p-piller fast hver dag, så virker de hele døgnet og man kan således ikke sige at de først virker efter nogle timer. Men det er som sagt vigtigt at du tager pillerne dagligt og lader det følge en helt fast rutine. Misser du en dag, er du syg, kaster op osv. så kan du ikke regne med at pillerne virker!

Du kan ikke regne med en graviditetstest før din menstruation er udeblevet. Det vil sige at du er nødt til at vente på at du får menstruation næste gang og hvis den så ikke kommer som den skal, så kan du tage en graviditetstest og finde ud af om du er gravid.

P-pillerne kan godt påvirke graviditets testen, hvis du har mistanke om at du derfor er gravid selvom du har taget p-piller så er du derfor nødt til at lade dig undersøge af lægen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Ja du kan godt få din menstruation selvom du er gravid, det sker at kvinder pletbløder lidt de første måneder af graviditeten. Det skader normalt ikke fosteret at man har taget p-piller i starten af graviditeten.

Du har rigtig mange spørgsmål om p-piller, graviditet osv. og jeg synes du skal kontakte din læge og bede om at få en tid, hvor I kan drøfte disse ting. Du kan sagtens ringe til lægen og få en tid, - nummeret står på dit gule sygesikringskort.

Fortsat held og lykke, jeg håber du er hjulpet videre.

Pas godt på dig selv:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Multifunktionelle produkter til børnefamilien

Hemmingsen Kids er en familieejet virksomhed, som består af Far Martin, Mor Nina, Storesøster Maja og lillebror Anton. Hemmingsen Kids så sit lys i 2022, og blev skabt med visionen om, at skabe mere leg og sjov i hverdagen, for de travle børnefamilier, gennem sikkerhedsgodkendte, multifunktionelle ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce