Annonce

Annonce

Svar: Overstimuleret eller træt?


11. maj 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Cat

Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det første, som umiddelbart falder mig i øjnene, når jeg læser din beskrivelse er, at lille O er begyndt at afvise sine flasker.. og jeg tænker faktisk, at hans humør og manglende overskud blandt andet hænger sammen med dette.

Det er rigtig fint, at du er begyndt med skemad og tilbyder ham 2 gange dagligt. Det må han gerne få, og han lyder også til at være parat og rigtig glad for skeen. MEN, det er meget vigtigt, at du ikke giver ham mere end måske 1/2-3/4 dl. grød eller mos af gangen. Det er vigtigt, at du holder mængden af skemad nede, så der netop er plads i maven til en flaske efterfølgende. Det er langt bedre for ham, at han spiser 3/4 dl. grød eller mos, drikker vand af kop og efterfølgende tager sin flaske, end at han spiser 1-1.5 dl. grød eller mos og bagefter så afviser flasken eller ikke drikker mælk nok.

Derudover tænker jeg, at det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner - hvilket naturligt bliver lettere i takt med at han bliver ældre og skal have flere skemåltider - og så tilbyder ham en flaske som en fast del af hans putteritual. Det betyder, at der nu skal til at gå lidt længere tid imellem, at han tilbydes skemad og tilbydes flaske, der må f.eks gerne gå en time til halvanden efter han har spist, og før han puttes med en flaske...

Jeg vil også anbefale dig, at du i en periode flytter aftenbadet til om dagen, så han får et bad mellem sin formiddagslur og middagslur. Det vil være med til at forlænge hans vågenperiode midt på dagen og vil gøre, at han bliver stimuleret rigtig godt både motorisk og mentalt. Samtidig vil hans puttetidspunkt til middagsluren kunne flyttes, så luren her kommer til at ligge lidt senere - og han måske der vil være mere parat til at sove.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 05.30: Ammes eller flaske og sover videre

Vågner og I leger, tumler, hygger osv. som nu

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur

Vågner, leger, tumler, hygger...

Frokost 11: Tilbydes 3/4 dl. grød med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme, får lidt babymasage osv.

Flaske og puttes til middagslur - måske kl 12.30 - afhængig af, hvor lang formiddagsluren har været, og hvad I har lavet...

Vågner og I leger, hygger, tumler, pludrer

Eftermiddag 16: Tilbydes flaske

Puttes til dagens 3. lur, som ofte er en ...


Annonce

... kort powernap

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23: Drømmeflaske

Midt nat 03: Evt. enkelt amning eller flaske - sover han igennem, eller bare vågner lidt op og ligger og kikker og falder i søvn igen, er det fint :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Som du kan se, så er der i min plan også to skemåltider - frokost og aften. Derudover tilbydes jeres dreng flaske før hver lur, så flasken indgår som en fast del af hans putteritual og er med til at hjælpe ham til at koble fra og finde roen. Mængden af skemad skal som sagt holdes på et niveau som stadig giver plads til flaske, og så må der nu gerne gå tid imellem skemaden og flasken, så der er bedst mulig plads til begge dele - jeg håber at dagsplanen viser dig hvordan :)

Du nævner, at far har egne vaskeligheder i øjeblikket, som han døjer med - men ikke, hvad det er. Du skal dog medtænke, at hvis I er påvirket af manglende overskud derhjemme - både dig og far - så vil dette naturligt også påvirke jeres dreng. Han bruger jer som et spejl, så hvis I er stressede, så bliver han det også meget let, hvis han mærker irritation, manglende overskud, at I er kede af det osv. så bliver han naturligt også påvirket af dette og vil spejle dette.. En del af hans manglede overskud og dårlige humør kan altså godt hænge sammen med, hvordan I har det...

Når det så er sagt, så spiller alder og udvikling naturligt også ind. Jeres dreng er ældre nu, bruger sig selv mere og mere bevidst. Han kan se længere, observerer og oplever verden på en anden måde, han skelner mellem om han er hjemme eller ude, om han er i favn hos mor, far eller en fremmede. Som du selv nævner, så er far nogle gange mere spændende end mor og det er helt okay. Det er ikke fordi du gør noget forkert, men fordi far naturligt får en lidt anden rolle og opmærksomhed nu :)

Du nævner, at I går til babysvømning, mødregruppe og stimulastik - og det lyder super godt og vigtigt... men I skal naturligvis være opmærksomme på, hvor meget det ændrer hverdagen og hverdagsrytmen :) Med den alder jeres dreng har nu, kan det være rart for ham med lidt struktur i hverdagene, fordi det giver genkendelighed og genkendelighed er tryghed. Samtidig kan det være svært for ham at få sovet nok, hvis hans rytme afbrydes eller hele tiden ændrer sig på grund af forskellige aktiviteter - så hans gråd og uro, kan faktisk skyldes en blanding af overstimulering og træthed... så måske har I begge ret :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat og glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. juli 2020 | Udvikling | 13 mdr.

Græder ved samvær med far

Hej Helen, Min datter er 13 måneder og når jeg kommer på samvær, bliver hun...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2020 | Udvikling | 2 år, 8 mdr.

Børnehavestart - middagslur og renlighed

Kære Helen. Vi skriver vedrørende vores store pige på 2 år og 8 måneder og...

Læs hele brevet og Helens svar


11. juni 2020 | Udvikling | 4 mdr.

Aktiviteter til baby med krudt i røven

Kære Helen Jeg er mor til en 16 uger gammel dreng som har krudt i røven :-)...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juni 2020 | Udvikling | 8 mdr.

Hidsighed

Kære Helen, Så er jeg her lige igen. Min kæreste og jeg vil gerne bede dig...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2020 | Udvikling | 21 mdr.

Datter meget bange for andre mennesker

Kære Helen, Så blev det min tur til at skrive til dig efter at have læst...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver kun syge hvis de spiser mad med toksin, hvor sporerne er inaktive og uden betydning. Hos spædbørn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce