Annonce

Annonce

Svar: Forkølelse og Covid-19


5. maj 2020

Kategori:
Alder:
3 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Signe

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring COVID-19 og forkølelse :)

Der er god grund til, at vi skal være opmærksomme på, at vore børn ikke fryser, og at vi skal beskytte dem mod kulde og træk. Kulde og træk kan nemlig medvirke til at nedsætte den naturlige modstandskraft hos barnet.

Det er afgørende for vores immunforsvar, at vi har en nogenlunde konstant kropstemperatur. Kroppens temperatur er med til at regulere vores forsvar mod sygdomme, vores immunforsvar virker bedre og hurtigere, hvis vi har en høj temperatur, og modsat kan immunforsvaret arbejde mere trægt og langsomt, hvis vi udsættes for kulde.

Undersøgelser viser imidlertid også, at kulde-varme alene ikke forklarer, hvorfor kroppen nogle gange er mere modtagelig overfor sygdomme. Hvis man f.eks. udsætter en gruppe mennesker for ens kuldepåvirkning og samtidig påvirker dem med forkølelsesvirus, vil kun nogle af forsøgspersonerne blive syge - dette understreger derfor, at der er andre faktorer, som indvirker på om vores immunforsvar fungerer effektivt.. søvn og stress kan f.eks. påvirke, ligesom hvorvidt vi har mødt det pågældende forkølelsesvirus før og derfor har opbygget forsvar mod netop det.

Førhen i tiden sagde man "det er vigtigt med varme fødder", og det har man faktisk også undersøgt. Forskerne har blandt andet lavet forsøg, hvor en gruppe mennesker er blevet placeret med fødderne i koldt vand, mens en kontrolgruppe sad med fødderne i en tom balje. Flere af forsøgspersonerne udviklede forkølelse efter 4-5 dage, hvis de havde siddet med fødderne i koldt vand. Undersøgelsen viste dog også, at det ikke kun var afkølingen af fødderne, men også andre faktorer som spillede ind...

En af forklaringerne er blandt andet, at kroppen skruer ned for blodomløbet, når vi fryser. Blodkarrene i huden og slimhinderne trækker sig sammen for at holde temperaturen stabil og høj om de livsvigtige organer som f.eks. hjerte og lunger. Det betyder, at der bliver transporteret færre sygdomsbekæmpende hvide blodlegemer ud til de slimhinder som eksponeres for kuld f.eks. i næsen, ...


Annonce

... munden og halsen. Dermed stiger risikoen for infektion - virus har lettere ved at trænge ind - og vi bliver lettere syge.

Jeg tænker, at det er vigtigt, at din dreng ikke fryser. Og måske vil han have glæde af et par fingerhandsker, som kan varm lidt, men stadig ikke generer hans håndbevægelser og mulighed for at lege.

Han kan også have glæde af uldundertøj, fordi det vil hjælpe ham med at regulere kropstemperaturen. Du kan købe "sommeruld", som ikke er så tykt vævet, men som stadig giver en luftig struktur omkring hans hud, så han holdes varm - som kan suge, hvis han sveder og lune, hvis han fryser. Uld kan altså hjælpe ham og sikre, at han bliver holdt varm og tør, uanset om han sidder, stille, løber eller klatre omkring... og uanset om han nogle gange tager jakken af eller har den på...

Når det så er sagt - hvad betyder det at hans næse løber? Er der tale om gult/grønt snot eller er der tale om klar væske? Det er jo ikke sikkert, at jeres dreng er forkølet, måske har han høfeber og allergi overfor f.eks. birkepollen, som er i luften i øjeblikket.
Pollenallergi giver typisk symptomer fra næse og øjne fra slutningen af januar til starten af september. Det starter med pollen fra el eller hassel, derefter birkepollen, og om sommeren kommer så græspollen og bynkepollen...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Da de er ude hele dagen, kan han jo godt være ekstra eksporteret overfor pollen og godt være eksponeret på en anden måde end derhjemme - alt efter hvad I har af beplantning, hvor I bor... bare en tanke... :)

Nogle børn reagerer også på skimmelsvampesporer, som også kan være i luften - ofte dog en lille smule senere end tilfældet lige nu, men det kan være værd at medtænke...

Høfeber viser sig ved at næsen løber med klar tynd og vandig væske og ofte også virker tilstoppet. Næsen klør ofte. Jeres dreng vil nyse og vil også ofte få lidt røde og kløende øjne...

Måske er jeres dreng ikke forkølet, men reagerer på pollen i luften... På Astma-Allergi Danmark kan du læse meget mere om høfeber :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forbereder du babynumsen på de varme sommerdage

Varme sommerdage er dejlige, men de kan genere små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på røde babynumser.
Ved at erstatte vand, sæbe, vådservietter med Olívy baby care – diaper change kan du nemt og skånsomt forebygge alle de hudproblemer, der ellers følger ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce