Annonce

Annonce

Svar: Dreng med forhøjede kønshormoner


26. august 2016

Kategori:
Alder:
5 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng :)

Jeg har valgt at lægge dit brev på hjemmesiden, fordi jeg håber at andre familier, der står eller tidligere har stået i samme situation, måske vil henvende sig...

Det er desværre begrænset, hvor meget jeg ved om kønshormoner og tidlig pubertet hos drenge. Men første tanke er, at man bør undersøge hypofysen og lave forskellige hormonundersøgelser, og det er også det, som sker hos jer. Disse undersøgelser foretages normalt under det, der kaldes endokrinologisk afdeling/ambulatorie.

Produktionen af væksthormon sker i hypofysen, som er en kirtel i hjernen. Når der opstår overproduktion fra hypofysen, så skyldes det i de fleste tilfælde (så vidt jeg ved), at der er en godartet svulst i hypofysen. Derfor er det netop vigtigt at lave de forskellige test af din dreng og også scanne hans hoved.

En overproduktion af væksthormon kan give mange forskellige symptomer. Man kan få større og bredere hænder og fødder. Stemmen kan blive dybere, man kan få øges svedtendens og også virke træt. Nogen klager over gener fra muskler og led. Vægten kan stige. Væksthormonerne har også betydning for regulering af sukkerbalancen i kroppen, så hos nogle vil der være en øget risiko for udvikling af sukkersyge.

Symptomerne er ofte lang tid undervejs, de kommer over tid. Derfor er det rigtig godt, at I har været så opmærksomme, som I har og ikke bare har slået det hen. Det er rigtig godt, at jeres dreng ...


Annonce

... bliver undersøgt så grundigt, som tilfældet er - og alt efter, hvad undersøgelserne så viser, så må man tage stilling derfra.

Viser det sig, at han har en svulst i sin hypofyse, så vil man behandle med medicin og også ofte operere. Operationen foregår gennem næsen... Jeg har som helt ung sygeplejerske været med til en sådan operation. Det var en ung mand på 18 år, der skulle opereres og alt forløb super godt... I dag er lægerne endnu bedre til det og ved langt mere om det, og det lyder som om, at I er i gode hænder.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Du spørger, hvad konsekvenser tidlig pubertet har for drenge - og jeg tænker, at normalt betyder tidlig pubertet, at barnet ikke bliver så høj - for når puberteten sætter ind, så vokser vi ikke så meget mere. MEN - hvis problemet ikke er tidlig pubertet, men snarere en forstyrrelse af hypofysens væksthormon, så kan han faktisk blive "for høj". Derfor er det rigtig vigtigt at finde ud af, hvad der er på spil hos jer, så jeres dreng kan blive hjulpet bedst muligt. Hvis det viser sig, at jeres dreng er ved at gå i puberteten, så kan man standse dette med hormonbehandling. Dette vil lægerne dog også informere om, hvis de skønner det nødvendigt.

Jeg forstår dog godt, at du er bekymret, og der er naturligt rigtig mange tanker, der går igennem dit hoved. Jeg håber, at du kan bruge lidt af mine tanker videre og sender dig et stort knus med på vejen - og hører jeg fra andre familier, skal jeg nok lade dig det vide:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

3. marts 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Vænne fra amning - væske i ørerne

Hej Helen. Vores datter fylder snart 1 år og vi planlagt at vi vil vænne...

Læs hele brevet og Helens svar


20. februar 2018 | Sygdom | 5 mdr.

Vores datter klør sig voldsomt

Hey Helen, Tak for svaret ang. døgnrytme, som vi har prøvet at efterfølge så...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2018 | Sygdom | 14 mdr.

Nedsat appetit og vægttab efter sygdom

Hej Helen. Tak for tidligere svar. Min datter har været syg halvanden...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annoncer

Annonce