Annonce

Annonce

Svar: Mit barn vil ikke lege med andre børn


14. januar 2016

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :) Og tak for den fine beskrivelse af jeres lille datter og alle de tanker, du har gjort dig.

Det kan sagtens tænkes, at jeres datter lige nu skal have lidt tid til at vænne sig til institutionen igen. I har haft juleferie og for nogle børn kræver det lidt tilvænning at vende tilbage til institutionen efter ferien, som pædagogen i vuggestuen også har sagt.

Derudover tænker jeg, at hun jo ikke er ret gammel. Hun er kun 18 måneder og det er helt naturligt, at hun i denne alder hellere vil kikke på de andre børn end tage del i deres leg. Hun lærer rigtig meget af at studere de andre, følge med i, hvad de gør og hvad de kan og stille og roligt finder hun ud af, at hun måske kan det samme og vil forsøge sig lidt mere frem.

Det er også helt okay, at hun er lidt mere tryg ved større børn og voksne. Det er lettere at lege med ældre børn. Hvor små børn nogle gange gør uforudsete ting, skubber, tager legetøjet fra en osv. og kan være svære at aflæse, når man selv er lille, så vil ældre børn f.eks. jeres kusine på 7 år, tage hensyn til jeres datter og lege meget på jeres datters præmisser. Derfor kan det være lettere for jeres datter at lege med kusinen end med børnene i vuggestuen... at hun ikke så gerne har ville lege i juleferien kan hænge sammen med, at der er sket mange ting, mange har været samlet og situationen har været meget forskelligt fra den hverdag, som hun kender og det har gjort hende ekstra tilbageholdende.

Det lyder som om, at jeres datter umiddelbart er glad for institutionen, de andre børn og voksne. Hun bliver ikke ked af det, når de henvender sig til hende, men har det bedst med at observere lidt på afstand og hun tager ikke imod deres tilbud om at dele legetøj osv. I forhold til hendes alder, så vil det være normalt at hun interesserer sig for legetøjet og fanges af en bestemt leg, mere end hvem der leger hvad. Når man er så lille som hun er, så er det legen og ikke personerne der fanger interessen. Jeg tænker derfor, at pædagogerne skal forsøge at udnytte hendes interesse for musik, dans og bevægelse, ligesom det kan udnyttes, at hun interesserer sig for billederne på væggen og lignende.

Hvis man kan tage udgangspunkt i, hvad jeres datter godt kan lide og hvad hun interesserer sig for - så kan hun og pædagogen starte med netop en sådan aktivitet og andre børn vil så sandsynligvis komme og være med. På den måde kan man stille og roligt hjælpe hende til at lave noget sammen med de andre, netop fordi udgangspunkt ikke er, hvad de andre leger, men i stedet, hvad hun gerne vil lege med.

Jeg tænker også, at der ligger en pædagogisk opgave i at lade jeres datter ...


Annonce

... være med, hvor de andre børn er. Når flere børn leger sammen, så kan en pædagog sætte sig med jeres datter og sammen med hende kikke på og stille og roligt inddrage hende i det der foregår. Hun må ikke føle sig presset, det skal komme som noget helt naturligt.

Du spørger, hvad du kan gøre for, at din datter vil lege mere med de andre børn og min umiddelbare tanke er, at det er vigtigt at være rollemodel for hende. Når du og hun f.eks. er på biblioteket, på legepladsen og andre steder, hvor hun møder andre børn og voksne, så er det vigtigt, at du ikke presser hende til at lege. Du skal ikke sige "se de andre, du kan da også løbe hen og lege" eller lignende. I stedet skal du gå med hende, sætte jer i nærheden, tage del i legen osv. så hun hører og ser, hvad du gør. Når hun mærker og fornemmer, at du er tryg ved de andre børn, når hun ser, at du synes det er hyggeligt og rart at tale med de andre, kikke på deres legetøj, lege lidt med osv. så vil hun stille og roligt fornemme, at hun kan gøre det samme.

Det har derfor også noget at sige, hvordan du selv er som personlighed. Hvis du selv er tilbageholdende og en lidt introvert person, så vil din datter naturligt spejle dette. Det er helt okay, der er bestemt ikke noget i vejen for at have denne personlighed, men det jeg mener er, at når hun nu er det ekstra meget, så kan det være en god idé, at du prøver at trække lidt i den anden retning - dog uden, at hun presses til noget, som hun bestemt ikke er parat til. Hun skal have lov til at have den personlighed hun nu engang har og der er intet i vejen for at man tænker lidt mere over tingene, ser tingene lidt an og ikke med det samme springer ud i verden og i favnen på andre mennesker. Der kan være mange fordele ved at være den lidt mere tænksomme og velovervejede type:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Vær også opmærksom på, hvordan du omtaler hende overfor andre. Hvis du f.eks. har tendens til overfor bedsteforældre, pædagoger og andre voksne f.eks. at sige "hun har altid været stille" eller "hun er jo lidt genert" eller lignende, så er der en risiko for, at du er med til at holde hende i denne rolle. I takt med at hun vokser op, får mere og mere sprog og begynder at få mere og mere forståelse for sit selv, så kan hun begynde at føle, at hun er stille og genert, for det siger mor jo at hun er.

og så er det naturligvis rigtig godt, at vuggestuen er opmærksomme og at I taler om, hvordan I fælles kan støtte din datter og hendes sociale kompetencer. Det er vigtigt at følge op på, om hun ikke stille og roligt begynder at lege lidt mere med de andre i takt med at hun bliver ældre:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre.

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

5. november 2017 | Udvikling | 16 mdr.

Konflikter - 16 måneder

Kære Helen, Vores datter er nu 16 måneder og i en rivende udvikling. Hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Drikke selv men vil ikke af med koppen igen

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag....

Læs hele brevet og Helens svar


26. oktober 2017 | Udvikling | 11 mdr.

Om at sige fra

Hej Helen, Min søn er glad og leger over hele huset han kravler i lynets...

Læs hele brevet og Helens svar


20. april 2018 | Udvikling | 2 år

Børnehave

Hej Helen, Vi har idag en dreng der er præcis 2 år. Vi har for en måned...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Udvikling | 16 mdr.

Utryg ved andre end mor og far

Kære Helen. Vi skriver til dig da vi har udfordringer med vores dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der dog vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. Billeder med kontrastfyldte farver eller sort/hvid billeder er gode til at fange babyen interesse og er med til at udvikle evnen til at se og fokusere. Små børn skeler og det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annoncer

Annonce