Annonce

Annonce

Svar: Motorisk udvikling - 5 mdr.


27. april 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Susan

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lillebror :) Og velkommen til - dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen, og nu selv har fået lyst til at skrive til mig :)

Det lyder umiddelbart som om, at lillebror er fint med motorisk. De normale rammer er meget vide og selvom han ikke er så hurtig som storebror var, så er det du fortæller stadig helt normalt for hans alder... Han er en fysisk stor dreng - han vejer 9 kg og det gør naturligt, at han har lidt flere kg at flytte og løfte på, og det kan naturligt godt gøre, at han motorisk har brug for lidt mere tid... men det er helt okay.

Du fortæller, at han især er aktiv på puslepuden. Når han ligger der, så drejer han sig, løfter fødderne og får fat i sine tæer osv. Men når du lægger ham på gulvet, bliver han motorisk mere stille... Du kan prøve at lægge puslepuden ned på gulvet, for at se om det kan gøre en forskel for ham. Du må også meget gerne hjælpe ham med at få fat i sine tæer, triller om egen akse, trille fra mave og ryg og ryg til mave ved at hjælpe ham på gulvet, så du gør han opmærksom på, at han også kan gøre det der. Ranglesokker på fødderne kan måske gøre ham interesseret i sine tæer, så han begynder at løfte benene op og få fat i tæerne, også når han ligger på gulvet.

Og det er netop på den måde at børn ofte lærer at trille fra ryg til mave. Når han ligger på ryggen, løfter han benene op, får fat i sine tæer og får overbalance og drejer derfor om på siden - og derfra videre om på maven.

Når han ligger på maven, må du gerne hjælpe ham med at få armene ind under kroppen, så han ligger på sine albuer og derfra øver sig i at komme op i strakt arm. Du kan med fordel lægge ham foran et spejl, så han ligger og kikker på sig selv. Det kan gøre det lidt mere spændende at ligge på maven og løfte sig op :)

Det er super, at I går til babysvømning, det vil naturligt være med til at stimulere ham motorisk. Du må derhjemme også meget gerne danse med ham, svinge ham rundt, lade ham "flyve" fra mor til far, dreje ham, vugge ham, hoppe med ham osv. Jo mere du kan tumle med ham og svinge ham rundt, jo bedre vil det være. Når du bevæger ham i alle retninger så stimuleres hans balance og dermed hans motoriske udvikling. Så bliv endelig ved med alt det du allerede forsøger. Det skal nok komme:)

Du skriver, at han nogle gange sidder i skråstol, og når han sidder der, så forsøger han at sætte sig op.. Du skal være opmærksom på, om hans mave- og halsmuskler er stærkere end hans ryg- og ...


Annonce

... nakkemuskler. Det er vigtigt, at han ligger på maven fordi han i maveliggende stilling får styrke i ryg, nakke, skuldre osv. til at kunne sidde, krybe, kravle - og måske skal I holde en pause fra skråstolen i en periode, netop for at få "styrket hans bagside" lidt :)

Han lyder til at have det rigtig godt, han pludrer, smiler, er opmærksom på storebror, er fuldt ud med mentalt og han elsker det - han kan også godt lide at bruge sine hænder og forsøger at få fat i ting, som ligger i nærheden - det er rigtig fint alt sammen. Igen - børn er forskellige og du har også helt ret i, at nogle gange så hjælper storebror måske lidt ekstra, og nogle gange er det sjovere bare at ligge og kikke på storebror, end at kæmpe med at flytte sig - det skal der naturligvis også være plads til :)

Ud fra det du fortæller, så er jeg ikke umiddelbart bekymret :)

Med hensyn til skemad, så må du gerne lade grøden være som en tyk vælling eller suppe lige nu, hvis det fungerer godt sådan. Så kan han starte med at vænne sig til smagen af andet end mælk og stille og roligt kan du så gøre grøden lidt mere fast, så han begynder at finde ud af spise mere rigtigt. Du må også gerne forsøge med lidt frugtmos, som ofte har en let luftig konsistens uden at være direkte tynd, for at se om han kan spise dette.

Det vil være rigtig fint, at du fortsætter med lidt skemad med den alder han har og den interesse han viser. Det er vigtigt netop at udnytte hans interesse til at få introduceret ny smag og konsistens. Hvis du venter, så kan du godt risikere at interessen så pludselig ikke er der :)

Når han kan spise 1/2 dl. grød til frokost, så vil jeg anbefale, at du starter med lidt grøntsagsmos til aften og en dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er.

Eftermiddag 16-17: Ammes og puttes til dagens 3. lur som ofte er en kort powernap

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres, når det fungerer med lidt grød til frokost.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes stadig ofte midt nat

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og at det giver lidt ro med på vejen. Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

24. juni 2018 | Udvikling | 18 mdr.

Rolige aktiviteter

Hej Helen, Har du nogle forslag til rolige aktiviteter man kan lave når man...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Udvikling | 18 mdr.

Badetid er pludselig ufedt

Hej Helen, Min store dreng har altid været glad for at gå i bad, elsker at...

Læs hele brevet og Helens svar


11. juni 2018 | Udvikling | 7 mdr.

Udvikling og motorik

Kære Helen Jeg skriver til dig i håb om, at du kan give et besyv med på min...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juni 2018 | Udvikling | 8 år

Store sociale problemer

Hej Vores søn på 8 år har store sociale problemer. Hans måde at kontakte...

Læs hele brevet og Helens svar


5. juni 2018 | Udvikling | 4 år, 11 mdr.

Flytning - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen Tak for din store forståelse for diverse problematikker og altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører

Mange børn lider af øreproblemer og har ofte mellemørebetændelse. Det er vigtigt at børn bruger hue og undgår kulde og træk på ørerne. Det gælder om at undgå forkølelse, som ofte er medvirkende faktor for mellemørebetændelse. Børn der har ondt i ørerne vil ofte tage sig til øret og dreje hovedet fra side til side. Tit vil de have svært ved at sove, da trykket i mellemøret stiger, når barnet ligger ned og derved forøges smerten. Det kan derfor være en god idé at have barnet hovedgærde. Evt....

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annoncer

Annonce