Annonce

Annonce

Svar: Omgangssyge og kost


17. november 2022

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L.

Tak for dit brev - og jeg er ked af at høre, at din datter er blevet syg. Forhåbentlig er det hurtigt overstået...:)

Da din datter er 2 år gammel, må hun få det meste, og det er vigtigt, at du giver hende det at spise og drikke, som hun umiddelbart virker glad for. Det er især vigtigt, at hun får væske nok, når hun både har diarre og kaster op - og at du forsøger at give hende noget mad, som hun så vidt muligt kan holde i sig.

Det kan være en god idé at give hende æble - især revet æble på en grød eller lidt æblejuice vil være rigtig godt. Æble indeholder blandt andet kalium, som man mister, når man har diarre og kaster op.

Banan kan også være godt, når du ønsker at "samle hendes mave" lidt. Det kan være banan i stykker, eller moset banan, hvordan hun nu bedst kan lide det. Måske vil hun blive glad for en bananpandekage eller lignende, det må hun også gerne få.

Surmælksprodukter af typen Tykmælk, A38, Cultura, sødmælks- eller letmælksyoghurt med Acidophilus kan være en idé. Mælkesyrerne kan have en god effekt på maven.

Lyst brød, som f.eks. toastbrød er skånekost. Det kan også være hjemmebagte boller af den lysere slags, hvor du f.eks. også bruger lidt yoghurt i dejen. En bolle eller et stykke toastbrød kan spises, som det er - men du kan også prøve at riste det lidt.

Mariekiks eller en tvebak er også en mulighed... Selvom du som udgangspunkt bør give din datter brød med et højt indhold af fibre, så gælder det ikke, når hun har problemer med diarre og opkast, her er det lyse brød, Marie kiks, og lignende ofte bedst:)

Kogte ris eller lidt ...


Annonce

... godt kogt pasta kan også være mildt for maven - og er noget, som mange børn godt kan lide. Det kan også være en god idé at tilbyde dette netop for at sikre, at hun får lidt at spise:)

Grøntsager bør koges eller laves i ovn - du bør undgå for mange rå grøntsager, når hun har problemer med maven - men igen, har hun lyst til peberfrugt eller agurk, så skal hun naturligt have lov til at spise dette:)

Kylling og kalkun er også en god idé. Det lyse kød er ofte mere skånsomt for maven end f.eks. oksekød. Også her gælder at kogt kød er mildere for maven end stegt kød. Det er dog helt fint med f.eks. kødsovs, det kan også være kyllingenuggets eller lignende, hvis det er dette, hun har mest lyst til at spise:)

Lys og mild fisk, som f.eks. rødspætte eller torsk, kan være en mulighed. Laver du fisken i ovnen eller koger den, så er den også mere skånsom, end hvis det steges. Torskerogn kan også være en idé, hvis hun kan lide det.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det er en god idé at undgå mad, som er meget fedtholdigt, eller som har et højt indhold af sukker.

Sørg for at hun drikker masser af vand. Vand er den bedste tørstslukker, og det kan nogle gange være en idé at give kogt afkølet vand, for at skåne maven lidt ekstra. Har hun lyst til smoothies eller lignende, er det dog også helt okay - det er som nævnt vigtigt, at hun drikker:)

Nogle børn har glæde af at få en kur med mælkesyrebakterier, der findes her forskellige muligheder. Du kan evt. tilbyde dette sammen med d-vitamin, som hun jo stadig skal have hver dag:)

Jeg håber, at du kan bruge dette videre, og ønsker jer rigtig god bedring herfra:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. november 2022 | Sygdom | 7 mdr.

Væske på ørene

Hej Helen Jeg har været til ørelæge med lillebror, og han var fyldt op med...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2022 | Sygdom | 13 mdr.

Rød numse - blister

Kære Helen Vores søn får fra tid til anden hvad der ligner små hvide...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2022 | Sygdom | 1 mdr.

5 uger og kan ikke finde ro

Hej Helen. Så er jeg tilbage da vi fik en lillebror sidst i aug. Han var en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dagtilbud til børn

Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.

Dagtilbud omfatter:

- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn

- Børnehaver for 2-6-årige

- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper

- Fritidshjem

- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.

Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.

Hvis I ønsker at få jeres barn...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce