Annonce

Annonce

Svar: Mad til syge børn


12. januar 2008

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Sonja

Når børn er syge med opkastning, diarre og feber, så er det især vigtigt at være opmærksom på at barnet skal have nok væske. Det betyder ikke så meget, hvad børnene spiser, men det vigtigste er at få dem til at drikke.

Det kan være en god idé at give dem lidt fortyndet æblejuice og kan du få dem til at spise lidt Tykmælk eller A38 med reven æble så er det også rigtig godt. Mælk af kop, skal man dog holde igen med, hvis de kaster op, det kan virke kvalmende.

Du skal holde øje med den almene tilstand, det vil sige hvordan de virker i forhold til hvordan du ellers kender dem. Hvis de virker friske og glade, smiler, pludrer, leger osv. så har de det okay selvom de har diarré og kaster op. Men hvis du oplever at de er sløve, at de ikke reagerer som de plejer, at de bare ligger hen, er svære at få kontakt med osv. så skal du have fat i en læge.

Når man har diarré og kaster op så taber man meget væske, og derved kan man blive dehydreret (udtørret) i en sådan grad, at det kan være livsfarligt. Det er ikke bare væsketabet, som er farligt, men også tabet af salte (elektrolytter). Saltene er livsnødvendige for at kroppen skal kunne holde sit indre miljø stabilt. Det er vigtigt at der er balance imellem natrium og kalium i kroppen.

Det er sådan at man kan købe en rehydreringsvæske som hjælper med at genoprette natrium og kaliumbalancen. Dette hedder 'Revolyt' og det kan bruges til både voksne og børn.

Til Børn under 2 år gives 120 ml per kilo legemsvægt i de første seks timer eller 50-100 ml efter hver tynd afføring. Hvis barnet stadig er sløjt efter seks timer, fortsættes behandlingen, indtil diarréen aftager. Herefter kan indtagelsen af Revolyt trappes ...


Annonce

... ned.

Behandlingen fortsætter, indtil de tynde afføringer aftager. Man bør IKKE tilsætte andet end almindeligt postevand til opløsningen (Man skal altså ikke tilsætte f.eks. saft eller sukkerholdige drikke).

Hvis børnene er under 2 år, så synes jeg det er fornuftigt at kontakte lægen med henblik på om det vil være relevant og okay at give Revolyt. Hvis diarren fortsætter, så kan man også altid overveje om man skal tage en afføringsprøve.

Infektion med Rotavirus er den mest almindelige årsag til alvorlig diarré hos spædbørn. Sygdommen rammer typisk børn i alderen fra et halvt til to år og de fleste børn, der bliver inficeret med rotavirus, bliver selv raske efter fire til otte dage. Der er dog børn som bliver så syge af opkastning og diarré og det væsketab der følger med, at de skal indlægges på sygehus.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 21. mar.: Børn og opdragelse, Esbjerg

Se flere foredrag med Helen ...


Symptomerne på Rotavirus er: Diarré, opkastning, mavesmerter, feber. Og ved at analysere på en afføringsprøve kan man finde ud af om det er denne virus dine børn f.eks. har.

Ud over A38, revne æbler osv. så er det ofte også en god idé at give banan, lyst brød, tvebakker, mariekiks er faktisk godt her (selvom det normalt ikke kan anbefales). Det er normalt godt at give børn mad med højt fiberindhold, men netop ved opkastning og diarre er det faktisk vigtigt ikke at give for meget groft brød, råkost og lignende. Det er derimod vigtigere med det lyse brød, koge grøntsagerne og faktisk kan det også være en god idé i en periode, at koge det vand, som barnet drikker. Ris og godt kogt pasta uden noget til kan også være rigtig godt.

Ellers så handler det jo meget om at give barnet det, som barnet viser interesse i at få:o)

Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre og rigtig god bedring med dem:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

6. marts 2019 | Sygdom | 8 mdr.

Svamp i tissekonen

Kære Helen Jeg har et spørgsmål, jeg håber, du kan hjælpe lidt med. Kan små...

Læs hele brevet og Helens svar


16. februar 2019 | Sygdom | 5 mdr.

Skoldkopper - 5 mdr.

Hej Helen. Jeg skriver til dig for at høre dine råd omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


13. februar 2019 | Sygdom | 5 år, 7 mdr.

Den svære samtale

Kære Helen Jeg har siden lillebrors fødsel døjet med vrøvl med mine...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2019 | Sygdom | 8 mdr.

Umodne øjenmuskler?

Hej Helen. Jeg har den dejligste datter på 8 måneder, som jeg har et...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2018 | Sygdom | 2 år, 9 mdr.

Opkast og slim

Hej, Hugo har, siden han var helt ny indimellem kastet slim op. Det sker...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse

Barnets første afføring kaldes meconium og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve og man kan på afføringen således se om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer som kun får brystmælk vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn der ammes kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer der både får brystmælk og...

Læs mere i Babylex

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce