Annonce

Annonce

Svar: Langvarig øjenkontakt


15. maj 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære du

Tak for dit brev - og hvor dejligt at du ser min brevkasse som et "frirum med plads til at stille mærkelige spørgsmål" - det er jo hele idéen, og jeg synes faktisk ikke, at dit spørgsmål er mærkeligt, tværtimod :)

Øjenkontakten med vores børn er vigtigt, og det betyder naturligt meget for dig, at du kan fornemme, at du har øjenkontakt med din dreng.

Øjenkontakten ændrer sig lidt hele tiden. De første uger vil barnet ikke kunne se så langt. Det nyfødte barn ser ofte bedst i en afstand af ca 30 cm. hvilket svarer til den afstand der er fra mors bryst og til mors ansigt, når du holder ham i din favn. Synet er den sans der udvikles sidst, og de første mange uger ser barnet ikke farver, men ser sort-hvid.

Stille og roligt begynder barnet at se sig mere omkring. Han vil være interesseret i dit ansigt og vil også begynde at kikke efter f.eks. en lysplet på væggen. Han vil kunne kikke på dig, ligge helt stille og følge dig og dine bevægelser med øjnene - uden at dreje sit hoved. Dette kalder man stille årvågenhed. Og han vil begynde at kikke mere rundt, komme med små lyde og begynde at pludre med dig - og så vil han kikke væk, fjerne blikket fra dig, fordi det er begrænset, hvor meget kontakt han kan kapere. Og når han så har fået en lille pause, så vil han være parat til at kikke efter dig igen.

I 5 ugers alderen begynder mange børn at interessere sig for kontraster, og det betyder, at han f.eks. kan være mere interesseret i at kikke på overgangen mellem dit hår og din pande, end at kikke dig direkte i øjnene hele tiden.

Og med den alder han har nu, hvor han er 2 måneder gammel, så vil han begynde at kunne se længere og længere. Når I har øjenkontakt, så vil du fornemme, at han kikker intenst, og han vil begynde at smile bevidst til dig. Han vil følge dig med øjenene, men han vil også blive mere og mere interesseret i verden omkring jer og han vil f.eks. blive interesseret i ting, der bevæger sig. Det kan være legetøj, som du bevæger, eller det kan være bladene på et træ, der bevæger sig i vinden. Det kan også være en solplet på væggen, der flytter sig. Igen vil han nogle gange kikke på dig og holde øjenkontakt med dig, men han vil også kunne blive fascineret af et billede på væggen bag dig og ...


Annonce

... fjerner sig derfor fra den direkte øjenkontakt.

I 12-16 ugers alderen vil han begynde at få mere rumfornemmelse, og han begynder at skelne imellem, om han er hjemme eller ude, begynder at skelne imellem, om han er i din favn, i fars favn eller i mormors favn. Han vil i denne alder også kunne begynde at lade sig forstyrre, når han spiser, så han nogle gange slipper brystet og kikker efter andre ting..

Hans øjenkontakt ændrer sig derfor lidt hele tiden. Og det er helt naturligt, at hans øjne søger rundt omkring dig, at han kikker på omgivelserne, bliver fanget af andre ting. Og det er også helt naturligt, at han lige nu synes, det er spændende at kikke på mormor, for hun er noget nyt at kikke på, så når hun kommer ind af døren, så er det vigtigt for ham at undersøge hende, finde ud af, hvad hun er for en...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Du fortæller, at han får ros alle vegne, og du har også en fornemmelse af, at du fint kan trøste og berolige ham - ligesom du skriver, at din sundhedsplejerske ikke har givet nogen anmærkninger om øjenkontakten... Og det lyder rigtig fint alt sammen. MEN, når det er sagt, så kan jeg godt fornemme, at du er bekymret, og jeg synes, det er vigtigt at tage denne bekymring alvorligt. Derfor synes jeg, at du skal tale med din læge omkring det. Derudover kan du også sagtens bede din sundhedsplejerske om at komme forbi og give dig et ekstra besøg - sige til hende, at du er bekymret for hans øjenkontakt, være ærlig omkring, hvordan du har det.

Manglende øjenkontakt kan skyldes forskellige ting og nogle babyer viser sig f.eks. at have behov for briller... Derfor bør både sundhedsplejerske og læge se på hans øjne og prøve at være med til at vurdere, om han udvikler tilstrækkeligt syn. Hvis man mistænker, at der er noget galt med hans synsudvikling, så kan du få en henvisning til en øjenlæge. Jeg har mødt flere babyer med briller i 4 måneders alderen...:)

Øjenkontakt kan naturligt ikke vurderes via en brevkasse, og der er ikke noget i det, du skriver, som "får alarmklokkerne til at ringe". Men naturligvis skal din bekymring tages alvorligt, og du skal ikke gå rundt med en følelse af, at alle synes du er lidt pjattet...

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke - og stort kram fra mig til dig:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Drikke selv men vil ikke af med koppen igen

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag....

Læs hele brevet og Helens svar


26. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Om at sige fra

Hej Helen, Min søn er glad og leger over hele huset han kravler i lynets...

Læs hele brevet og Helens svar


20. april 2018 | Udvikling | 2 år

Børnehave

Hej Helen, Vi har idag en dreng der er præcis 2 år. Vi har for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Udvikling | 16 mdr.

Utryg ved andre end mor og far

Kære Helen. Vi skriver til dig da vi har udfordringer med vores dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annoncer

Annonce