Annonce

Annonce

Svar: P-piller, fortrydelsespiller og graviditet


8. august 2008

Kategori:
Alder:
17 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Unge.

Kære Bolette

Man kan godt købe fortrydelsespiller i håndkøb på apoteket. En fortrydelsespille koster godt 100,-kr.

En fortrydelsespille bruges som nødprævention og det er vigtigt at tage medicinen så hurtigt som muligt. Det vil sige senest 72 timer efter et ubeskyttet samleje. Det er sådan at en fortrydelsespille indeholder store doser af kvindeligt kønshormon og det betyder at der er en del bivirkninger ved at tage pillerne. Det er derfor meget vigtigt at man kun tager dem, når det er nødvendigt og at man ikke bruger dem som alternativ for anden prævention f.eks. i stedet for brug af kondom og p-piller.

Du skriver at du allerede tager p-piller. Hvis du har taget disse i en periode og husker at tage dem dagligt til samme tid, ikke kaster op eller lignende, så skulle dine p-piller virke og nødprævention ikke være nødvendigt. Hvis du tager dine p-piller uregelmæssigt og nogle dage glemmer en pille eller lignende, så kan du i teorien godt blive gravid også selvom din kæreste trækker sig ud af dig inden han kommer. Det er sådan at der i den første sperm der kommer lige inden udløsning vil være sædceller, som godt kan bevæge sig op i din livmoder og gøre dig gravid.

At tage pillerne dagligt mellem 9-11 lyder dog regelmæssigt og som om at pillerne virker som de skal. Vil du være helt sikker en anden gang, så er det derfor en god idé at I også bruger kondom – ...


Annonce

... det beskytter dig jo også mod seksuelt overførte sygdomme.

Det er sådan at hvis du tager dine p-piller fast hver dag, så virker de hele døgnet og man kan således ikke sige at de først virker efter nogle timer. Men det er som sagt vigtigt at du tager pillerne dagligt og lader det følge en helt fast rutine. Misser du en dag, er du syg, kaster op osv. så kan du ikke regne med at pillerne virker!

Du kan ikke regne med en graviditetstest før din menstruation er udeblevet. Det vil sige at du er nødt til at vente på at du får menstruation næste gang og hvis den så ikke kommer som den skal, så kan du tage en graviditetstest og finde ud af om du er gravid.

P-pillerne kan godt påvirke graviditets testen, hvis du har mistanke om at du derfor er gravid selvom du har taget p-piller så er du derfor nødt til at lade dig undersøge af lægen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Ja du kan godt få din menstruation selvom du er gravid, det sker at kvinder pletbløder lidt de første måneder af graviditeten. Det skader normalt ikke fosteret at man har taget p-piller i starten af graviditeten.

Du har rigtig mange spørgsmål om p-piller, graviditet osv. og jeg synes du skal kontakte din læge og bede om at få en tid, hvor I kan drøfte disse ting. Du kan sagtens ringe til lægen og få en tid, - nummeret står på dit gule sygesikringskort.

Fortsat held og lykke, jeg håber du er hjulpet videre.

Pas godt på dig selv:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Morgenmad

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat. Ofte vil en portion yoghurt ikke være nok.

Til barnet over 1 år kan du give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Evt. med lidt frugt.
- A38 eller tykmælk med rugbrødsdrys eller Müsli.
- Grovbrød, grovere boller (f.eks. havregrynsboller) med ost, evt. marmelade
- Cornflakes
- Havregryn

Server altid letmælk for et barn over 1 år.

Læs mere i Babylex

Graviditet

Udebleven menstruation er første tegn på at du er gravid. Når du skal konstatere en evt. graviditet, kan du gøre det ved enten selv at tage en urinprøve og bruge en graviditetstest, eller du kan tage en urinprøve med til egen læge og få ham/hende til at udføre testen.

Hvis du selv konstaterer graviditeten, skal du også bestille tid hos lægen, da det er via egen læge at du bliver henvist videre til jordemoder.

Graviditeten varer normalt 40 uger, det betegnes dog som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annoncer

Annonce