Annonce

Annonce

Svar: At sove ude i krybbe om vinteren


14. december 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev, og du skal bestemt ikke undskylde for alle dine spørgsmål - jeg vil meget gerne svare, det er jo hele idéen med min brevkasse :)

Det er meget svært at give helt præcise retningslinjer for, hvornår det er forsvarligt at sove ude - og det er noget meget kulturelt for os i Danmark, at vi synes vores børn skal sove udenfor både sommer og vinter. Men der er naturligvis lidt forskellige retningslinjer, som man bør forsøge at følge.

Som udgangspunkt må børn ikke sove ude, når temperaturen er under 10 minusgrader. Derudover skal man sikre sig, at barnet sover et sted, hvor der er læ for blæst, regn, sne osv. Og i en institution anbefales f.eks. at børnene sover i en liggehal.

Barnevognen eller krybben som barnet sover i skal være vind- og vandtæt. Bunden bør være isoleret f.eks. med skumgummi, og barnet bør sove med hue, og bør sove i en form for sovepose, som har hætte og lukkede ærmer, så barnets hænder, fødder og hoved er beskyttet. Barnet skal være iklædt f.eks. uld som du også bruger og barnet skal puttes med en dyne, der dækker barnets krop både opadtil og til siderne.

Og så skal man naturligvis have barnet under opsyn, når det sover og jo yngre barnet er og jo koldere det er, jo mere skal man holde øje med barnet. Man skal mærke barnet i nakken for at vurdere, om barnets temperatur er passende.

Sundhedsstyrelsen har lavet en del retningslinjer for sovemiljøet i daginstitutioner og disse bør vuggestuen naturligt følge - der er mange, men nogle af dem kommer her:

I forhold til krybber, så anbefales det, at hver barn har sin egen krybbe og sin egen madras. Dyner og puder skal vaskes ved 60 grader mindst 2 gange årligt og efter behov. Madrasser skal kunne vaskes og aftørres efter behov og mindst 1 gang om måneden. Og ikke vaskbare madrasser skal renses mindst 2 gange årligt. Skummadrasser og skumhynder med jordslåede pletter skal kasseres.

Krybber skal holdes tørre og fri for skimmelsvamp, det ...


Annonce

... frarådes at bruge krybber lavet af møbelplader, fordi de let angribes af frugt. Sundhedsstyrelsen anbefaler i deres bog "Hygiejne i daginstitutioner" følgende daglige rutiner: "Sengetøj og madrasser luftes og tages ind umiddelbart efter brug. Stabling af madrasser kan medføre skimmelvækst. Madrasser bør derfor opbevares under ventilerede og opvarmede forhold på en sådan måde, at de får mulighed for at tørre. Sengetøjet anbringes først igen i krybben/barnevognen, når den atter tages i brug"

Det betyder altså i forhold til dit spørgsmål - at din dreng bør puttes på en madras og med en dyne eller i en sovepose, som har været indendøre og som dermed ikke er kold. Det kan godt være at krybben står ude hele døgnet, men sengetøjet og madrassen skal indenfor og først ud, når det skal bruges.

Derudover anbefales det, at krybberne står i læ eller i en liggegal - det betyder et udvendigt rum med vægge på tre sider og åbning mod det fri. Der skal være tag på liggehallen, så man undgår solindfald, blæst, rimfald, sne og regn hvor børnene sover.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til sovedragt, så kan en fleecedragt eller sovepose i fleece godt være en mulighed. Men det er ikke sikkert, at det er varmt nok, og jeg tænker, at den nok ikke giver nogen større forskel i forhold til den ulddragt, som du/de allerede putter ham i. En mulighed er at du køber en blød flyverdragt eller dundragt til ham - du kan prøve at søge på netop "flyverdragt", "dundragt" eller "barnevognsdragt" eller måske bruger en sovepose, der er flere muligheder. Jeg vil faktisk foreslå dig, at du taler med pædagogerne i institutionen om, hvad de anbefaler - fordi behovet kan være lidt forskelligt alt efter hvor han sover, hvor varm han er osv. Generelt er det en god idé at vælge en sovedragt, som er blød og uden knapper, lynlåse og lignende ved ryggen, fordi det ikke er rart at ligge på, når man skal sove :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

19. marts 2018 | Udstyr | 15 mdr.

Middagslur i barnevogn

Hej Helen, Hvornår stopper børn oftest med at sove lur i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. marts 2018 | Udstyr | 10 mdr.

Overtøj

Hej Helen Jeg har en dejlig krudtugle på 10 mdr, som netop er startet i...

Læs hele brevet og Helens svar


14. december 2017 | Udstyr | 19 mdr.

Løbecykel

Hej Helen Min søn har en løbecykel fra Pukylino på 4 hjul som han kører...

Læs hele brevet og Helens svar


11. december 2017 | Udstyr | 10 mdr.

Tågang og fodtøj til baby

Hej Helen, Jeg har et par korte spørgsmål mht. sko til baby. Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


1. december 2017 | Udstyr | 18 mdr.

Hjemmesko

Hej Helen Skriver til dig for at høre din mening omkring sutsko herhjemme?...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annoncer

Annonce