Annonce

Annonce

Svar: Hvor er klukleen henne?


17. november 2022

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Catja

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål, jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig igen :)

Det lyder som om, at I er rigtig gode til at aktivere jeres datter både motorisk og mentalt - I tumler, hjælper hende med at rulle omkring, giver hende kaste og flyveture i luften, ligesom du fortæller, at I masserer hende, nusser, kysser, krammer rigtig meget med hende. Det er super godt.

Kluklatter opstår ofte over noget, som vi ikke umiddelbart tænker burde være så sjovt.. hvis du har hestehale, kan hun f.eks. pludselig le, fordi du kaster håret frem og tilbage, eller det kan være, at du starter en køkkenmaskine, eller f.eks. kommer til at tabe nogle plastbøtter på køkkenbordet, imens hun er på din arm - og pludselig bryder hun ud i latter. Altså situationer, som faktisk opstår helt tilfældet.

Andre gange kan du bevidst forsøge at få hende til at le ved f.eks. at tage en stofble over hovet på dig selv og dukke frem med et "bøh", eller du kan trække en stofble hen over hendes ansigt, imens du siger "borte tit tit" eller lignende.

Og ja - så har du fuldstændig ret i, at nogle børn ikke klukler særlig meget. De observerer, de smiler, og de har rigtig fin øjenkontakt og er super meget med i, hvad der foregår - men latteren, der kommer helt nede fra maven, hører man sjældent. Der er dog ingen tvivl om, at de stadig kan hygge sig rigtig godt, selvom de ikke hviner højlydt:)

Du skal naturligt være opmærksom på, at hun skal pludre og vise flere og flere lyde. Hendes verbale repertoire skal hele tiden udvides, og hun skal også blive bedre og bedre til at pludre i dialog - men det lyder også som om, at der er masser af lyd på hos jer, bare ikke så meget ...


Annonce

... klukleen, men alle mulige andre lyde, og det lyder således helt okay:)

Med hensyn til søvnen, så er det rigtig fint, at I forsøger at hjælpe hende med jeres hænder og nærhed, og stille og roligt tilbyder mere og mere, hvis intet rigtigt virker. Det er helt naturligt, at hun lige nu kan have en periode, hvor hun går sent i seng - det ses ofte i 4 måneders alderen, og det vil ofte ændre sig i takt med, at hun bliver ældre, begynder med skemad osv. som alt sammen naturligt vil påvirke hendes dagsrytme. Altså når I begynder med skemad, så vil dette stille og roligt være med til at skabe mere rytme dagen igennem - hendes måltider skal hen af vejen serveres til nogenlunde fast tid, så hun får frokost, aftensmad og senere morgenmad og mellemmåltider, og på den måde skabes naturligt mere rytme.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Hendes søvn vil også ændre sig, dagsrytmen med måltider vil spille ind her, men hendes vågne perioder vil ofte også blive lidt længere og mere aktive - præcist, som I er begynde at kunne fornemme sker nu. Og på den måde arbejder tiden også lidt for jer:) I må dog meget gerne holde fast i de gode rutiner, som I allerede har indarbejdet - at hun f.eks. får mælk før hun puttes, men at du forsøger at adskille bryst og søvn, så hun ikke falder i søvn med brystet i munden, at hun puttes i egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hun skal sove. At hun så vidt muligt beroliges med en hånd og kærtegn, beroliges liggende stille og uden at skulle op og gås med eller lignende... Hold endelig fast i alt dette, for det vil være dejlig for jer alle tre fremadrettet:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan kan babygrød fra Woodland Wonders også bruges

Vidste du, at grødblandingerne fra Woodland Wonders også fungerer godt som base i andre opskrifter? I takt med at din baby bliver mere fortrolig med at spise mad fra ske, er der en helt ny verden af smag, farve og tekstur, der åbner sig. Woodland Wonders har derfor samlet en række smagfulde ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

28. november 2022 | Udvikling | 11 mdr.

11 mdr., svært ved at falde til i dagplejen

Kære Helen. Med dit sidste råd fik vi godt styr på nattesøvnen, så nu kunne...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Udvikling | 1 mdr.

Mavetræning og lignende med baby

Hej Helen Ja, selvom jeg anser mig selv for at være rimelig fornuftig og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2022 | Udvikling | 4 mdr.

Hektisk baby

Hej Helen, Jeg skrev i mit forrige brev om vores hektiske pige på 4 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


21. oktober 2022 | Udvikling | 4 mdr.

14 uger og morglad

Kære Helen De sidste par dage har vores baby skreget som en stukken gris om...

Læs hele brevet og Helens svar


21. oktober 2022 | Udvikling | 14 mdr.

Tilknytning - 14 mdr.

Hej Helen Mine tvillingedrenge på knap 14 måneder er netop startet i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce