Annonce

Annonce

Svar: Korte lure og stort energiniveau


20. november 2020

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Far

Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder som om, at jeres datter er en meget opmærksom pige. Hun lyder til at følge rigtig godt med i, hvad der sker omkring jer, og du beskriver en pige, som generelt er glad og smilende - hun tager også fint på og lyder til at trives. Det er super dejligt.

Det er naturligt, at hun bruger hele kroppen, når hun kommunikerer. Hun har en alder nu, hvor hun begynder at blive langt mere bevidst om, at hun netop kan kommunikere med jer, og hun kommunikerer både med sit kropssprog, sine bevægelser og sin mimik og naturligt også med forskellige lyde. Hun kan nu bruge sin krop og sine lyde bevidst for at få jeres opmærksomhed - og det er præcis det du oplever, når du kan se, at hun vil op, fordi hun skyder armene bagud, løfter hagen og spænder i maven, ligesom hun kan græde, grynte, klynke, skrige... eller nogle gange kommunikere med lyde som "ooh", "ary" og "gry" :)

Det hurtige åndedrag og de flagrende arme og sparkende ben lyder som begejstring eller ivrighed. Det lyder som om, at hun virkelig gerne vil kommunikere med jer, og det er super dejligt. Så længe hun er glad, smiler og generelt virker til at have det fint, så tænker jeg ikke, at hun er stresset - heller ikke selvom du synes, at hun bevæger sig betydeligt mere end andre babyer. Børn er her også forskellige, og nogle børn er motorisk meget igang hele tiden, hvor andre er fysisk mere stille - og det er okay. Der må gerne være disse forskelle.

Du nævner, at hun ofte sover i autostolen i barnevognsstativet - og jeg tænker, at det godt kan være med til at gøre, at hun trækker fremad, skubber fra med armene, benene og signalerer behov for at komme op. Det er en meget passiv stilling at sidde i, og det forhindrer hende i at bevæge sig optimalt. Derfor er det godt, hvis hun kan være på gulvet så meget som muligt og stadig ligge på maven så meget som muligt. Det er i maveliggende stilling, at hun får styrke nok i ryggen til senere hen at kunne sidde f.eks. i høj stol, når hun skal spise. De bevægelser du nævner, at hun har, ser man ofte også hos børn, som sidder meget i skråstol, og problemet ved dette er, at hun får styrket alle sine muskler på forsiden af kroppen (halsmusklerne, bryst og mavemuskler).. og hun skal have styrket sine muskler på bagsiden (nakke, skuldre, ryg, lænd) i stedet, og derfor netop ligge på maven så meget som muligt.

Jeg tænker også, at hvis hun ligger på maven, så kan hun netop bruge sine ben og de spark og den styrke, som hun viser at hun har, til at få sig vendt, så hun kan begynde at trille mere og mere omkring. Hun kan lære at løfte sig op på armene, så hun ikke ligger og "flyver", og hun kan begynde at dreje om egen akse, trille hele vejen rundt og også så småt begynde at finde ud af at krybe. Da hun er så motorisk aktiv og har så stort et energiniveau, vil det være rigtig godt at udnyttet dette på gulvet, så hun kan bruge noget af sin energi på at bevæge sig rundt.

Det vil naturligt også kunne hjælpe på hendes søvn. Jo mere aktiv hun er, jo mere hun bruger sig selv både motorisk og mentalt, jo bedre vil hun ofte sove efterfølgende. Med den alder hun har nu, vil det være rigtig godt, hvis hendes dag inddeles i perioder, hvor hun leger, er aktiv og bruger sig selv og så perioder, hvor hun får mælk og ...


Annonce

... hjælpes til at sove - og stille og roligt vil skemad (grød og mos) naturligt også blive en del af hendes dagsplan og rytme.

Det vil være super godt med en 3-lure-om-dagen-rytme, og mælk skal indgå som en fast del af hendes putning. Det er vigtigt, at hun får mælk som en fast del af sit putteritual, da det også vil hjælpe hende med at koble fra, finde ro og falde i søvn - og sikre, at hun sover et længere søvnstræk. Hvis hun f.eks. drikker mælk en time før hun puttes, så vil hun ikke kunne sove så længe, før hun har brug for mælk igen. Tiden vil her naturligt arbejde til jer, så i takt med at hun begynder med skemad og skal tilbydes dette flere gange om dagen, så vil det være godt, hvis hun hjælpes til en rytme, hvor hun får skemad og vand af kop, når hun vågner og mælk før hun puttes.

Det vil sige, at en dagsrytme f.eks. kunne se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover lidt videre, får ofte en ekstra tår mælk, når dagen begynder

I står op, pusler, leger, hygger, pludrer, tumler lidt...

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Vågner, leger, tumler, hygger, pludrer, stimuleres rigtig godt både motorisk og mentalt.

Frokost: Tilbydes smagsprøver på lidt grød og vand af kop. Dette måltid startes op, når hun virker parat til det - sandsynligvis i løbet af 1-2 uger iflg. din beskrivelse.

Ammes og puttes til middagslur

Vågner, leger, stimuleres igen rigtig godt motorisk og mentalt, I tumler, leger, hygger, pludrer...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Eftermiddag: Ammes og puttes til dagens 3. lur

Vågner og I leger og hygger, tumler osv. igen

Aften: Tilbydes smagsprøver på lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres først, når skemaden til frokost går godt. Indtil da ammes hun efter behov og hun vil sandsynligvis spise hyppigt om aftenen.

I pludrer, hygger, nyder tiden sammen om aftenen...

Ammes og puttes til natten

Sen aften: Ammes og sover videre

Nat: Ammes x 1 og sover videre. De fleste børn er 6 måneder før de begynder at kunne undvære mælk midt nat. Hvis hun kan, er det naturligvis helt okay :)

Det er super godt, at hun viser, at hun vil op og det er super godt, at du ser det og naturligt reagerer på det. Det er dejligt, at hun er så meget på - selvom det naturligt giver lidt ekstra udfordringer for jer :)

At hun har et stort suttebehov og gerne putter i munden - både legetøj, jeres fingre og lignende kan godt være et af tegnene på, at hun snart er parat til lidt skemad. Du skriver, at hun følger interesseret med i alt, hvad I spiser og rækker ud efter det, og det lyder som om, at I skal igang med lidt smagsprøver på lidt grød. Og som sagt kan du se, at jeg anbefaler, at I starter til frokost. Start op med lidt mild grød af f.eks. majs, hirse eller boghvedemel og giv hende 3-4 skefulde til ½ dl. Når hun kan spise ½ dl uden problemer og maven følger godt med, så kan I begynde at introducere lidt mos om aftenen. Igen små skefulde i starten og øge hende langsomt.

Jeg vil anbefale dig meget "Helens bog om børn og mad", som guider jeg igennem fra nu og til jeres datter er 18 måneder gammel. Du finder opskrifter, dagsplaner osv. og kan slå forskellige fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få, hvornår og hvordan. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave 3. udg. 2 opl. 2019.

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

22. november 2020 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 1 mdr.

Hej Helen Tusind tak for en god brevkasse! Den er blevet brugt flittigt,...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2020 | Udvikling | 7 mdr.

Prewalkers - hvornår?

Kære Helen Jeg vil gerne spørge, om man skal give sit barn "pre-walkers" sko...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2020 | Udvikling | 4 mdr.

Stimulering af barn nummer to

Hej Helen Tusind tak for hjælpen sidste gang, vi har prøvet at implementere...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2020 | Udvikling | 2 år

Søvn og appetit

Kære Helen. Tak for en dejlig brevkasse – jeg bruger den ofte til at søge...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2020 | Udvikling | 7 mdr.

Tandfrembrud, pludren og pylren

Hej Helen (: Tak for alle dine råd, de har gavnet meget herhjemme (:...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge og her kigger man via et apparat som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Man ser især på størrelsen af en lille hævelse af barnets nakke, en væskebræmme, som kan give et fingerpeg om at her er en risiko for at barnet har Downs Syndrom.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce