Annonce

Annonce

Svar: Forkølelse og Covid-19


5. maj 2020

Kategori:
Alder:
3 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Signe

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring COVID-19 og forkølelse :)

Der er god grund til, at vi skal være opmærksomme på, at vore børn ikke fryser, og at vi skal beskytte dem mod kulde og træk. Kulde og træk kan nemlig medvirke til at nedsætte den naturlige modstandskraft hos barnet.

Det er afgørende for vores immunforsvar, at vi har en nogenlunde konstant kropstemperatur. Kroppens temperatur er med til at regulere vores forsvar mod sygdomme, vores immunforsvar virker bedre og hurtigere, hvis vi har en høj temperatur, og modsat kan immunforsvaret arbejde mere trægt og langsomt, hvis vi udsættes for kulde.

Undersøgelser viser imidlertid også, at kulde-varme alene ikke forklarer, hvorfor kroppen nogle gange er mere modtagelig overfor sygdomme. Hvis man f.eks. udsætter en gruppe mennesker for ens kuldepåvirkning og samtidig påvirker dem med forkølelsesvirus, vil kun nogle af forsøgspersonerne blive syge - dette understreger derfor, at der er andre faktorer, som indvirker på om vores immunforsvar fungerer effektivt.. søvn og stress kan f.eks. påvirke, ligesom hvorvidt vi har mødt det pågældende forkølelsesvirus før og derfor har opbygget forsvar mod netop det.

Førhen i tiden sagde man "det er vigtigt med varme fødder", og det har man faktisk også undersøgt. Forskerne har blandt andet lavet forsøg, hvor en gruppe mennesker er blevet placeret med fødderne i koldt vand, mens en kontrolgruppe sad med fødderne i en tom balje. Flere af forsøgspersonerne udviklede forkølelse efter 4-5 dage, hvis de havde siddet med fødderne i koldt vand. Undersøgelsen viste dog også, at det ikke kun var afkølingen af fødderne, men også andre faktorer som spillede ind...

En af forklaringerne er blandt andet, at kroppen skruer ned for blodomløbet, når vi fryser. Blodkarrene i huden og slimhinderne trækker sig sammen for at holde temperaturen stabil og høj om de livsvigtige organer som f.eks. hjerte og lunger. Det betyder, at der bliver transporteret færre sygdomsbekæmpende hvide blodlegemer ud til de slimhinder som eksponeres for kuld f.eks. i næsen, ...


Annonce

... munden og halsen. Dermed stiger risikoen for infektion - virus har lettere ved at trænge ind - og vi bliver lettere syge.

Jeg tænker, at det er vigtigt, at din dreng ikke fryser. Og måske vil han have glæde af et par fingerhandsker, som kan varm lidt, men stadig ikke generer hans håndbevægelser og mulighed for at lege.

Han kan også have glæde af uldundertøj, fordi det vil hjælpe ham med at regulere kropstemperaturen. Du kan købe "sommeruld", som ikke er så tykt vævet, men som stadig giver en luftig struktur omkring hans hud, så han holdes varm - som kan suge, hvis han sveder og lune, hvis han fryser. Uld kan altså hjælpe ham og sikre, at han bliver holdt varm og tør, uanset om han sidder, stille, løber eller klatre omkring... og uanset om han nogle gange tager jakken af eller har den på...

Når det så er sagt - hvad betyder det at hans næse løber? Er der tale om gult/grønt snot eller er der tale om klar væske? Det er jo ikke sikkert, at jeres dreng er forkølet, måske har han høfeber og allergi overfor f.eks. birkepollen, som er i luften i øjeblikket.
Pollenallergi giver typisk symptomer fra næse og øjne fra slutningen af januar til starten af september. Det starter med pollen fra el eller hassel, derefter birkepollen, og om sommeren kommer så græspollen og bynkepollen...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Da de er ude hele dagen, kan han jo godt være ekstra eksporteret overfor pollen og godt være eksponeret på en anden måde end derhjemme - alt efter hvad I har af beplantning, hvor I bor... bare en tanke... :)

Nogle børn reagerer også på skimmelsvampesporer, som også kan være i luften - ofte dog en lille smule senere end tilfældet lige nu, men det kan være værd at medtænke...

Høfeber viser sig ved at næsen løber med klar tynd og vandig væske og ofte også virker tilstoppet. Næsen klør ofte. Jeres dreng vil nyse og vil også ofte få lidt røde og kløende øjne...

Måske er jeres dreng ikke forkølet, men reagerer på pollen i luften... På Astma-Allergi Danmark kan du læse meget mere om høfeber :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

21. juli 2020 | Sygdom | 2 mdr.

Bange for der sker mit barn noget

Hej Helen. Jeg lider af OCD og det er blevet tricket efter fødslen af nr...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juli 2020 | Sygdom | 6 mdr.

Opstart af mad giver slemme mavekneb

Kære Helen Tak for dit svar på min tidligere henvendelse angående min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


1. juli 2020 | Sygdom | 4 mdr.

Utilfreds baby - 4 mdr.

Hej Helen Jeg skriver til dig, da jeg har en søn, som jeg ikke formår at...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juni 2020 | Sygdom | 7 mdr.

Rødt mærke på næsen

Hej Helen Min datter på 7 mdr har et lille rødt mærke imellem næseborene....

Læs hele brevet og Helens svar


11. juni 2020 | Sygdom | 9 mdr.

Vågner stadig af bøvser

Kære Helen. Vores datter på 9 mdr. har altid døjet meget med luft i maven....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge og her kigger man via et apparat som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Man ser især på størrelsen af en lille hævelse af barnets nakke, en væskebræmme, som kan give et fingerpeg om at her er en risiko for at barnet har Downs Syndrom.

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce