Annonce

Annonce

Svar: Motorik - låst i bækken, ryg og nakke


7. marts 2016

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til lille A

Tak for dit brev:)

Det lyder som om, at jeres datter generelt trives. Hun vokser godt, bruger sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt, hun udvikler sit verbale sprog hele tiden og lyder til at være rigtig god til at pludre og gøre sig forståeligt - så dejligt! Og ja, så lyder det som om, at hendes problemer med nakke, ryg og bækken påvirker hendes motorik, så hun har svært ved at krybe, kravle, rulle, ligge på maven - simpelthen fordi hun låser i sine led og måske også har ondt...

Du fortæller, at jeres datter sad i sædestilling under fødslen og ikke kunne vendes, og at hun derfor blev forløst ved kejsersnit. I har efterfølgende fundet ud af, at din livmoders facon gør, at hun sidst i graviditeten har siddet klemt. Det er ikke usædvanligt, at børn der har svært ved at komme ud, børn som fødes i sædefødsel, eller fødes med sugekop eller hvor der har været andre problemer, og hvor der er blevet lavet et manuelt træk på barnet i forbindelse med fødslen, kan få et vrid i nakke- og skulderparti, og at det er noget man skal være opmærksom på. De børn vil naturligt ofte have ondt og vil også kunne have brug for behandling.

Nogle børn får det man kalder for KISS. Det står for Kranie-nakkeleds Induceret SymmetriforStyrrelse, hvilket betyder at barnet har en fejlstilling i de øvre nakkeled. Det kan gøre at barnet bliver skæv i nakke/ryg og har svært ved at bruge sig selv optimalt motorisk. Du fortæller, blandt andet at jeres datter har problemer med nakke, ryg og bækken - og du fortæller også at hun ligger i "C" - hvilket faktisk godt kan være tegn på at hun har KISS.

Ofte består behandlingen af Kiss med manuel terapi, kiropraktik og osteopati, og man er meget opmærksom på, om børn kan tage skade af behandlingen. Det handler blandt andet om, at man har lavet nogle undersøgelser, hvor børns hjerterytme er faldet i forbindelse med behandling, og man er også meget opmærksom på, hvorvidt man kan skade mere end gavne, når man med kiropraktik går ind og påvirker små børns rygsøjle, som naturligt vil have svært ved at beskytte de kar og nervebaner, som den omslutter, hvis barnet strækkes eller roteres meget i kroppen ...

Du spørger om I skal fortsætte hos kiropraktoren, og jeg vil anbefale, at I drøfter dette med jeres læge. Det kommer lidt an på, hvad problemet er. Du skriver, at hun tidligere er set af en fysioterapeut, men at der ikke var nogen hjælp at hente der. Måske ...


Annonce

... skulle I få hende set af en anden fys...

Kiropraktoren kan hjælpe hende, hvis hun har KISS, men hvis problemer lige så meget er f.eks. spændinger i muskler og stramninger i halssener, så kan det være en god idé med en fysioterapeut. Han eller hun kan vejlede jer i øvelser, som kan hjælpe jeres datter. Han eller hun vil også kunne hjælpe med massage. Det kan også være, at jeres vil have gavn af manuel terapi, hvor en speciel uddannet fysioterapeut går ind og behandler med tryk og stræk af både led og muskler. Det skal naturligvis foretages af en, som kan arbejde med børn, og jeg synes som sagt, at det vil være relevant, at I drøfte det videre forløb med jeres læge:)

Fladheden på hendes baghoved kommer naturligt også, hvis hun har problemer med stramme halssener og muskler. Nogle børn får det, som kaldes Torticollis. Skævhed og fladhed i kraniets form opstår altid, når barnet placeres langvarigt i samme stilling, og hvis jeres datter ligger i "C" og har svært ved at vende og dreje sig og derfor ligger meget på samme måde, så vil hendes kranie tage facon efter dette. Hvis jeres datter har torticollis, så vil hun have en skæv hovedholdning fordi musklerne på den ene side af halsen er spændte eller afkortede. Hovedet drejer enten mest til venstre eller mest til højre side, og hvis du mærker din datter på siden af halsen, vil du sandsynligvis kunne mærke at hendes muskler i den ene side virker fortykkede og stramme.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Behandlingen af torticollis består i øvelser, som skal strække barnets halsmuskulatur på den syge ene side og styrke muskulaturen på den raske side. Og behandlingen foretages de første gange af en fysioterapeut. Han eller hun kan vejlede jer i hvordan, og I kan så efterfølgende selv lave behandlingen derhjemme.

Det er vigtigt lige at nævne, at man også kan have en anden form for torticollis, der er en neurologisk sygdom – det er ikke dette jeg taler om her.

Fladheden kan sandsynligvis stadig godt nå at rette sig lidt, men det kræver, at der ikke kommer tryk på kraniet, der hvor det er fladt. Det betyder, at du skal sikre, at din datter ligger så meget på maven som muligt, sidder i sin høje stol, hvor hovedet også er frit, hjælper hende med at holde hovedet til den side du ønsker - hvilket kan være rigtig svært med den alder hun har. Igen kan jeres læge lave en vurdering af jeres datter her:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre. Rigtig meget held og lykke med hende fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

3. marts 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Vænne fra amning - væske i ørerne

Hej Helen. Vores datter fylder snart 1 år og vi planlagt at vi vil vænne...

Læs hele brevet og Helens svar


20. februar 2018 | Sygdom | 5 mdr.

Vores datter klør sig voldsomt

Hey Helen, Tak for svaret ang. døgnrytme, som vi har prøvet at efterfølge så...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2018 | Sygdom | 14 mdr.

Nedsat appetit og vægttab efter sygdom

Hej Helen. Tak for tidligere svar. Min datter har været syg halvanden...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lus

Rigtig mange børn oplever at få lus på et tidspunkt og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, tørre eller kun let fugtige lus bevæger/flytter sig, så hvis man skal have fat i de små krabater, så skal håret været vådt.

2. Så kommer du en god portion balsam i håret. For det første gør balsam håret lettere at rede ud, for det andet, så klistrer lusene fast i...

Læs mere i Babylex

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt men meget ubehageligt for barnet og bør derfor behandles.

Det kan være svært at vurdere hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligivs tale om mælkebelægninger, men sidder de hvide belægninger også på gummerne, i ganen osv....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annoncer

Annonce