Annonce

Annonce

Svar: Udslæt om mund - kontakteksem eller allergi?


4. oktober 2020

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med jer

Tak for brevet og det fine spørgsmål omkring allergi eller en kontakt-reaktion :)

Det lyder rigtigt, at jer datter reagerer med lokalirritation om munden på grund af tomatsovsen og ikke noget allergisk. Præcis som I også har oplevet med storesøster, når hun som lille spiste ketchup.. Mange børn reagerer på denne måde overfor f.eks. tomat, og når I ikke oplever det i samme grad hos storesøster mere, så kan det godt hænge sammen med, at hun spiser bedre nu, så det meste mad lander i munden, ligesom hun også har en alder, hvor hun naturligt selv kan tørre sig om munden...

Jeg kan naturligvis ikke udelukke, at jeres datter kan have allergi overfor fisk eller skaldyr, men jeg tænker umiddelbart, at hvis det var tilfældet, så ville hun sandsynligvis blive påvirket i munden og svælget. Hun ville sandsynligvis hæve op, og det ville klø i munden på hende, ligesom hun også ville kunne få ondt i maven, kaste op og måske få diarré. Hun ville også kunne få udslæt (nældefeber) eller have problemer med børneeksem.. Og hun har ingen andre symptomer end røde pletter omkring munden, som ...


Annonce

... forsvinder i løbet af en halv times tid (hvilket naturligvis også kan være slemt nok). Samtidig ses allergi overfor fisk ofte først fra 2 års alderen og op, men igen, det kan ikke udelukkes, og det kan også godt dukke op tidligere...

Sandsynligheden for at det er allergi, tænker jeg umiddelbart ikke er ret stor, men jeg kan ikke diagnosticere, og hvis I vil være helt sikre, kan I det være en god idé at tale med jeres læge omkring det. Man kan f.eks. godt lave en priktest på små børn og/eller tage en blodprøve, hvis lægen skønner det relevant, også selvom barnet er under 2år. Det er dog en lægelig vurdering :)


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

I kan prøve at smøre jeres datter med lidt vaseline omkring munden, når hun spiser, for på den måde at lave en hinde, som måske kan gøre, at huden ikke reagerer så voldsomt. Det er også en god idé, at I løbende gennem måltidet, tørrer med en fugtig lun klud omkring munden på hende, så mad ikke får lov til at sidde der for længe - men det lyder som om, at I allerede er meget opmærksomme på dette og faktisk gør det helt rigtige.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce