Annonce

Annonce

Svar: Bange for sygdom


17. oktober 2018

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Claudia

Tak for dit brev og dine ærlige tanker omkring dine bekymringer :)

For de fleste af os er det ikke noget vigtigere, end at vores børn har det godt. Og der er ikke noget vi ønsker mere, end at de skal have et godt og lykkeligt liv. Derfor forstår jeg godt, at du nogle gange kan være bange for, at din dreng skal fejle et eller andet, hvor du ikke kan hjælpe ham ...

Når det er sagt, så er det dog vigtigt at nævne, at de bekymringer og tanker du har ikke bør fylde så meget i hverdagen, at du generelt går og er bange for, at der skal ske din dreng noget, eller at han skal fejle forskellige ting. Hvis du generelt er mange bange eller nervøs på din drengs vegne, så vil det være rigtig godt, at du taler med din læge omkring dine tanker. Du kan evt. tage dit brev med og vise det til lægen, så din læge kan se, hvad det er du går og tænker på :)

Med hensyn til udslæt, knopper, tørre pletter osv. Så er det helt naturligt, at små børn får dette - også uden at det betyder, at de har allergi eller lider af børneeksem.

Udslæt kan skyldes rigtig mange ting. Det opstår f.eks. ofte i forbindelse med forkølelser, hvor barnet har fået en infektion (virus eller bakterier) og i forbindelse med forskellige børnesygdomme. Det kan også skyldes solpåvirkning eller skyldes tør luft eller manglende luft til huden eller fugtighed på huden... børn kan f.eks. også sagtens få udslæt omkring munden, når de spiser grød, tomater og lignende - uden at det handler om eksem eller allergi, men fordi fødevarerne irriterer barnets hud.

Når din dreng har udslæt, så skal du naturligvis altid overveje, hvad det mon kan være. Det kan være værd at overveje, om det lige er startet, eller om din dreng har haft udslættet i længere tid. Du skal også lægge mærke til, hvordan det ser ud - er der røde plamager, er der tale om afgrænsede pletter, knopper, er det tørt, fugtigt, er der vabler, sidder udslættet nede i huden, eller kan du mærke det, når du stryger dine fingre hen over det osv.

Det kan også være en god idé at overveje, om din dreng har feber. Hvis han har en infektion, så vil han ofte også have feber, og hans udslæt vil så ofte netop skyldes den infektion eller sygdom, som han har. Det kunne f.eks. være 3-dages-feber, skoldkopper, lussingesyge eller lignende. Der er dog også børnesygsomme som giver udslæt, selvom barnet ikke har feber.

Børneksem er en hudsygdom, som giver tendens til tør og kløende hud. Huden mangler naturlige fedtstoffer, som skal sikre at hudcellerne holder på fugt. Man sammenligner det ofte med en mur af mursten, hvor mørtlen mellem stenene mangler. Det gør muren skrøbelig og modtagelig for infektioner, og sådan er det også for børn med børneeksem, - fugten fra deres hud fordamper meget let, huden bliver tør og føles ru. Immunsystemet er nedsat hos børn med børneeksem. Det betyder, at hudens evne til at bekæmpe udefrakommende bakterier og virus er nedsat og huden er derfor ekstra modtagelig for infektioner.

Børneeksem er delvist arveligt og derudover spiller ...


Annonce

... miljøet også en rolle. Hos mange børn med børneeksem vil man opleve, at forældre eller søskende har haft høfeber, astma eller selv har haft børneeksem.

De udslæt din dreng har haft i knæhaserne behøver ikke have noget med børneeksem at gøre, men jeg kan naturligvis ikke udelukke det. Det kan sagtens skyldes, at han har haft det varmt, at hans bukser har generet ham og måske siddet lidt tæt. Måske har han kløet, svedt osv. og huden er derfor blusset op.

Det udslæt, som din dreng har på den ene balle kan sagtens skyldes, at bleen holder på fugtigheden, og at der ikke kommer luft til så tit... :) Det kan naturligvis også være en reaktion på bleen, nogle børn får det, man kalder for bleudslæt. Det er røde plamager, som der kan gå hul på, og hvor der også kan komme sår. Børn kan også få svamp i bleområdet. Derfor er det vigtigt at skifte bleen tit og også lade ham ligge og "lufttørre" med bar numse, så huden får luft :)

Tør hud, som du beskriver kan naturligvis godt skyldes eksem. Hos helt små børn starter eksemet ofte på kinderne, hagen og i hårbunden. Det kan også sidde på arme og ben, og hvis det sidder her, vil det ofte side på forsiden af benene og på yderside af armene.

Hos større børn sidder børneksem ofte i albuebøjninger og i knæhaser og på hænder, håndled og ankler. Nogle har også problemer med eksem bag ørerne og mange børn har problemer med eksem på fødderne - især om vinteren.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Du skal naturligvis i hverdagen forsøge at forebygge allergi og børneeksem hos din dreng. Det gør du f.eks. ved at undgå tobaksrygning, sørge for et sundt indeklima uden røg, fugt og for meget støv, undgå parfumerede hudplejeprodukter, rengøringsmidler og lignende - vælg svanemærkede produkter og gå efter Astma-Allergi Danmarks blå krans...

Hvis han har tendens til tør hud, så er det vigtigt, at du hjælper ham med en god hudpleje. Det vil være rigtig godt, hvis du en gang imellem bruger badeolie i vandet eller smører ham dagligt med en god creme, også gerne når han har været i bad. Du skal også være særligt opmærksom i vintermånederne og når frostvejret kommer... Og får han tegn på eksem, er det vigtigt, at du følger lægens anvisninger, hvis eksemen blusser op. Jo hurtigere du kan behandle ham og behandle rigtigt, jo bedre er det :) Det kan være en god idé at, du altid har en lille tube med fugtighedcreme med i tasken, så du kan smøre ham, hvis du pludselig oplever, at han virker lidt tør :)

Jeg vil anbefale dig Helens bog om børn og sygdom. I den kan du læse mere om de forskellige børnesygdomme, som børn kan få, hvad du kan gøre selv og hvornår du skal kontakte lægen... :) Men du skal naturligvis ikke læse den, hvis du tænker, at det vil gøre dig ekstra bekymret... :)

Man kan sagtens have et godt liv med både allergi og eksem :) Og der er rigtig mange ting, som spiller ind på, hvorvidt vi har et godt liv, ligesom der naturligvis er forskel på hvad vi hver især forstår ved et godt liv... :) Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Det er højsæson for røde babynumser

Har du forberedt babynumsen på sommervarmen?
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen. Ved at erstatte vand, sæbe og vådservietter med Olívy baby care – diaper ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

19. juli 2023 | Sygdom | 19 mdr.

Autisme? Del 6

Kære Helen Jeg skriver nu til dig igen, da jeg har brug for at dele nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juli 2023 | Sygdom | 18 mdr.

Stramt læbebånd

Hej Helen. Har skrevet til dig tidligere omkring vi har et uroligt barn på...

Læs hele brevet og Helens svar


1. juli 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Svamp, baby 4 uger

Kære Helen Vores datter på 4 uger har fået svamp i bleområdet og i munden....

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2023 | Sygdom | 1 mdr.

Utrøstelig baby

Hej Helen, Tak for dit svar på det tidligere brev. Min søn græder...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2023 | Sygdom | 18 mdr.

Autisme? - Del 4.

Kære Helen. Tak for dine uddybende svar. Det betyder utroligt meget. Jeg har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce