Annonce

Annonce

Svar: Hvor er klukleen henne?


17. november 2022

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Catja

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål, jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig igen :)

Det lyder som om, at I er rigtig gode til at aktivere jeres datter både motorisk og mentalt - I tumler, hjælper hende med at rulle omkring, giver hende kaste og flyveture i luften, ligesom du fortæller, at I masserer hende, nusser, kysser, krammer rigtig meget med hende. Det er super godt.

Kluklatter opstår ofte over noget, som vi ikke umiddelbart tænker burde være så sjovt.. hvis du har hestehale, kan hun f.eks. pludselig le, fordi du kaster håret frem og tilbage, eller det kan være, at du starter en køkkenmaskine, eller f.eks. kommer til at tabe nogle plastbøtter på køkkenbordet, imens hun er på din arm - og pludselig bryder hun ud i latter. Altså situationer, som faktisk opstår helt tilfældet.

Andre gange kan du bevidst forsøge at få hende til at le ved f.eks. at tage en stofble over hovet på dig selv og dukke frem med et "bøh", eller du kan trække en stofble hen over hendes ansigt, imens du siger "borte tit tit" eller lignende.

Og ja - så har du fuldstændig ret i, at nogle børn ikke klukler særlig meget. De observerer, de smiler, og de har rigtig fin øjenkontakt og er super meget med i, hvad der foregår - men latteren, der kommer helt nede fra maven, hører man sjældent. Der er dog ingen tvivl om, at de stadig kan hygge sig rigtig godt, selvom de ikke hviner højlydt:)

Du skal naturligt være opmærksom på, at hun skal pludre og vise flere og flere lyde. Hendes verbale repertoire skal hele tiden udvides, og hun skal også blive bedre og bedre til at pludre i dialog - men det lyder også som om, at der er masser af lyd på hos jer, bare ikke så meget ...


Annonce

... klukleen, men alle mulige andre lyde, og det lyder således helt okay:)

Med hensyn til søvnen, så er det rigtig fint, at I forsøger at hjælpe hende med jeres hænder og nærhed, og stille og roligt tilbyder mere og mere, hvis intet rigtigt virker. Det er helt naturligt, at hun lige nu kan have en periode, hvor hun går sent i seng - det ses ofte i 4 måneders alderen, og det vil ofte ændre sig i takt med, at hun bliver ældre, begynder med skemad osv. som alt sammen naturligt vil påvirke hendes dagsrytme. Altså når I begynder med skemad, så vil dette stille og roligt være med til at skabe mere rytme dagen igennem - hendes måltider skal hen af vejen serveres til nogenlunde fast tid, så hun får frokost, aftensmad og senere morgenmad og mellemmåltider, og på den måde skabes naturligt mere rytme.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Hendes søvn vil også ændre sig, dagsrytmen med måltider vil spille ind her, men hendes vågne perioder vil ofte også blive lidt længere og mere aktive - præcist, som I er begynde at kunne fornemme sker nu. Og på den måde arbejder tiden også lidt for jer:) I må dog meget gerne holde fast i de gode rutiner, som I allerede har indarbejdet - at hun f.eks. får mælk før hun puttes, men at du forsøger at adskille bryst og søvn, så hun ikke falder i søvn med brystet i munden, at hun puttes i egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hun skal sove. At hun så vidt muligt beroliges med en hånd og kærtegn, beroliges liggende stille og uden at skulle op og gås med eller lignende... Hold endelig fast i alt dette, for det vil være dejlig for jer alle tre fremadrettet:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

1. oktober 2023 | Udvikling | 7 mdr.

Kan min søn være autist?

Kære Helen Jeg er en bekymret mor. Min søn rokker frem og tilbage i...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2023 | Udvikling | 22 mdr.

Går på tæer

Kære Helen Jeg synes, det går godt med vores lille pige på snart to år. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2023 | Udvikling | 7 mdr.

7 måneder – opstartsvanskeligheder i dagpleje

Kære Helen Endnu engang tak for en fantastisk og helt uundværlig brevkasse...

Læs hele brevet og Helens svar


7. august 2023 | Udvikling | 12 mdr.

Slår meget

Hej Helen. Sagen er den at min søn er begyndt at slå, han er snart 13...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2023 | Udvikling | 20 mdr.

Sprog - skelne mellem lyde og ord

Kære Helen Det går fortsat fremad med min datter på nu 20 måneder....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce