Annonce

Annonce

Svar: 12 uger og øjenkontakt


4. september 2020

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor og far

Tak for jeres brev, det er rigtig godt, I skriver, for I skal naturligvis ikke gå og være bekymrede for jeres drengs kontakt :)

Netop øjenkontakt er naturligt lettest at vurdere, når man har jeres dreng i sin favn... og derfor vil det være rigtig godt, at I drøfter det med jeres læge og sundhedplejerske.

Jeres dreng skal til lægen og vaccineres, når han er 3 mdr gammel, og det vil være oplagt, at I drøfter hans øjenkontakt med lægen der, - hvis I ikke har bestilt tid, så bed lægen om at sætte lidt ekstra tid af, så I kan drøfte netop kontakten :)

Sundhedsplejersken har også mulighed for at lave "behovsbesøg", så I kan også ringe til jeres sundhedsplejerske og bede hende om at aflægge jer et ekstra besøg :) Netop når det er kontakten, der skal være fokus på, tænker jeg at det vil være godt med et hjemmebesøg, hvor I er i vante og rolige rammer - hvis I møder op i et åbent hus arrangement eller lignende, så vil jeres lille dreng naturligt let kunne lade sig forstyrre af andre ting, og kontakten vil derfor være sværere at vurdere :)

Jeg synes, det er helt relevant, at I får vurderet hans øjenkontakt. Øjnene er jo en måde vi har kontakt og føler samhørighed med et andet menneske, og derfor går det jer naturligt på, at jeres dreng ikke holder øjenkontakt i længere tid og ikke selv tager kontakt... Det er dog en proces, og evnen til at holde øjenkontakt i længere tid øges hele tiden. Og der er ikke nogen som siger, at det I oplever ikke kan være helt normalt, så prøv om I kan lade være med at bekymre jer for meget, men få det lige vurderet :)

I fortæller, at han godt kan holde øjenkontakt i 10-15 minutter, hvor I skiftevis smiler og snakker sammen - og det lyder super godt. Det er meget fint for hans alder, og det er også helt naturligt, at han ikke kan gøre det hver gang han er vågen, men at han har perioder, hvor han naturligt har større overskud til at kikke på og pludre med jer. Det er dog meget vigtigt, at I oplever, at han reagerer på jeres mimik og jeres lyde, at han forsøger at efterligne det I gør, og det I siger. Ligesom I gerne skal se bevidste smil fra ham. Han må ikke virke fuldstændig uinteresseret i jer eller passiv i ...


Annonce

... sin kontakt.

Det er samtidig også normalt, at børn i jeres drengs alder begynder at se længere væk - netop fordi de begynder at fornemme rummet, som de er i, de oplever verden lidt mere bevidst, og deres øjne drejer derfor naturligt efter nye ting at få øje på. De ser f.eks. ofte efter den person, som sidder på den anden side af bordet, mere end de kikker på den person, som de sidder i favn hos.

Hans øjenbevægelser skal dog stille og roligt blive mere og mere sikre og rolige nu. Måske har han haft tendens til at skele lidt i de første måneder, omkring 3-4 måneders alderen vil de fleste forældre opleve, at denne skelen forsvinder...

Børn fødes langsynede, og det betyder, at de ikke kan se særlig skarpt eller særlig godt, før de er omkring 4 måneder gammel. Hans øjne begynder dog at kunne se flere detaljer nu, ligesom evnen til at se kontraster også udvikles mere og mere. Og det betyder, at han nu begynder at blive mere interesseret i at kikke bevidst efter forskelligt legetøj, rangler - gerne noget med kontraster (sort-hvid og enkelte farver som f.eks. rød og gul), som netop fanger hans opmærksomhed. I må gerne forsøge at lege med ham med lidt forskellige ting, som han skal kikke efter, så I på den måde får lidt fornemmelse for hans syn, og hvor godt han ser... Prøv evt. at holde hans hoved i jeres hænder, så han ikke kan dreje hovedet, men netop skal forsøge at følge legetøj med øjnene (husk dog på, at han stadig er meget lille, og at det kan være for svært for ham endnu)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Der er naturligt børn, som har problemer med synet, og der findes babyer, som skal have briller. En øjenlæge, der er uddannet til at synsundersøge små børn, kan godt tjekke jeres drengs øjne, hvis I skønner det nødvendigt. Også selvom han er så lille, som han er. Der er ofte ventetid, men de fleste øjenlæger plejer at være søde til at give børn plads forholdsvis hurtigt. I skal ikke bestille tid on-line, men ringe direkte og tale med personalet.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og giv mig gerne en tilbagemelding på, hvordan det går :) Glæder mig til at følge jeres lille familie.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

27. november 2020 | Udvikling | 9 mdr.

Tidlige morgener og bider

Hej Tak for tidligere svar. Skriver fordi jeg oplever 2 mindre problemer...

Læs hele brevet og Helens svar


24. november 2020 | Udvikling | 17 mdr.

Græder efter dagslure og er pylret

Kære Helen Min datter er nu godt 17 måneder, og den sidste uge/uger har hun...

Læs hele brevet og Helens svar


24. november 2020 | Udvikling | 12 mdr.

Tandbørstning - 1 år

Hej Helen Først, 1000 tak for dit svar på mit sidste brev, vi har ingen...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2020 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 1 mdr.

Hej Helen Tusind tak for en god brevkasse! Den er blevet brugt flittigt,...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2020 | Udvikling | 5 mdr.

Korte lure og stort energiniveau

Hej Helen. Vi har en datter der blev født d. 26 juni - lidt over termin,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du har lavet små portioner af skemad, og de ligger klar i fryseren, så er det vigtigt at du optøer efter følgende retningslinier:

- Mad som har været optøet, må aldrig fryses igen

- Kød og fisk optøs i en skål i køleskabet. Optøning i en plastpose i koldt vand kan bruges, hvis det skal gå hurtigt. Optøning i varmt vand frarådes på grund af stor bakterievækst

- Frugt og grønt, som skal koges, optøs direkte i gryde fra fryser. Herved bevares smag,...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce