Annonce

Annonce

Svar: Udslæt


2. oktober 2019

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter :)

Det lyder som om, at jeres datter har været hårdt ramt med forskellige infektioner og netop hånd-mund-fod-syge og tredages-feber giver forskellige former for udslæt. Det samme gør skoldkopper, som der har været tilfælde af i vuggestuen, og derudover har hun jo også haft øreproblemer, været forkølet og generelt været ret generet - og det kan også give udslæt på kroppen...

Det er rigtig svært at sige, hvad hendes udslæt skyldes, men der er ingen tvivl om, at det er voldsomt generende for hende, og jeg tænker umiddelbart, at det måske er lidt lang tid at vente en måned på at se lægen igen, for hun har jo ikke fået det bedre, og hendes udslæt har ændret sig, så det nu ligner børneeksem mere end tidligere... Hos de fleste børn med børneeksem begynder dette før 1 års alderen, men det kan også sagtens opstå nu... og børneeksem kan faktisk se meget forskelligt ud...

Jeg tænker umiddelbart, at I skal bestelle en tid hos en hudlæge, der er specialiseret i netop børn, hud og udslæt, for at finde ud af, hvad der kan være tale om hos jeres datter og dermed også finde ud af, hvordan det skal behandles. Det kræver henvisning fra egen læge at komme til hudlæge.

Jeg forstår godt bevæggrundene for at behandle jeres datter med cremer, olier osv. som er så naturlige som muligt - men det kan godt være, at jeres datter har brug for en kortisonkur... altså behandling med en steroidcreme, fordi hun lige nu er så påvirket som hun er. Når det klør så meget som det gør, så kan hun risikere at kradse hul på huden, og det giver indgangsport til mikroorganismer og dermed risiko for infektion. Det ødelægger naturligt også hendes søvn, hvis kroppen klør og kradser, som I beskriver, hendes appetit og hendes overskud til at lege og blot være hende kan også blive påvirket...

Sæbe og langvarige bade vil udtørre huden, men det kan være en idé at give hende et dagligt bad, det bør dog være kortvarigt og vandet ikke alt for varmt. Hvor meget sæbe du kommer i badet er et individuelt skøn.. men det er vigtigt at skylle sæben ...


Annonce

... af bagefter. Hvis der er tale om børneeksem, så er man ikke helt enige om, hvorvidt olie i badevandet er en god idé - nogen mener, at det er godt, andre mindre godt. I stedet anbefales, at man efter afskylning af sæbe og frottering med håndklædet skal smøre kroppen ind i fugtighedscreme - det vil også være med til at holde på fugtigheden fra vandet i huden.

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at købe svanemærkede produkter, vasker med neutral, at du overvejer hvad I spiser osv. for er der tale om børneeksem, så ved man, at det nogle gange kan forværres af visse fødevarer og man ved også at visse tilsætningsstoffer hos 2-3% af børnene med børneeksem vil give forværring - her ser man ofte udslæt i form af nældefeber...

Netop nældefeber er også en mulighed - det er et blegrødt kløende udslæt, som rammer mange børn, og det kan sidde overalt på kroppen. De kommer ofte et sted - ligner nælder (som når man brænder sig på brændenælder) og sidder så der i nogle timer, forsvinder og sidder så et andet sted på kroppen. Ofte finder man ikke årsagen til nældefeber, men det kan f.eks. skyldes overfølsomhed, eller det kan komme på grund af forskellige infektioner (som jo godt kunne være tilfældet hos jer - og hvor lægen også har sagt, at hendes immunforsvar lige nu arbejder på højtryk).


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Nældefeber som skyldes noget barnet indtager opstår ofte en times tid efter at barnet har spist. Hver gang barnet spiser det, som barnet reagerer på (f.eks. nødder, skaldyr, appelsiner, tomater) så vil der opstå nældefeber.

Men hos børn ser man ofte også nældefeber i forbindelse med sygdomme i lungerne, ørerne, maven og halsen - og du beskriver jo netop, at jeres datter har været forkølet, har haft øreproblemer, og også hostet (strubehoste)... og nældefeber i den forbindelse kan derfor være normalt...

Nældefeber kan man blandt andet behandle med antihistamin - det virker sløvende og kan derfor gives til natten... Men igen - tal med jeres læge eller en hudlæge, så I ved, hvad det er I behandler og hvorfor :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig god bedring med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

19. juli 2023 | Sygdom | 19 mdr.

Autisme? Del 6

Kære Helen Jeg skriver nu til dig igen, da jeg har brug for at dele nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juli 2023 | Sygdom | 18 mdr.

Stramt læbebånd

Hej Helen. Har skrevet til dig tidligere omkring vi har et uroligt barn på...

Læs hele brevet og Helens svar


1. juli 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Svamp, baby 4 uger

Kære Helen Vores datter på 4 uger har fået svamp i bleområdet og i munden....

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Utrøstelig baby

Hej Helen, Tak for dit svar på det tidligere brev. Min søn græder...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2023 | Sygdom | 18 mdr.

Autisme? - Del 4.

Kære Helen. Tak for dine uddybende svar. Det betyder utroligt meget. Jeg har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce