Annonce

Annonce

Svar: Mad og søvn efter sygdom


18. januar 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Elliotts mor

Tak for dit brev :) Jeg er ked af at høre, at jeres lille dreng har været syg, og jeg håber, at det går lidt bedre med ham nu:)

Det er helt normalt at appetitten nedsættes i forbindelse med sygdom og det er positivt, at han nu er begyndt at spise både grød og mos. Det er dog vigtigt, at han ikke spiser for store mængder, så det fjerner pladsen og lysten til modermælkserstatning, for mælk skal stadig udgøre en stor del af hans indtag.

Det vil være bedre, at han spiser f.eks. 3/4 dl. grød eller mos, drikker vand af kop og så tager imod sin flaske, end at han spiser f.eks. 1-1.5 dl grød eller mos og efterfølgende ikke drikker nok af flasken eller afviser den helt. Derfor skal du prøve at finde balancen mellem skemad og flaskemælk...:)

Det vil være rigtig godt, hvis du nu forsøger at finde en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner og tilbydes flaske, før han skal sove lur.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 8: Frisk blød frugt i hånden og tilbydes lidt havregrød, gerne med frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl 9.30

Frokost 11.30-12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13.30 - tidspunktet kan dog variere lidt efter, hvor lang hans formiddagslur er

Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Tilbydes normalt også flaske her, men den kan evt. også springes over... Powernapper evt. eller den springes over

Aften 18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og begynder herefter at sove uden mælk til næste morgen tidlig

Som du kan se, så er der mange små måltider hele dagen igennem og der går naturligt tid imellem, at din dreng tilbydes skemad og flaske, netop for at give plads i maven til begge dele.

Derudover tænker jeg, at du måske skal prøve med en anden type erstatning. Modermælkserstatning smager meget forskelligt og det kan være en god idé at prøve at andet mærke, et lidt andet produkt. Det er helt ...


Annonce

... naturligt, hvis han er kørt lidt træt i smagen og har brug for lidt andet.

Prøv om du kan sætte ham lidt op, når du giver ham erstatning. På den måde kan du minimere hans hosten og gøre det lettere for ham at spise. Prøv også at variere lidt med modermælkserstatningens temperatur, så den måske er lidt koldere eller en lille smule varmere, end du plejer at gøre - uden at han får det hverken for koldt eller for varmt..:)

Hans behov for erstatning udregnes efter hans vægt. Du skal gå ud fra, at han har brug for ca. 110 ml pr kg, han vejer. Det betyder, at hvis han f.eks. vejer 7.5 kg, så er hans døgnbehov 110 x 7,5 = 825 ml. Derudover skal hans behov dækkes via skemad og vand af kop. Hvis han er langt fra at nå op på denne mængde, så vil det være relevant, at du taler med lægen om, hvad hans minimumsindtag skal være - og du skal naturligvis holde øje med hans tissebleer. Det er vigtigt, at han stadig tisser godt og at hans urin er klar og ikke gul.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er fint, at I har tilbudt ham lidt smertestillende, nu hvor han har været syg. Det vil også være rigtig godt, at du eleverer hans hovedgærde, hvor han sover. Når han ligger højere med hovedet, så er det lettere for ham at trække vejret. Han er for lille til en hovedpude, men du kan lægge en pude eller et sammenrullet håndklæde ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.

Det er en forudsætning for at kunne sove igennem om natten, at jeres dreng får både skemad og mælk nok hele dagen igennem jf. dagsplanen. At sove igennem i denne alder vil være, at jeres dreng sover 5-6 timer uden mælk - f.eks. fra 23.30 til 05. Da han har været syg og ikke rigtig haft appetit, er det helt okay, at han lige nu stadig har brug for en flaske midt nat, men i takt med at hans indtag om dagen stille og roligt øges, så vil det være rigtig godt, hvis du kan trappe ud af flasken midt om natten. Prøv om du kan give ham mindre og mindre af gangen, så han til sidst helt kan undvære den. Samtidig med at du trapper ud af flasken, vil det være rigtig godt, at du kærtegner ham, beroliger ham med dine hænder, har en putteklud hos ham eller lignende - så du stille og roligt får sat dette i stedet for flasken og på den måde lærer ham at sove med netop disse ting:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre.

Rigtig meget held og lykke og fortsat god bedring med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

3. marts 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Vænne fra amning - væske i ørerne

Hej Helen. Vores datter fylder snart 1 år og vi planlagt at vi vil vænne...

Læs hele brevet og Helens svar


20. februar 2018 | Sygdom | 5 mdr.

Vores datter klør sig voldsomt

Hey Helen, Tak for svaret ang. døgnrytme, som vi har prøvet at efterfølge så...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2018 | Sygdom | 14 mdr.

Nedsat appetit og vægttab efter sygdom

Hej Helen. Tak for tidligere svar. Min datter har været syg halvanden...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2018 | Sygdom | 13 mdr.

Forebyggelse af mellemørebetændelse

Hej Helen, Min søn har fået konstateret at han har en smule væske i det ene...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2017 | Sygdom | 1 mdr.

Amning og refluks

Hej Helen For 6 uger siden blev vi forældre for tredje gang til en fin,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Lus

Rigtig mange børn oplever at få lus på et tidspunkt og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, tørre eller kun let fugtige lus bevæger/flytter sig, så hvis man skal have fat i de små krabater, så skal håret været vådt.

2. Så kommer du en god portion balsam i håret. For det første gør balsam håret lettere at rede ud, for det andet, så klistrer lusene fast i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annoncer

Annonce