Annonce

Annonce

Svar: Medicin til at øge appetitten


1. september 2017

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din dreng har fulgt sin egen kurve, hvad angår længde og vægt, men at han altid har ligget i den lave ende af skalaen. Det er ofte helt okay, så længe han vokser og udvikler sig, som han skal.. Men du fortæller, at han de sidste par måneder ikke har taget på, og du nævner også, at jeres læge har være bekymret tidligere, i hvert fald har jeres læge anbefalet jer at give ham appetitøgende medicin før..

At han ikke tager på kan skyldes mange forskellige ting, og hvornår man skal blive bekymret for utilstrækkelig vægtøgning afhænger helt af, hvilke symptomer han i øvrigt har, og hvordan han virker. Du fortæller, at han er blevet undersøgt med blodprøver osv., og at man ikke umiddelbart har kunne finde en årsag - dog at hans immunforsvar er ret lavt. Det er naturligvis vigtigt, at lægen fortsat følger jer/ham, og at man laver flere undersøgelser, hvis han bliver ved med ikke at øge sin vægt eller falder ned under sin kurve, eller hvis hans vægt i forhold til hans alder ligger under percentil 3...

Det er rigtig godt, hvis du kan øge hans kostindtag i løbet af en dag, og hvis du generelt kan sørge for at han spiser varieret, så han får så mange forskellige næringstoffer via kosten som muligt. Det er også vigtigt, at du energiberiger hans kost ekstra, så han fortsat får sit energibehov tilstrækkeligt dækket, selvom han spiser små mængder af gangen. Det betyder, at du bør tilføre ekstra fedtstof til hans mad og også give ham lidt mere naturligt fedtholdige fødevarer, det kan f.eks. være forskellige typer af fisk - laks, makrel, sild osv. Han må f.eks også gerne få avokadomos sammen med lidt rejer eller lignende... Han må også gerne få f.eks. Paella, som jo kan laves med forskellige slags fisk, skaldyr, kylling, grøntsager mm.

Normalt vil anbefalingen være, at han tilbydes letmælk med den alder han har, men jeg synes godt, at du kan give ham sødmælk og også surmælksprodukter af sødmælkstypen for på den måde at få ekstra fedtstof i ham - og ja, han må gerne få neutral græsk yoghurt, hvis han er glad for det. Du kan komme revet frugt eller lidt bær, banan eller lignende på som topping...

Det er vigtigt, at du holder mængden af mælk og mælkeprodukter på ca. 350 ml om ...


Annonce

... dagen, hvis han indtager meget mere mælk, så kan det påvirke hans indtag af øvrig mad og dermed påvirke hans indtag af fødevarer, som skulle give ham ekstra næringstoffer til at vokse af...

Jeg ved desværre ikke, hvad det er for noget medicin jeres læge vil have, at du giver din dreng... Jeg synes, at du skal prøve at spørge lidt ekstra ind til dette, - hvad det er, hvordan det virker, hvor meget og hvor længe - og derudover tale med lægen om, hvad man i øvrigt kan gøre, for at hjælpe jer videre.

Nogle gange kan det f.eks. være en god idé at blive henvist til en diætist, der sammen med dig kan lave en dagsplan for jeres dreng, som sikrer ham de næringstoffer, som han har behov for, og som samtidig tager udgangspunkt i nogle af de fødevarer, som du ved, at han godt kan lide, så I holder fast i, at det er rart at spise, og at det at spise forbindes med noget godt.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det også være en idé at blive henvist til en børneafdeling, hvor man ved mere om børn og spiseproblemer, og kan gå nærmere ind i, hvad det handler om og også rådgive jer forældre til, hvordan I kommer videre. Nogle steder laver man spisegrupper, man taler om måltidsmønstre, konflikter omkring spisning, der kan laves hjemmebesøg, så I vejledes omkring måltiderne derhjemme osv. Jeg ved ikke, hvilke muligheder der er, hvor I bor, men som udgangspunkt bør I naturligt tale med lægen og også følge lægens vejledning - og hvis du er i tvivl om det jeres læge siger, så kan du overveje at få en second opinion af en anden læge...

Du skal holde øje med din dreng og hans trivsel. Læg mærke til om hans humør og overskud ændrer sig. Hvordan er hans appetit/tørst, bliver han ofte syg (har han f.eks. problemer med lungebetændelse, mellemørebetændelse, blærebetændelse), har han perioder med feber, ondt i maven, problemer med forstoppelse eller diarré, kaster han op... Hvis du oplever dette, så er det vigtigt, at få ham undersøgt nærmere, så I kan finde ud af, hvad hans manglende vægtøgning skyldes. Når børn ikke tager på eller stagnerer i vægt, så er det vigtigt at finde ud af hvorfor, det er vigtigt at få ham udredt.

Jeg ved desværre ikke, hvilke muligheder I har i Spanien, men jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - og stort knus med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

12. juni 2018 | Sygdom | 4 år, 7 mdr.

Snak om operation med 4 ½ årig

Kære Helen. Ville virkelig ønske, at jeg ikke skulle stille dette spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


24. maj 2018 | Sygdom | 1 mdr.

Gråd efter flaske

Kære Helen, Jeg skriver til dig for et godt råd angående vores søn på snart...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2018 | Sygdom | 3 mdr.

Grædende 3 måneders baby

Hej Helen Vi har været heldige med en mild dejligt dreng På 15 uger. Men...

Læs hele brevet og Helens svar


10. maj 2018 | Sygdom | 2 mdr.

Baby udenfor og forkølelse

Hej Helen Vi står snart og skal på familieudflugt som foregår udenfor hele...

Læs hele brevet og Helens svar


3. marts 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Vænne fra amning - væske i ørerne

Hej Helen. Vores datter fylder snart 1 år og vi planlagt at vi vil vænne...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annoncer

Annonce