Annonce

Annonce

Svar: Brug af ske


12. september 2020

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål om at spise selv :)

Det er rigtig flot, at jeres dreng i en alder af 9 måneder har fundet ud af teknikken med både at spise med gaffel og ske. Det er motorisk rigtig svært, og det tager tid at lære.

De fleste børn begynder at spise med gaffel i jeres drengs alder, men skeen mestrer de ofte først omkring 15-16 måneders alderen - jeg har set enkelt børn mestre det langt før, men de fleste er betydeligt ældre :) Det skyldes, at de ofte drejer i håndledet, når maden føres op til munden, og på en ske falder maden derfor af, men på en gaffel bliver det siddende... Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om jeres dreng måske har oplevet det lidt for svært og derfor lige nu ikke er interesseret og har brug for mere af jeres hjælp igen :)

Det kan også skyldes hans naturligt spirende selvstændighed og egen vilje. Det ses især ved middagsbordet i 8-10 måneders alderen, men også ofte når han ligger på puslebordet, hvor han vil protestere voldsomt. Så vil han ikke ligge ned, så sparker han, så vil han ikke have ble på osv. ... alt sammen også udtryk for, at han i den alder rigtig gerne vil være med, vil have medbestemmelse, vil selv.

Ofte kan man understøtte denne udvikling ved middagsbordet ved f.eks. at gå fra fingermad til mad med gaffel, men hos jer er det ikke muligt, og jeg vil foreslå jer, at I går tilbage til at give ham mad i stykker, og at I ...


Annonce

... så supplerer med lidt på ske og gaffel. Giv ham en pause fra bestikket og lad ham øve sit pincetgreb og lad ham også sidde med større stykker mad i hånden, som han kan bide og gnave af. Det vigtigste er, at han spiser og holde fast i, at han er glad for mad og forbinder måltidet med noget hyggeligt og rart. Og at han får små succesoplevelser og netop oplever, at han kan selv, mestrer det at spise selv - men lige nu med fingrene :)

Efter nogle ugers pause vil I måske opleve, at han igen begynder at række ud efter gaflen og på den måde atter viser interesse, og så kan I forsøge med to gafler - så I kommer mad på gaflen, giver den til ham, han fører den selv til munden, og I kommer mad på den anden gaffel, I bytter, og han spiser selv, I kommer mad på den første gaffel, bytter igen og han spiser selv osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

I skal hjælpe ham og guide ham på denne måde - men først, når han virker interesseret og til at have overskud til det. Hvis han ikke fører maden til munden, men piller maden af gaflen og kommer den i munden med fingrene, så er det også helt okay. Det kan godt være en "mellemvej" til at spise med gaffel igen og senere med ske. Det er meget vigtigt, at han ikke føler sig presset, og I skal endelig ikke rette på ham eller forsøge at presse igennem, hvordan man "gør det rigtigt", for så vil han igen gå helt i baglås. Giv ham tid :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Forebyg bleudslæt for børnenes skyld

Rigtig mange babyer oplever problemer med rødme og irritation i bleområdet. Det kan være både smertefuldt og forstyrrende for barnets normale søvn- og spisemønster. Med korrekt hudpleje kan du nemt og skånsomt forebygge, at problemerne opstår og således hjælpe dit barn til en sund og ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

27. februar 2021 | Udvikling | 3 mdr.

Vågner hele tiden op

Hej Helen, Og endnu engang tak for afklaring til forrige spørgsmål :-)...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Udvikling | 14 mdr.

Hjælp ang. vuggestue og flyverdragt

Kære Helen, Jeg skrev til dig for ikke så lang tid siden omkring min søn....

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Udvikling | 11 mdr.

Kurver - måling af børn

Hej Helen. Jeg skriver til dig i håb om at du kan give mig lidt forståelse...

Læs hele brevet og Helens svar


25. februar 2021 | Udvikling | 2 mdr.

Baby og fjernsyn

Hej Helen, Helt kort - hvad er anbefalingerne i forhold til baby/børn og...

Læs hele brevet og Helens svar


19. februar 2021 | Udvikling | 19 mdr.

Reagerer ikke på sit navn

Kære Helen, Mange tak for dit lange og fyldestgørende svar - det har helt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Drikkevarer

Små børn bør drikke mælk og vand. De lidt større børn kan tilbydes lidt fortyndet saft og juice, men det er i begrænset mængde, da det indeholder sukker.

Børn over 1 år bør ikke få mere end ½ liter mælkeprodukt dagligt.

Sodavand bør ikke gives til børn under 3 år.

Læs mere i Babylex

Gulsot

En del nyfødte får en gullig farve i huden, som skyldes at børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion.

De overskydende blodlegemer nedbrydes af leveren og der dannes et farvestof kaldet bilirubin. Hvis leveren endnu ikke er helt moden til at kunne udskille bilirubinen, ophobes det i kroppen i et par dage og kan ses som en gullig farve i huden.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce