Annonce

Annonce

Svar: Udslæt


2. oktober 2019

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter :)

Det lyder som om, at jeres datter har været hårdt ramt med forskellige infektioner og netop hånd-mund-fod-syge og tredages-feber giver forskellige former for udslæt. Det samme gør skoldkopper, som der har været tilfælde af i vuggestuen, og derudover har hun jo også haft øreproblemer, været forkølet og generelt været ret generet - og det kan også give udslæt på kroppen...

Det er rigtig svært at sige, hvad hendes udslæt skyldes, men der er ingen tvivl om, at det er voldsomt generende for hende, og jeg tænker umiddelbart, at det måske er lidt lang tid at vente en måned på at se lægen igen, for hun har jo ikke fået det bedre, og hendes udslæt har ændret sig, så det nu ligner børneeksem mere end tidligere... Hos de fleste børn med børneeksem begynder dette før 1 års alderen, men det kan også sagtens opstå nu... og børneeksem kan faktisk se meget forskelligt ud...

Jeg tænker umiddelbart, at I skal bestelle en tid hos en hudlæge, der er specialiseret i netop børn, hud og udslæt, for at finde ud af, hvad der kan være tale om hos jeres datter og dermed også finde ud af, hvordan det skal behandles. Det kræver henvisning fra egen læge at komme til hudlæge.

Jeg forstår godt bevæggrundene for at behandle jeres datter med cremer, olier osv. som er så naturlige som muligt - men det kan godt være, at jeres datter har brug for en kortisonkur... altså behandling med en steroidcreme, fordi hun lige nu er så påvirket som hun er. Når det klør så meget som det gør, så kan hun risikere at kradse hul på huden, og det giver indgangsport til mikroorganismer og dermed risiko for infektion. Det ødelægger naturligt også hendes søvn, hvis kroppen klør og kradser, som I beskriver, hendes appetit og hendes overskud til at lege og blot være hende kan også blive påvirket...

Sæbe og langvarige bade vil udtørre huden, men det kan være en idé at give hende et dagligt bad, det bør dog være kortvarigt og vandet ikke alt for varmt. Hvor meget sæbe du kommer i badet er et individuelt skøn.. men det er vigtigt at skylle sæben ...


Annonce

... af bagefter. Hvis der er tale om børneeksem, så er man ikke helt enige om, hvorvidt olie i badevandet er en god idé - nogen mener, at det er godt, andre mindre godt. I stedet anbefales, at man efter afskylning af sæbe og frottering med håndklædet skal smøre kroppen ind i fugtighedscreme - det vil også være med til at holde på fugtigheden fra vandet i huden.

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at købe svanemærkede produkter, vasker med neutral, at du overvejer hvad I spiser osv. for er der tale om børneeksem, så ved man, at det nogle gange kan forværres af visse fødevarer og man ved også at visse tilsætningsstoffer hos 2-3% af børnene med børneeksem vil give forværring - her ser man ofte udslæt i form af nældefeber...

Netop nældefeber er også en mulighed - det er et blegrødt kløende udslæt, som rammer mange børn, og det kan sidde overalt på kroppen. De kommer ofte et sted - ligner nælder (som når man brænder sig på brændenælder) og sidder så der i nogle timer, forsvinder og sidder så et andet sted på kroppen. Ofte finder man ikke årsagen til nældefeber, men det kan f.eks. skyldes overfølsomhed, eller det kan komme på grund af forskellige infektioner (som jo godt kunne være tilfældet hos jer - og hvor lægen også har sagt, at hendes immunforsvar lige nu arbejder på højtryk).


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Nældefeber som skyldes noget barnet indtager opstår ofte en times tid efter at barnet har spist. Hver gang barnet spiser det, som barnet reagerer på (f.eks. nødder, skaldyr, appelsiner, tomater) så vil der opstå nældefeber.

Men hos børn ser man ofte også nældefeber i forbindelse med sygdomme i lungerne, ørerne, maven og halsen - og du beskriver jo netop, at jeres datter har været forkølet, har haft øreproblemer, og også hostet (strubehoste)... og nældefeber i den forbindelse kan derfor være normalt...

Nældefeber kan man blandt andet behandle med antihistamin - det virker sløvende og kan derfor gives til natten... Men igen - tal med jeres læge eller en hudlæge, så I ved, hvad det er I behandler og hvorfor :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig god bedring med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

11. september 2020 | Sygdom | 13 mdr.

Min søn skriger og skriger

Hej Helen, Så er vi tilbage med to spørgsmål. Denne gang vedrørende nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juli 2020 | Sygdom | 2 mdr.

Bange for der sker mit barn noget

Hej Helen. Jeg lider af OCD og det er blevet tricket efter fødslen af nr...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juli 2020 | Sygdom | 6 mdr.

Opstart af mad giver slemme mavekneb

Kære Helen Tak for dit svar på min tidligere henvendelse angående min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


1. juli 2020 | Sygdom | 4 mdr.

Utilfreds baby - 4 mdr.

Hej Helen Jeg skriver til dig, da jeg har en søn, som jeg ikke formår at...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juni 2020 | Sygdom | 7 mdr.

Rødt mærke på næsen

Hej Helen Min datter på 7 mdr har et lille rødt mærke imellem næseborene....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden.

Temperaturen kan stige pludseligt, og når temepraturen stiger for hurtigt kan temperaturreglueringscenteret i hjernen ikke følge med og kramperne opstår.

Når barnet har krampe vil det evt. udstøde et lille skrig, rulle med øjnene, spænde i hele kroppen, blive stiv som en flitsbue og/eller ryste i arme og ben.

Har man set et epileptisk anfald, så ligner det dette og det kan virke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce