Annonce

Annonce

Svar: 3 mdr. og fladt baghoved


30. januar 2018

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til dejlig datter

Tak for dit brev :)

Det lyder ganske rigtigt som om, at jeres datter allerede fra fødslen har haft trykket sit hoved. Hun har stået skævt i dit bækken, og I har fra starten tydeligt kunne se, at hendes hoved ikke havde den facon, som man normalt ville forvente...

Du fortæller, at I med det samme fik hende tjekket af en kranio sakral terapeut, som sagde, at der ikke var nogen problemer med låsninger eller lignende - men hvad har jeres læge og sundhedsplejerske sagt? Det er naturligt vigtigt at sikre sig, at der ikke er kommet problemer til hen af vejen... Selvom hun ikke har haft nedsat bevægelighed i sin nakke ved fødslen, kan det godt være opstået senere, og det kan godt have påvirket hendes halsmuskler og sener, så hun har vænnet sig til at holde hovedet i en bestemt stilling. Har hun været til egen læge, nu da hun blev 3 måneder, og drøftede I problematikken med lægen her?

Hvis hun f.eks. har problemer med stramme halsmuskler, så kan det være en god idé at få en børnefysioterapeut til at se på hende. Fysioterapeuten kan lave nogle udstrækningsøvelser og også vise jer hvordan, så I selv kan gøre det - og det vil også være relevant at drøfte behov for hjælpemidler med en børnefysioterapeut. Som I selv skriver, så anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke hjælpemidler som puder, kiler og lignende, men er fladheden eller skævheden meget udtalt, så kan egen læge henvise jer til fysioterapeut eller børneafdeling, for at få vurderet, hvorvidt behandling er nødvendig. Man kan behandle med en hovedformskorrigerende hjelm, hvis nødvendigt. Men det skal lægeordineres.

Ellers er det sådan, at lejringsbetinget skævhed kommer, når hovedet bliver ensidigt belastet, og det betyder, at I skal fjerne pres fra jeres datters baghoved. Det gælder, når hun sover og ligger på ryggen, hvor I aktivt skal gå ind og dreje hendes hoved skiftevis til højre og venstre side, for at sikre, at hun ikke ligger på ...


Annonce

... baghovedet og sover. I kan evt. tage en sok og fylde den med grødris, så I får en lidt tung pose, som I kan lægge ved hendes hoved, så hun holder hovedet på siden.

I skal også være opmærksomme, når hun er vågen. Det er f.eks. uhensigtsmæssigt, hvis hun sidder i skråstol, da hun så også vil have et vist pres på netop baghovedet, ligesom I skal minimere tiden, hvor hun sidder i autostol... Hun skal naturligvis sidde der, når I kører bil, men autostolen skal ikke flyttes med ind i butikker osv., den skal blive i bilen:)

I skal være opmærksomme, når I bærer hende rundt i jeres favn. Det vil være rigtig godt, at hun ikke ligger med baghovedet op af jer eller på jeres arm. Og I skal være opmærksomme, når hun bøvser, spiser osv. At hendes baghoved så vidt muligt er fri for tryk fra jeres krop eller andet, og det er her super godt, at hun nu holder hovedet selv, det vil hjælpe betydeligt - og som I skriver, så skal hun så vidt muligt ligge på maven, når hun er vågen :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det være en god idé at flytte hendes seng eller stille lift eller barnevogn på en måde, så hun bliver optaget af noget, der får hende til at dreje hovedet til siden. I kan evt. hænge uroer eller andet legetøj op, som kan fange hendes interesse og gøre at hun kikker den vej, som I ønsker, at hun skal kikke - og hos jer altså mere til siden end fremad :)

Det lyder som om, at I allerede gør rigtig meget, og det skal I endelig blive ved med. Hovedet tager især facon de første 4 måneder, og det betyder også, at det især er her man kan gøre en forskel... derfor er det vigtigt, at I aktivt forsøger at hjælpe jeres datter til en rund hovedfacon nu. Det betyder dog ikke at løbet er kørt, hvis hun først bliver 4 måneder, sådan er det ikke, men det betyder, at det er godt, at I allerede er opmærksomme fordi det faktisk kan være med til at gøre en forskel :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

18. maj 2018 | Udvikling | 2 mdr.

Vedrørende øjenkontakt og kommunikation

Kære Helen Vi har en dejlig datter som er 8 uger og 3 dage gammel, og er...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2018 | Udvikling | 6 mdr.

Udviklingsspring omkring 6 mdr

Hej Helen Tak for dine gode råd omkring putningen. Siden har lillesøster...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2018 | Udvikling | 2 år, 1 mdr.

Hvordan håndterer vi hans flip konstruktivt og kærligt - part II

Kære Helen, Først vil vi begge gerne sige tak for din mail og forklaringer...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2018 | Udvikling | 15 mdr.

15 mdr dreng virker ked og frustreret når mor er i nærheden

Kære Helen Søde, dejlige og glade lille Valdemar på 15 1/2 mdr virker pt....

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2018 | Udvikling | 2 år, 1 mdr.

Hvordan håndterer vi hans flip konstruktivt og kærligt?

Hej Helen, Jeg har nogle spørgsmål omkring vores dreng som højest...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning kan gives som alternativ til modermælk fra fødslen. Der findes i Danmark ikke 'dårlige modermælkserstatninger', det kan dog godt være en jungle, at finde ud af hvilken erstatning man skal give.

Som hovedregel gives børn modermælkserstatninger af typen 1, som kan anvendes fra fødslen. Barnet kan de første 6 mdr af sit liv ofte leve udelukkende af dette og der er ikke grund til at supplere modermælkserstatning med kogt vand.

Der er heller ikke...

Læs mere i Babylex

Morgenmad

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat. Ofte vil en portion yoghurt ikke være nok.

Til barnet over 1 år kan du give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Evt. med lidt frugt.
- A38 eller tykmælk med rugbrødsdrys eller Müsli.
- Grovbrød, grovere boller (f.eks. havregrynsboller) med ost, evt. marmelade
- Cornflakes
- Havregryn

Server altid letmælk for et barn over 1 år.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annoncer

Annonce