Annonce

Annonce

Svar: Hostelyde


1. maj 2019

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Vi hoster alle en gang imellem. Man kan sige, at hoste er vores naturlige måde at rense vores luftveje. Når vi er forkølet, eller hvis luften er meget støvet og vores luftveje bliver irriterede, så hoster vi fordi vi på den måde får slim op fra lungerne, der dermed renses.

Hoste kan, som du skriver, være lidt forskellig:

Tør hoste. Hvis der er tale om tør hoste, så betyder det, at der ikke kommer noget slim op, når vi hoster. Dog - hvis man har haft problemer med hoste i længere tid, så kan dette dog godt ændre sig til at blive en mere løs og våd hoste...

Våd hoste. Det er hvis der kommer slim med op, når man hoster. Slimen kan nogle gange "stå og køre" i luftrøret og andre gange komme helt op i munden...

Derudover kan hoste lyde lidt forskelligt alt efter årsagen til hoste:

Forkølelse. Her vil hosten ofte begynde som en tør hoste og senere går over i en løsere og lidt mere våd hoste. Bortset fra hosten, så har man det ofte fint.

Akut bronkitis. Her er hosten ofte først tør, og den irriterer tydeligt luftvejene, senere bliver hosten løsere, og barnet får ofte ondt i halsen og i brystet. Hos mange børn vil man også kunne høre en hvæsende lyd og mange sammenligner det med lyden af en kaffemaskine, der trænger til at blive afkalket...

Astma. Barnet hoster og samtidig vil barnet ofte have besvær med sin vejrtrækning og især svært ved at puste luft ud. Og udåndingen er ledsaget af hvæsende og pibende lyde fra brystet.

Mange børn med astmatisk bronkitis vokser fra ...


Annonce

... det, men hos nogle børn fortsætter det som astma. Det er vigtigt at tale med lægen og få jeres læge til at tjekke jeres dreng igennem, lytte på lungerne og sammen med jer finde ud af, hvorvidt han har brug for behandling.

Falsk strubehoste. Det er en hyppig sygdom hos børn. Barnet vil lyde hæs og hosten vil være tør og "gøende", det lyder som en søløve :) Hosten går ofte over af sig selv i løbet af et døgn. Den skyldes en virus, som får stemmelæberne til at hæve, og det er derfor at barnet lyd hæs... den ses oftest hos børn under 7 år, især hos de 2-3 årige..

Kighoste. Børn kan også få kighoste - heldigvis er de fleste børn fuldt vaccineret mod kighoste før de fylder 1 år. Kighoste er kendetegnet ved, at man hoster flere gange i træk og til sidst kommer en kraftig indånding, som giver en "kigende" lyd. Hosteanfaldene er langvarige og især fremtrædende om natten.

Hoste kan skyldes rigtig mange ting og er du i tvivl bør jeres dreng altid blive vurderet af en læge. Det anbefales ikke, at give børn hostestillende midler, men du kan forsøge med lidt kamillete og se om det kan lindre ved hoste. Du kan også med fordel hæve hans hovedgærde, så han ikke ligger fladt.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Ring til lægen, hvis han efter en forkølelse stadig hoster. Ring til lægen, hvis han hoster grønt eller gult slim op og har feber.

Ring til lægen/vagtlægen med det samme, hvis han hoster og samtidig har svært ved at trække vejret.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig god bedring med ham :)

Se også Helens bog om børn og sygdom... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Brug Olívy fra barnet er nyfødt

Hos en nyfødt er huden under bleen særligt sart, og den bliver meget nemt rød og irriteret når den er pakket inde i en varm og fugtig ble. Løsningen er at rense, pleje og beskytte huden mod affaldstofferne fra urin og afføring og derved forebygge en rød og irriteret babynumse.

Olívy ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annonce