Annonce

Annonce

Svar: To sprog


31. december 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål om sprog :)

Det anbefales normalt, at forældre taler deres modersmål til barnet. Når du taler dit modersmål, så får han naturligt sproget med sig. Måden du betoner jeres ord, din mimik, dit ordforråd osv. vil være større, når du bruger dit modersmål. Hvis du f.eks. synger børnesange for din dreng, så vil du, når du synger på dit modersmål kunne lægge andre følelser og betydning i sangene, end hvis du synger på et tillært sprog.

Som jeg forstår dit brev, så er dit modersmål ikke dansk, og det er din mands modersmål heller ikke. Og da du selv er vokset op i en familie, som talte et andet sprog hjemme end dansk, og du har oplevet, at dette har "givet dig nogle mangler", så er det vigtigt for dig også at tale dansk med din dreng. Og det forstår jeg godt. Jeg tænker derfor, at det hos jer lyder rigtig fint, at du bruger begge sprog - både dit modersmål og dit danske sammen med din dreng, så han lærer begge dele.

Han vil dog naturligt, når han vokser op i Danmark, går i dansk institution osv. møde dansk i hverdagen, og dansk vil derfor blive en del af hans naturlige sprog. Og hos jer er det en meget stor fordel, at du kender begge sprog og faktisk næsten lyder til at have to modersmål. Det er nemlig sådan, at jeres dreng vil lære ord fra begge sprog, og han vil i lang tid ikke skelne mellem sprogene, men blot bruge de ord han kender. Det kan for nogen lyde som om, at hans ordforråd ikke er så stort, fordi man kun forstår noget af det han siger, men hvis man som dig forstår begge sprog, så vil du jo forstå hans ...


Annonce

... sætninger og jeres samtale vil fint kunne være bygget op omkring begge sprog. Og det er netop vigtigt, at han føler sig forstået, når I taler sammen. Det motiverer ham til at tale mere og udvide sit ordforråd. Det er vigtigt for lysten til at tale, at jeres dreng føler sig forstået og mødt, og det er generelt en rigtig god idé, hvis du kan lade ham tale og bruge de ord han har at gøre godt med. Og netop lade ham bruge ord fra begge sprog.

At skulle lære flere sprog fuldt og have et veludviklet ordforråd på mange sprog, vil naturligt tage længere tid, end hvis man kun skal lære et sprog. Og det er helt naturligt, at jeres dreng vil have et sprog, som man kan kalde hans første sprog - det vil sige, at han vil kunne dette sprog lidt bedre end de efterfølgende sprog - præcis som du også selv har oplevet som barn. Man siger dog, at det netop er vigtigt at styrke modersmålet fordi det vil styrke hans samlede sproglige fundament, og det vigtigste er naturligvis at han kan kommunikere med sin mor og far :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes, det lyder som om, at du er godt til at variere mellem dansk og 2. sprog, når du taler til din dreng - far taler 2. sprog til ham og fælles taler i 2. sprog. Det lyder som om, at han på den måde får en god blanding af begge sprog og i vuggestuen vil han naturligt møde dansk.

Når det er sagt, så er jeg jo ikke talepædagog, så hvis du er i tvivl kan du altid kontakte talepædagogen i kommunen og få nogle konkrete råd. Der er tilknyttet talepædagog til institutionen, så de kan også henvise dig videre :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Drikke selv men vil ikke af med koppen igen

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag....

Læs hele brevet og Helens svar


26. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Om at sige fra

Hej Helen, Min søn er glad og leger over hele huset han kravler i lynets...

Læs hele brevet og Helens svar


20. april 2018 | Udvikling | 2 år

Børnehave

Hej Helen, Vi har idag en dreng der er præcis 2 år. Vi har for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Udvikling | 16 mdr.

Utryg ved andre end mor og far

Kære Helen. Vi skriver til dig da vi har udfordringer med vores dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annoncer

Annonce