Annonce

Annonce

Svar: Konflikter - 16 måneder


3. november 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter og især i 1-3 års alderen mærker man selvstændigheden spire. Jeres datter er rigtig godt igang med at finde ud af, hvem hun selv er, hvordan verden fungerer, hvordan du reagerer på det hun gør og hvordan hun påvirker andre. Og det er en svær tid, hvor du på en gang skal vise hende masser af anerkendelse, nærhed, omsorg, tålmodighed, og samtidig også er nødt til at lære hende visse regler.

Konflikter kan ikke undgås, og jeg plejer at sige, at din datter er nødt til at være uenig med dig, for at kunne finde ud af, hvem hun selv er, hvad hun vil og står for. Hun kan ikke træffe egne valg, uden at gøre det modsatte af, hvad du vil - og derfor vil der naturligt opstå konflikter med børn i hverdagen. Det er det, du så småt mærker nu og ofte tiltager det i 2 års alderen. Her vil der naturligt opstå situationer, hvor hun kategorisk nægter, siger nej, ryster bestemt på hovedet eller hvor verden bryder sammen for hende.

Med den alder hun har lige nu, så er det super fint, at du reagerer som du gør - at du forsøger er minimere brugen af "nej" i hverdagen, at du forsøger at tilbyde hende alternativer, at du forsøger at guide og hjælpe hende, når verden bryder sammen for hende, at du prøver at aflede og få hende på andre tanker.... Hun er stadig så lille, at hun ikke kan forholde sig til forklaringer og ikke forstår, hvorfor hun f.eks. ikke må pille på emhættens knapper eller hvorfor hun ikke må have sut i munden hele dagen.

Hun vil, med den alder hun har, være naturligt udforskende og undersøgende. Hun kravler og går rundt, piller i ting, åbner, lukker, trykker, trækker osv. og når hun vil have fat i smørpakken, solbrillerne, kopper, cykellygter osv. så er det naturligvis for at finde ud af, hvad det er, og hvordan det virker. Det vil ofte være ting, som hun ser, at I bruger eller holder i hånden, og det vil hun naturligvis også gerne prøve. Derfor er det vigtigt, at I forsøger at lade hende undersøge, forklarer og sætter ord på "se det er cykellygter, de kan lyse" osv. men naturligvis ikke lader hende lege med noget, som kan være farligt for hende eller med ting, som I måske er særligt ømme for om går i stykker...

Hun undersøger også, hvordan du/I reagerer på hende og på de ting hun ...


Annonce

... gør. Der er rigtig meget læring i at undersøge og afprøve igen og igen. Og når hun mærker, at du vil noget andet, når hun mærker at verden går imod hende, når du f.eks. siger nej eller flytter hende eller forskellige ting væk, så bliver hun frustreret og fortvivlet. Og i disse situationer, så drøner der adrenalin rundt i kroppen på hende, og det virker som ild. Hvis man puster til det, så blusser det op, hvis man lader det være, så dør det stille og roligt ud. Derfor er det vigtigt, at du ikke puster til ilden, men netop viser hende, at du godt kan bevare roen, selvom hun ikke kan. Selvom hendes verden bryder sammen, så er du helt rolig og du kan sagtens rumme hendes følelser. Du kan sagtens holde ud, at hun bliver frustreret, fortvivlet, vred, ked af det...

Det er en rigtig god ide med en fast plads til sutten, og det er super fint, at I fælles lægger den i skuffen om morgenen, så hun ved at den ligger der. I løbet af dagen vil det naturligvis være okay at hun får sin sut, hvis hun er ked af det eller skal sove middagslur, men det vil være rigtig godt, hvis I kan holde fast i, at hun ikke bør rende rundt med sutten i munden hele dagen.

En sut i munden kan påvirke hendes taleudvikling og med den alder hun har nu, er det rigtig vigtigt, at hun begynder at tale mere og mere. Hvis hun i løbet af dagen tydeligt viser behov for sutten, ikke kan afledes eller på anden måde finde ro, så må I give hende den, men når hun så har sutte lidt og roen atter er faldet over hende, så prøv at få hende til at lægge den tilbage i skuffen igen. Tilbyd evt. et hyggeligt alternativ som at læse bog, spise lidt mad, putte på skødet med bamsen eller lignende, så hun synes det er okay at lægge sutten væk. Når I taler sammen, så prøv også at opfordre hende til at tage sutten ud af munden, så hun vænnes til ikke at tale med sut i munden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis hun har brug for sin sut i overgangen fra vuggestue og hjem, så er det fint, at hun får sutten der - men prøv at få hende til at lægge sutten i skuffen, når I så er hjemme, skal have lidt eftermiddagsmad eller lignende. Så hun får den ro, som sutten giver hende, når hun skifter mellem de to verdener, men så hun igen ikke har sut i munden hele tiden :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke - og fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

27. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Drikke selv men vil ikke af med koppen igen

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag....

Læs hele brevet og Helens svar


26. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Om at sige fra

Hej Helen, Min søn er glad og leger over hele huset han kravler i lynets...

Læs hele brevet og Helens svar


20. april 2018 | Udvikling | 2 år

Børnehave

Hej Helen, Vi har idag en dreng der er præcis 2 år. Vi har for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Udvikling | 16 mdr.

Utryg ved andre end mor og far

Kære Helen. Vi skriver til dig da vi har udfordringer med vores dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


7. april 2018 | Udvikling | 15 mdr.

Introduktion af baby til storebror

Hej Helen, Nu nærmer terminen sig og jeg går og tænker lidt på hvordan vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret, som så vil lave en aftale med dig om, hvornår du kan møde præsten og I mødes og snakker om dåbsritualet.

Hvis man ikke ønsker sit barn døbt i kirken, skal man henvende sig på kirkekontoret i det sogn man hører til, og sørge for at få barnet navngivet. Mange vælger at holde en navngivningsfest i den anledning.

Hvis et barn ikke er døbt eller navngivet, inden det bliver et...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annoncer

Annonce