Annonce

Annonce

Svar: Pubertet tidlig


22. august 2020

Kategori:
Alder:
10 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og din meget fine beskrivelse af din datter og alle dine tanker :)

Hvornår puberteten indtræder er meget forskelligt, og de normale rammer er meget vide, faktisk siger man at alt inden for 8-13 år er normalt... og det er jo et voldsomt stort spring, som naturligt vil gøre, at der i en skoleklasse kan være meget stor forskel på pigerne (og drengene), hvilket ikke altid er helt let. Det er ikke sjovt at være den første, og det er heller ikke sjovt at være den sidste - men det kan stadig være helt normalt, og de er ikke alene, din datter er ikke alene, selvom hun godt kan føle sig sådan, fordi de andre piger i klassen bare slet ikke er der...

Nogle gange kan det være en god idé at gå til noget, sport, dans, drama, deltage i klubben om eftermiddagen eller lignende, hvor der er andre piger at spejle sig i, og hvor der også er ældre piger, som måske fysisk er mere, hvor din datter er. Det kan være med til at gøre, at hun ikke føler sig så anderledes, men bliver opmærksom på, at det faktisk er helt normalt - også selvom de andre i klassen ikke er nået dertil endnu :)

Når man skal vurdere, hvorvidt puberteten forløber som den skal, så skal man naturligt tage højde for den store aldersspredning, der kan være, derudover er der en række milepæle, som man kan gå ud fra. F.eks. om brysterne er begyndt at vokse, om barnet er begyndt at få kønsbehåring, om menstruationen er startet.. og her har man udviklet en "Tanner-skala" for brystudvikling og kønsbehåring. Skalaen betår af 5 trin: B1 til B5. Og disse trin indtaster man på et Nomogram, et skema. Dette gøres normalt af en sundhedsfaglig person, med forstand på netop dette... Men det kan godt give dig en idé og måske hjælpe dig videre.

Jeg skal nok sende nogle link til dig i en separat email, men de kan ses på vækstkurver.dk :)

Når jeg kikker på disse skemaer, så lyder det umiddelbart, som om at din datter udvikler sig helt normalt, men ja, hun hører til de piger, som er kommet tidligt i pubertet, men stadig indenfor normalområdet.

B1: Her er der tale om et præpubertalt bryst og ingen kønsbehåring.

B2: Der kan mærkes en fast, øm hævelse under areola i ét bryst eller i begge bryster, og der ses enkelte lange pubeshår - især på kanten af skamlæberne.

B3: Begge bryster er klart vokset, og hævelsen kan ses og føles udenfor areolas kanter. Hårene er for mange til at kunne tælles, de er ...


Annonce

... grovere og ofte lidt krøllede, og de er begyndt at sprede sig til venusbjerget.

B 4: Brysterne er vokset yderligere, og areola og brystvorterne er forhøjet i forhold til brystet. Kønshårene fylder tykt i hele pubestrekanten.

B 5: Brysterne har opnået deres voksne form, hævelsen af areola er faldet, kun brystvorten træder nu frem. Kønsbehåring har bredt sig til lysken og opad, i nogle tilfælde også til lårene.

Som jeg læser dit beskrivelse, så har din datter naturligt startet med at være præpubertal (B1), ingen tegn på pubertet. Hun er så i 8 års alderen begyndt at få hævede bryster (begyndende B2) - det er naturligt at brysterne vokser før kønsbehåringen begynder - og hun har så i en længere periode, måske igennem et års tid ligget i B2, og kønsbehåringen er startet... Og nu lyder det som om, at hun måske er ved at bevæge sig over i B3 med hensyn til brystudviklingen - kønsbehåringen ses stadig på kanten af skamlæberne - og det er helt indenfor normalområdet, når man er 10.5 år gammel.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvornår menstruationen kommer er svært præcist at sige. Det kan sagtens være, at din datter får menstruation omkring hendes 11 års fødselsdag - måske før, måske efter. Gennemsnittet i Danmark er ca. 12.5 år. Du skriver, at hun har haft udflåd fra skeden og menstruationen kommer ofte ca. 1 år efter, at det hvide udflåd begynder - men igen, det varierer fra pige til pige.

En stor dansk undersøgelse lavet af Statens Serum Institut i 2014 har vist, at det primært er forældrenes gener, som spiller ind på, hvornår menstruationen kommer første gang. Det kan også være fars gener, og ikke kun mors gener :) Derudover spiller f.eks. kostvaner og motionsvaner også ind på, hvornår menstruationen starter.

Du kan altid kontakte sundhedsplejersken på din datters skole, og hvis din datter har lyst, så kan hun også selv tale med sundhedsplejersken. Skolesundhedsplejersken tilbyder normalt også pubertetundervisning for pigerne (og nogle gange også for drengene), så det vil være oplagt at kontakte sundhedsplejersken og spørge, om det er en mulighed hos jer. Det kan være med til at "afdramatisere" det hele lidt og samtidig vise din datter, at det er helt naturligt, og noget som de alle skal igennem :)

Sundhedsplejersken har højst sandsynligt også nogle pjecer, som I kan få og læse sammen derhjemme...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med det hele:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

27. november 2020 | Udvikling | 9 mdr.

Tidlige morgener og bider

Hej Tak for tidligere svar. Skriver fordi jeg oplever 2 mindre problemer...

Læs hele brevet og Helens svar


24. november 2020 | Udvikling | 17 mdr.

Græder efter dagslure og er pylret

Kære Helen Min datter er nu godt 17 måneder, og den sidste uge/uger har hun...

Læs hele brevet og Helens svar


24. november 2020 | Udvikling | 12 mdr.

Tandbørstning - 1 år

Hej Helen Først, 1000 tak for dit svar på mit sidste brev, vi har ingen...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2020 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 1 mdr.

Hej Helen Tusind tak for en god brevkasse! Den er blevet brugt flittigt,...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2020 | Udvikling | 5 mdr.

Korte lure og stort energiniveau

Hej Helen. Vi har en datter der blev født d. 26 juni - lidt over termin,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling

Lige fra dit barn bliver født er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, hold om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien og at det er dejligt at være sammen med dem.

I en travl hverdag, kan børn nogle gange bliver overset og er dit barn meget uroligt og pylret, så prøv altid at overveje om du mon har vist dit barn nok...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce