Annonce

Annonce

Svar: Bør man sætte babyer op?


16. april 2019

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål om at sætte babyer op :)

De mindste børn - det vil sige børn under 6 måneder - bør ikke sættes op, før de selv er i stand til at sidde. Det vil sige, at man ikke bør støtte barnet med puder eller lignende og på den måde lade barnet sidde selv. Det lille barn må dog gerne sidde på skødet eller sidde i favnen af forældrene.

Når børn er omkring 6 måneder gamle, vil de fleste børn være stærke nok i ryggen til at kunne sidde lidt. Barnet kan i denne alder kortvarigt sidde og holde hoved og krop i en vikle på ca. 90 grader fra underlaget. Det vil sige, at de her f.eks. kan begynde at sidde i høj stol, når de tilbydes skemad. I begyndelsen vil barnet sidde tungt på numsen og vil ikke kunne bevæge sig i denne stilling, men vil let miste balancen. Barnet sidder ofte sidder med rank ryg til at begynde med, men når barnet bliver træt i ryggen, så falder det ofte til siden eller fremover, og det er så tegn på, at barnet har brug for at komme væk fra siddende stilling og igen helst skal ned at ligge, gerne på maven.

Når børn helst skal ligge på maven, så er det fordi at det især er fra maveliggende stilling at barnets rygmuskler styrkes, ligesom barnets hovedløft bliver stærkere, arme og ben kommer med i løftearbejdet, og barnets evne til generelt at bevæge sig - trille, krybe, kravle - styrkes fra maveliggende stilling. Jo mere barnet strækker sig, sparker fra, drejer sig omkring, triller osv. når det ligger på maven og også på ryggen, jo mere barnet øver sig i at bevæge sig og vende sig omkring, jo bedre træning er det for at komme til at sidde godt.

I takt med at barnet bliver stærkere i ryggen, vil det naturligt kunne sidde i længere tid, og de fleste børn vil i 7-8 måneders alderen kunne sidde i længere tid og vil således i denne alder kunne sidde med i høj stol ved spisebordet, eller kan sidde på gulvet sammen med mor og far, trille med bold og lignende. I begyndelsen sidder barnet måske imellem forældrenes ben, så der er støtte omkring barnet, men stille og roligt i takt med at barnet får mere styrke, lærer barnet også at finde balancen og bruger ofte sine hænder og arme til at styre netop balancen med. Stadig har barnet naturligt behov for pauser, hvor det ligger og tumler rundt på maven :)

I 9 måneders alderen begynder nogle børn at rejse sig fra ligge- til siddestilling via kravlestilling, og her ...


Annonce

... behersker barnet det at sidde og bevæge sig i siddestilling. Ofte sidder barnet med benene strakt fremefter eller i det man kalder ringstilling, hvor benene er let bøjet, ryggen strakt og der er bevægelse i lænden - og barnet vil ofte foretage forskellige små bevægelser, som hele tiden styrker og udvikler barnets evne til at sidde, holde balancen og i det hele taget bevæge sig rundt. Barnet sidder altså ikke bom-stille, men er hele tiden lidt i bevægelse, hvor krop og ben hele tiden samarbejder for netop at styrke muligheden for og lære forskellige bevægelser.

I denne alder vil mange børn også forsøge at rejse sig op. Ofte ved at trække i møbler eller andet, som de kan få fat i - det vil sige, at barnet forsøger at rejse sig ved hjælp af ting. Ofte starter barnet med at komme op på knæ og øver netop det at hive sig op, være på knæ lidt og sætte sig ned igen. Og stille og roligt finder barnet ud af at komme op på fødderne at stå. Det er armene og overkroppen der udfører arbejdet og ben og underkrop følger så med. I starten står barnet og hen af vejen lærer det så også at flytte på benene - det tager ofte lidt tid :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Din dreng er nu 11 måneder, og det lyder derfor helt naturligt og alderssvarende, at han sidder op - det kan være når han spiser, når I triller ture i barnevognen, når han leger på gulvet, og det lyder helt naturligt, at vuggestuen sætter ham op i løbet af dagen. Han skal dog stadig også være på gulvet og have mulighed for at lege, trille omkring, øve sig motorisk og stille og roligt finde ud af at han f.eks. kan komme fra liggende til siddende stilling, ligesom han vil begynde at rejse sig ved f.eks. møbler, hive sig selv op at stå osv.

De normale rammer er meget vide, så nogle børn er naturligt hurtigere motorisk end andre børn, og det er helt okay. Det vigtigste er, at man kan fornemme, at der hele tiden sker en udvikling :) Det er super fint, at du fornemmer, at din dreng ikke ligger stille, men forsøger at krybe og nu bevæger sig hen over gulvet. Det skal du endelig støtte ham i - jo mere jo bedre :) Han må dog også gerne sidde - det lyder som om, at han er stærk nok i ryggen til dette, og pædagogerne er opmærksomme her. Sørg for at variere hans mulighed for bevægelse og leg i løbet af dagen, som han viser behov for og virker parat til :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. juli 2020 | Udvikling | 13 mdr.

Græder ved samvær med far

Hej Helen, Min datter er 13 måneder og når jeg kommer på samvær, bliver hun...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2020 | Udvikling | 2 år, 8 mdr.

Børnehavestart - middagslur og renlighed

Kære Helen. Vi skriver vedrørende vores store pige på 2 år og 8 måneder og...

Læs hele brevet og Helens svar


11. juni 2020 | Udvikling | 4 mdr.

Aktiviteter til baby med krudt i røven

Kære Helen Jeg er mor til en 16 uger gammel dreng som har krudt i røven :-)...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juni 2020 | Udvikling | 8 mdr.

Hidsighed

Kære Helen, Så er jeg her lige igen. Min kæreste og jeg vil gerne bede dig...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2020 | Udvikling | 21 mdr.

Datter meget bange for andre mennesker

Kære Helen, Så blev det min tur til at skrive til dig efter at have læst...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Navn

I skal inden jeres barn er blevet 6 mdr bestemme jer for hvad barnet skal hedde. Inden da skal I henvende jer hos det lokale kirkekontor og bed om enten at få barnet døbt eller navngivet.

Der findes ca 7000 godkendte fornavne i Danmark. Hvis I ønsker at give jeres barn et navn som ikke fremgår af denne liste skal navnet vurderes af Kirkeministeriet.

I navneloven står omkring fornavne at barnet skal tillægges et eller flere fornavne og som fornavn må man ikke vælge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce