Annonce

Annonce

Svar: Opstød og gylp


25. juli 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Simone

Tak for dit brev, dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig - både omkring nedtrapning af flaske og omkring opstød og gylp.

Det er meget fint, at jeres datter nu får 2 flasker i døgnet. Og det anbefales faktisk, at du bibeholder disse indtil hun er 12 måneder gammel. Du bør derfor ikke fjerne flasken før middagsluren, før hun bliver 1 år, og der er ikke noget problem i, at de i vuggestuen tilbyder hende flaske, før hun skal sove middagslur. Hvis hun er vant til at få dette, så vil det gøre det lettere for personalet at putte hende, og hun vil være langt mere tryg ved sin putning, fordi det foregår mere eller mindre, som det plejer at gøre :)

Når hun bliver 1 år, vil det være fint at I så trapper ud af flasken før middagsluren og det gøres ikke ved at fortynde mælken mere og mere, men derimod ved at skære ned i mælkemængde, så hun får mindre og mindre af gangen. Til sidst kan hun så gå over til at få lidt mælk af en kop og derefter gå over til at få lidt vand eller helt undvære noget at drikke, før hun puttes.

Og flasken før putning om aftenen trappes efterfølgende også gradvist ud - samme måde - give hende mindre og mindre mme i flasken, så hun til sidst lærer at undvære helt. Og i stedet måske en overgang tilbyde lidt mælk af en kop og derefter vand. Samtidig vil det være rigtig godt, at du introducere et andet putteritual - putteklud, bamse, slaskedukke, godnatsang, godnathistorie osv. Hvad der nu kan passe hende og passe jer :)

Jeg tror der har været noget "auto-korrektur" inde over, da du har sendt brevet og jeg kan ikke helt gennemskue, hvad der skulle stå, men du spørger om du skal "indsætte eftermiddagskaffe i stedet for flasken" ... :) Måske skal der stå mellemmåltid...

Flasken bør ligge før middagsluren, og derudover vil det være godt, hvis hun får et eftermiddagsmåltid om eftermiddagen, når hun vågner af sin middagslur. Det vil ofte være 1/2 bolle med lidt smør, ost, frisk frugt og frugtmos.

Også om aftenen, som en fast del af hendes putteritual, vil det være godt at indføre en godnatgrød. Det kan hjælpe til at give lidt ekstra mæthed til natten og dermed gøre, at hun bedre kan sove igennem og undvære flaske om natten. Det er som sagt rigtig flot, at hun kan nøjes med en flaske om aftenen - mange børn har lettere ved at undvære flasken helt om dagen og får så de to flasker aften og sen ...


Annonce

... aften. Men nogle børn gør som jeres datter og det er super dejligt :)

Med hensyn til opstød og gylp, så lyder det som om, at jeres datter her refluks - det er når noget af maveindholdet (mælk og mavesyre) glider tilbage gennem spiserøret og op i munden.

Som udgangspunkt er det helt normalt, at små børn gylper. Det betragtes som noget naturligt. Men hvis barnet fortsætter med at gylpe eller kaste madnop, når det begynder med fast føde og/eller hvis barnet har forskellige ledsagesymptomer forbundet med gylpen, så bør barnet udredes. Et ledsage symptom kan f.eks. være at barnet taber sig eller har for sparsom vægtøgning, det kan også være smerter - at barnet græder og man kan se at barnet har ondt, eller det kan være at barnet får afbrudt sin søvn og måske vågner konsekvent efter 20-30 minutters søvn og græder - fordi mavesyre og mælk står og kører i spiserøret og generer.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Jeres datter sover umiddelbart uden problemer, hun vokser som hun skal og det lyder ikke som om, at hun gylper på en måde, der giver hende problemer umiddelbart. Jeg ved fra dine tidligere breve, at hun havde problemer med forstoppelse, da hun var lille og I skal naturligvis sikre jer, at hendes mave fungerer. Hvis der er "stop" i mave og tarm, så vil sandsynligheden for at hun gylper være større.

Børn med refluks kan godt få et negativt forhold til mad. Og det skal I naturligvis også holde øje med - det lyder dog ikke som om, at hun oplever det generende at spise, og jeg læser heller ikke jeres beskrivelse som om at hendes opstød generer hende. Udfordringen er, at hendes mavesæk kan klare det syreholdige indhold, men det er hendes spiserør ikke, så hvis hun flere gange dagligt gylper eller har opstød, der står og kører op og ned i spiserøret, så vil syren påvirke hendes slimhinde i spiserøret, og det gør ondt.

Din mand har naturligvis ret i, at når hun ligger på maven, så vil hendes tendens til opstød og gylp være større... men jeg synes faktisk stadig, at det vil være en god idé, at I lige vender situationen med jeres læge. Man kan godt vælge at behandle hende medicinsk, for at se om det vil gøre en forskel. Normalt anbefaler man, at børn der stadig gylper i 1 års alderen bliver udredt og så gammel er jeres datter naturligt ikke endnu, men hun har trods alt en del opstød dagligt, og jeg synes det er relevant at drøfte det med lægen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

3. marts 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Vænne fra amning - væske i ørerne

Hej Helen. Vores datter fylder snart 1 år og vi planlagt at vi vil vænne...

Læs hele brevet og Helens svar


20. februar 2018 | Sygdom | 5 mdr.

Vores datter klør sig voldsomt

Hey Helen, Tak for svaret ang. døgnrytme, som vi har prøvet at efterfølge så...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2018 | Sygdom | 14 mdr.

Nedsat appetit og vægttab efter sygdom

Hej Helen. Tak for tidligere svar. Min datter har været syg halvanden...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en MEGET god brevkasse, hvad skulle jeg dog gøre uden den.

Mor til dreng knap 6 uger


Annoncer

Annonce