Annonce

Annonce

Svar: Farvel til sutten - 2 år, 6 mdr.


25. november 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Katrine

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du var glad for mit sidste svar :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig omkring sut og afvænning af sutten.

Nogle børn går let væk fra sutten. Deres suttebehov er ikke så stort, og de finder forholdsvist let en erstatning - f.eks. bamse, putteklud, slaskedukke og lignende, ligesom de fint lader sig trøste af mor og far, hvis de er kede af det eller kan bruge andre voksne... nogle børn siger ligefrem, at de ikke længere vil bruge sut, f.eks. i forbindelse med at de får en lillebror eller søster, fordi det er med til at adskille dem fra babyen... og så er der også andre børn, hvor hvem det er meget svært at skulle undvære sutten. De ser det som deres kæreste ven, de har måske et stort suttebehov og har slet ikke lyst til at bruge en erstatning.. for nogen kan de næsten være en sorg, den dag det er slut med sut...

Du fortæller, at jeres dreng bruger sutten, når han skal sove. Du oplever, at sutten er en god søvnassociation for ham, men den opfylder ikke et reelt suttebehov. Og dette er vigtigt - for hvis han har et suttebehov og du fjerner sutte for tidligt, så er der stor sandsynlighed for, at han vil begynde at sutte på noget andet f.eks. sin tommelfinger - og hvis han først lærer sig dette, så er det noget sværere at få vænnet ham fra. Børn kan sutte på tommelfinger langt op i skolealderen og det kan være meget skadeligt for deres tandstilling... Derfor er det vigtigt, at man ikke stopper før barnet er parat til det, og det er altid bedst, hvis det kan ske i et samarbejde.

Det skal også medtænkes om han kan finde på at bruge lillebrors sutter, men det har du overvejet og det lyder ikke til at være tilfældet hos jer...

Derudover er det en god idé, hvis man er inde i en "god periode". Det vil sige, en periode, hvor han ikke også bliver storebror, skal skifte institution, skal lære at smide bleen, er syg, skal flytte eller lignende - det skal helst være på et tidspunkt, hvor han virker til at have overskud til nye rutiner og hvor I også har overskuddet til at støtte ham - og det lyder til at være tilfældet hos jer...

Er det synd at fjerne hans sut nu...? Næ ikke umiddelbart, hvis han virker parat til at ...


Annonce

... kunne klare det nu, og hvis I tænker, at han netop er inde i en periode, hvor det vil virke helt naturligt. Men I skal naturligvis se, hvordan det går og prøve at vurdere ud fra, hvordan han reagerer. Hvis han pludselig viser stort behov for sutten, græder mere og tydeligt savner den eller spørger efter den igen og igen, og derfor begynder at sove dårligere osv. så er det nok for tidligt og så må han jo få den igen. Og så må I vurdere, hvornår han så er parat. Jeg synes ikke, ud fra det du fortæller, at der er noget galt i at I prøver og så ser hvad der sker.

Det er en god idé at give ham et alternativ til sutten, og det er her en rigtig god idé selv at lade ham vælge en bamse. Det er ikke altid at børn vælger den bamse, som vi synes er sødest eller blødest - det kan de godt have deres egen mening om.

I kan med fordel også læse bøger om at skulle sige farvel til sutten, så han hører om andre, som synes at det er lidt svært og samtidig også får lidt fornemmelse af, at det er okay, at det er noget man når til på et tidspunkt.. Og igen så se hvordan han reagerer på det med den alder han har.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Fordelen ved at vente til han bliver ældre kan være, at I bedre kan lave aftaler med ham, det er han lidt for lille til nu. Større børn kan også selv verbalt give udtryk for, hvad de gerne vil eller har behov for, hvilket også er svært for ham nu.. Man kan også sige, at sutten lige nu ikke udgør så stort et problem - da han ikke bruger den om dagen, men kun når han skal sove. Og på den måde har dine forældre naturligvis ret i, at man ikke skal tage sutten fra ham, når han ikke er ældre, - man skal ikke ændre noget, som fungerer godt. Modsat kan man så også sige, at når han ikke bruger den særlig meget, så vil han måske derfor netop være okay med at I fjerner den, og da han ofte bider hul i den og I oplever, at hans tænder begynder at tage lidt facon trods det, at han ikke bruger sutten meget, så kan det være fornuftigt nok at se, om han vil være parat til at slippe den...

Jeg synes ikke, der sker noget ved at forsøge - og så må I rette ind og gå tilbage til sutten, hvis I fornemmer, at det alligevel viser sig for tidligt :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Drikke selv men vil ikke af med koppen igen

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag....

Læs hele brevet og Helens svar


26. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Om at sige fra

Hej Helen, Min søn er glad og leger over hele huset han kravler i lynets...

Læs hele brevet og Helens svar


20. april 2018 | Udvikling | 2 år

Børnehave

Hej Helen, Vi har idag en dreng der er præcis 2 år. Vi har for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Udvikling | 16 mdr.

Utryg ved andre end mor og far

Kære Helen. Vi skriver til dig da vi har udfordringer med vores dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Undertøj

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det er en stor fordel så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I vinterhalvåret kan det være en fordel at vælge undertøj af uld, da det varmer mere. Vær opmærksom på hvilken type uldundertøj du vælger. Noget uld kradser, hvor andet er meget mere blødt og behageligt.

Læs mere i Babylex

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling fordi der er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, fordi den første tvilling sidder med numsen nedad, eller fordi der er andre problemer, der forhindrer normal fødsel.

Cirka tre ud af fire, som kommer i fødsel, ender med at føde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annoncer

Annonce