Annonce

Annonce

Svar: Sprog - 2 år, 2 mdr.


3. august 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære B´s mor og far

Tak for jeres brev :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med jer.

Det er rigtig dejligt, at jeres dreng kommunikerer - han bruger ikke ret mange ord, men bruger sine lyde, sin mimik, sine fagter og forstår på sin egen vis at gøre sig forståelig, og det er også derfor vuggestuen ikke er så bekymrede. Nogle børn vil, som du skriver, pludselig knække koden og tale løs.

Men når det er sagt, så lyder det som en god idé at holde lidt øje med hans sprog. De fleste børn vil, når de er 2-2.5 år gamle begynde at bruge flere ord. De vil lytte, spørge og forsøge at gentage det vi siger, og de vil også ofte pege eller spørge til ting, som vi så skal sætte ord på. Børn i denne alder, vil ofte også begynde at bruge sprog, når de leger, og de "tænker højt", så de begynder at sætte ord på ting de gør i legen... Det er ikke alle ord, som behøver være tydelige og sagt rigtigt. Når man hører to toårige stå og tale sammen, så kan de have en længere samtale, der for os lyder som volapyk, men de forstår hinanden fint. Men barnet må godt vise interesse for ord og for at føre en samtale og også besvare spørgsmål...

Har han haft problemer med ørene? Det vil være nærliggende at tænke på, om han kunne have væske på ørerne, som gør, at han har svært ved at høre lydene helt rigtigt. Hvis man ikke kan høre og adskille forskellige lyde, så er det naturligt svært at komme rigtigt igang med sproget :) Det kan derfor godt være en idé at kontakte en øre-næse-halslæge og få tjekket hans ører og hørelse...

Jeg ved fra jeres tidligere breve at han også har en storebror. I skal være opmærksomme på, om storebror (og måske også jer selv) har tendens til at gøre tingene for lillebror og svare for ham, sige tingene for ham. Hvis han er så god til at kommunikere med sit kropssprog, så kan man godt komme til måske at hjælpe ham lidt for meget, så han ikke behøver tale, ikke behøver sætte ord på. Dermed ikke sagt, at I ikke skal hjælpe ham, men prøv at være opmærksomme på nogle gange måske at afvente og se om han ...


Annonce

... vil begynde at bruge ord også...

I skal endelig fortsætte med at læse bøger. Det vil også være rigtig godt, at I øver nemme rim og remser med ham, synger børnesange, tager ham med i køkkenet, op at handle, sætter ord på ting I gør i hverdagen. I kan også med fordel lægge puslespil, eller lave billedelotteri, det kan også være en god måde at øve ord på :)

Det er vigtigt, at I bibeholder hans lyst til at snakke og kommunikere. Når I går ind og forsøger at hjælpe ham med at sige flere ord, så er det vigtigt, at han ikke føler sig presset. Det er vigtigt, at I ikke afkræver "kan du sige ...". Hvis han føler sig presset, vil det ikke hjælpe ham, tværtimod.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også meget vigtigt, at I ikke retter på ham, hvis han siger et ord forkert. Det er vigtigt, at han føler sig forstået, så hvis og når han forsøger at sige et nyt ord, så anerkend dette, vis at I forstår det, og gentag så ordet, så han hører det rigtigt. Det kan f.eks. være, at han beder om mælk, peger på glasset og signalerer, at han gerne vil have mælk. Så kan I sige "vil du bede om mælk?", og han svarer så måske "mæt" fordi han ikke kan sige "mælk". Her er det vigtigt, at I ikke retter ham, men blot gentager ordet mælk, så han hører det igen "hmm, dejlig mælk", "mælk må du gerne få" eller lignende og giver ham mælken, som han beder om :)

Der vil normalt være tilknyttet talepædagog til institutionen, og der er ikke nogen problemer i, at du eller pædagogerne kontakter ham/hende, for at høre, hvordan I skal forholde jer. Man vil normalt ikke begynde med talepædagog før omkring 3 års alderen, eller når han starter børnehave, og der er trods alt lidt tid til endnu. Men man kan godt sprogteste ham før, hvis man skønner det nødvendigt. Derudover vil en talepædagog jo kunne give jer lidt rådgivning omkring, hvordan I støtter hans sproglige udvikling bedst muligt de næste måneder frem og derefter kan man så vurdere, hvorvidt man vil skulle give ham lidt mere støtte sprogligt :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Drikke selv men vil ikke af med koppen igen

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag....

Læs hele brevet og Helens svar


26. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Om at sige fra

Hej Helen, Min søn er glad og leger over hele huset han kravler i lynets...

Læs hele brevet og Helens svar


20. april 2018 | Udvikling | 2 år

Børnehave

Hej Helen, Vi har idag en dreng der er præcis 2 år. Vi har for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Udvikling | 16 mdr.

Utryg ved andre end mor og far

Kære Helen. Vi skriver til dig da vi har udfordringer med vores dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex

Passiv rygning

Børn som udsættes for passiv rygning har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis og astma.

Børn som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen vil få dårligere lungefunktion.

Risikoen er større jo mere røg barnet udsættes for. Undgå derfor altid rygning i nærheden af børn.

Vær opmærksom på at rygning har betydning, når man taler om vuggedød.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annoncer

Annonce