Annonce

Annonce

Svar: Stille i vuggestue


4. februar 2020

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå, hvis I er blevet ked af og naturligt også bekymrede, når vuggestuen har meldt ud, at jeres datter er stille.. især hvis det er sagt på en måde, som giver indtryk af, at pædagogerne synes, det er et problem og især, hvis de ikke også har sagt, hvad de så synes, man skal gøre ved det...

Jeg tænker umiddelbart, at deres datter er rigtig fint med sprogligt. Hun taler meget og rigtig godt derhjemme, hun forstår og følger en opfordring, og det lyder ikke som om, at der er nogen problemer her. Når hun i vuggestuen nok holder sig tilbage, så skyldes det sandsynligvis, at hun er lidt overvældet af alle de mange børn og voksne - og vi er jo her forskellige. Hvor nogle med det samme rækker armene i vejret, gerne vil svare og melde sig på banen, så vil andre have en lidt mere tilbagelænet holdning og måske behov for at se tingene lidt an - og der skal naturligt være plads til forskellig personlighed.

I nævner, at begge I forældre også var stille som børn, og jeg tænker, at det sagtens kan spille ind. I er sandsynligvis introverte, og det er jeres datter sandsynligvis også. Hvis man er introvert, så har man ofte disse karaktertræk:

Reflekterende, intellektuel, kan lide at læse, er følsom, tænksom, seriøs, dybsindig, tilbageholdende, forsigtig... Man tænker ofte før man taler, man ser tingene lidt an, man lytter og observerer. Man bliver ofte drænet af for mange aktiviteter og for lang tid sammen med mange mennesker...

I modsætning til at være ekstrovert, som ofte karakteriseres med disse træk:

Meddelsom, overstrømmende, social, selskabelig, aktiv, risikovillig, ubekymret, dristig, befinder sig godt i rampelyset... Man taler mere end man lytter, man afbryder nogle gange, uden at tænke over det. Man får energi af at være sammen med andre, og af at der sker noget.

Det er ikke bedre at være det ene eller det andet - men der er en tendens til, at mange favoriserer det ekstroverte. Det er i mange sammenhænge en fordel, hvis man er mere udadvendt, og der er en tendens i samfundet til, at jo mere ...


Annonce

... udadvendt du er, jo lettere kommer du til tingene. Heldigvis er der dog også stor fokus på, at der er rigtig mange fordele ved at være introvert, og at de introverte faktisk kan være rigtig gode ledere.

Det er rigtig vigtigt, at I støtter jeres datter i nye situationer - præcis som du fortæller, at I gør. Når I er nogen steder, så starter hun ofte med at være i nærheden af jer forældre, og når hun har haft tid til at se tingene lidt an, så har hun naturligt mod på at være mere med og tager aktivt mere del i alt det, som foregår. Det er super fint, og det er rigtig vigtigt, at I støtter hende og ikke forsøger at ændre på hendes personlighed.

Hun er kun 20 måneder gammel og vuggestuens verden er naturligt stadig meget stor og overvældende... og det kræver rigtig meget at gøre opmærksom på sig selv, som hverdagen i mange vuggestuer fungerer. Der ligger naturligt en pædagogisk opgave i at give jeres datter mulighed for at svare og komme til orde, hvis hun i løbet af dagen ender med at trække sig for meget. Hun skal have tid til at tænke, hun skal have tid til at formulere et svar, hun skal hjælpes med at blive hørt. Ikke bare nu - også i børnehaven, og når hun senere skal i skole.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal også have lov til at trække sig. Hun skal have lov til at sætte sig med noget legetøj, en bog, et spil eller andet og fordybe sig i dette. Hun skal naturligt ikke sidde for sig selv, hvis det er, fordi hun er ked af det, ikke formår at komme med i en leg eller lignende, men hvis det er, fordi hun på den måde finder ro og tanker op, finder overskud, så er det okay :)

Det vigtigste er, at jeres datter har det godt, at hun ikke føler sig forkert, og at hun får lov til at være den hun er. Hun er ikke "en stille pige", for derhjemme og i kendte rammer har hun masser af gå på mod og er sprogligt godt med. Og det er vigtigt, at hun ikke allerede bliver sat i en rolle som værende "den stille", "den generte" eller lignende. Hun er sandsynligvis blot overvældet af vuggestuens store verden.

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

23. juli 2020 | Udvikling | 5 mdr.

Baby klynker hele tiden

Kære Helen Nu er der gået lidt tid siden jeg sidst skrev. Nu har jeg igen...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juli 2020 | Udvikling | 2 mdr.

Stor suttetrang hos 2 mdr

Hej Helen Jeg har en datter der bliver 3 måneder den 7 august. Hun har...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2020 | Udvikling | 7 mdr.

Spisning uden at baby kan sidde selv

Kære Helen, Tak for dit svar omkring væskebehov og mad - det var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2020 | Udvikling | 13 mdr.

Græder ved samvær med far

Hej Helen, Min datter er 13 måneder og når jeg kommer på samvær, bliver hun...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2020 | Udvikling | 2 år, 8 mdr.

Børnehavestart - middagslur og renlighed

Kære Helen. Vi skriver vedrørende vores store pige på 2 år og 8 måneder og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

Det er vigtigt at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er en forudsætning når barnet skal til at stå og gå. Barnet udvikler også evnen til at kunne fiksere med øjnene og træner øjnene i at kunne bevæges i yderstillinger. Når barnet kravler laver det også ”krydsede...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Vær opmærksom på at flere kommuner yder tilskud til forældre med tvillinger. Hør også din sundhedsplejerske om der er mulighed for at komme med i en tvillingemødregruppe. Det kan være rart at møde andre ligestillede og mange har stor fordel af at kunne købe brugt tøj, barnevogn mv.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce