Annonce

Annonce

Svar: Sure opstød - 2 år, 5 mdr.


1. maj 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at jeres dreng lider af refluks, eller det der kaldes mave- eller spiserørskatar. Refluks er egentlig blot betegnelsen for, at der kommer noget surt maveindhold op i spiserøret - og hvis det sker igen og igen gennem længere tid, så kan det udvikle sig til katar. Spiserøret kan ikke tåle den syre, som kommer fra mavesækken, og det betyder, at slimhinden i spiserøret kan begynde at blive til sår, hvilket kan være smertefuldt...

Der kan være forskellige årsager til at mavesyre løber op i spiserøret og nogle gange ender i munden som opstød eller kommer op som opkast. Det ses ofte hos små børn, som stadig får en del mælk, men det kan også ses hos større børn og voksne. Mellem spiserøret og mavesækken sidder en lukkemuskel, og hos nogle er denne muskel lidt slap, hvilket kan være en forklaring. Det kan også skyldes forstoppelse, så maden har svært ved at komme igennem mave- og tarmsystemet, ligesom det også kan forværres af for store og især for fede måltider. Jo større måltider, jo mere maven er udspilet af mad, jo større risiko er der for at der kommer tilbageløb.

Det kan være en god idé, at I i hverdagen er opmærksom på følgende:

Giv jeres dreng flere små hyppige måltider fremfor få og store måltider. Så han stadig får sit behov for næringsstoffer godt dækket, men ikke overfylder sig til hvert måltid.

Vær opmærksom på at hans mave skal fungere og holdes naturligt igang, så han så vidt muligt ikke har problemer med ...


Annonce

... forstoppelse.

Giv ham ikke for fed mad og undgå også syreholdige fødevarer, som f.eks. juice eller citrusfrugter. Giv i stedet gerne lidt yoghurt, en kop mælk, vand, måske lidt havregryn eller lignende...

Vær opmærksom når han ligger ned - hans tendens til opstød vil være større når han ligger eller tumler meget omkring. Også om natten, må I gerne elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt, når han sover.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Vær opmærksom på tøj omkring mave, at bukselinningen ikke må presse ind på hans mave, ligesom en bodystocking nogle gange kan være bedre end todelt undertøj netop for at undgå at tøj presser på maven....

Derudover tænker jeg, at I skal drøfte det med jeres læge. Det vil være helt relevant, at I taler med lægen om, hvorvidt det er noget som skal undersøges nærmere. Lægen kan henvise jer til børneafdelingen, hvor man f.eks. kan vælge at måle syreindholdet i spiserøret/mavesækken eller vælge at lave en kikkertundersøgelse... Jeres læge vil også kunne tale med jer omkring medicinsk behandling, hvis dette skønnes nødvendigt. Der findes flere forskellige muligheder her.

Det er vigtigt, at I taler med lægen - jeg ved fra dine tidligere breve, at jeres dreng har haft problemer med tilbageløb af mavesyre igennem lang tid, og han ved jo ikke, at det kan være anderledes og kan naturligt ikke sætte ord på, hvor generende det er for ham. Det er vigtigt, at I får ham undersøgt og får givet ham den hjælp, som måske er nødvendig.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Navnesutten® – slut med forbyttede og forsvundne sutter.

Har dit barn fået den forkerte sut med hjem fra vuggestuen eller dagplejen? Med Navnesutter er det slut med sutter, der forsvinder og bliver forbyttet.

Hvad er en Navnesut?
Hos Navnesutten® kan du få graveret navn eller en anden tekst på dit barns yndlingssutter, f.eks. fra ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce